Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russiske skiskyttere saksøker dopingvarsler

Tre russiske skiskyttere har saksøkt Russlands tidligere antidopingsjef, dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov, og sier han har ødelagt karrieren deres.

SAKSØKER RODTSJENKOV: Tre russiske skiskyttere, blant dem Olga Zaitseva, har saksøkt dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov. Foto: AP Photo/Darko Bandic
SAKSØKER RODTSJENKOV: Tre russiske skiskyttere, blant dem Olga Zaitseva, har saksøkt dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov. Foto: AP Photo/Darko Bandic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søksmålet mot Rodtsjenkov er på 30 millioner dollar, omkring 235 millioner kroner, og har ankommet Høyesterett i New York. Den russiske legen lever for tiden i skjul i USA.

Søksmålet er levert av utøverne Olga Zaitseva, Jana Romanova og Olga Vilukhina. Alle ble disket fra Sotsji-OL og utestengt fra vinterlekene på livstid for dopingjuks. I søksmålet heter det at de tre skiskytternes OL-sølv på sprinten i Sotsji OL ble fratatt på grunn av Rodtsjenkovs «ærekrenkende uttalelser».

«Alt i denne profesjonelle nedslaktingen var basert på Rodtsjenkovs ord – en kriminell, løgner og jukser», heter det videre.

Avfeier søksmålet

Russland ble utestengt fra vinterlekene i Pyeongchang etter avsløringen om statsstøttet dopingjuks. Russiske myndigheter har hele tiden stilt spørsmål ved legitimiteten til Rodtsjenkovs bekjennelser og nektet for at dopingen var statsstøttet.

Rodtsjenkovs advokat Jim Walken avfeier søksmålet og kaller det for «et dumt stunt uten en sjanse til å overleve». Han la også til at søksmålet «på ingen måte vil påvirke Rodtsjenkovs modige beslutning med å fortsette å fortelle sannheten og vitne mot dem som har gjort ugjerninger».

Nøkkelmann

Rodtsjenkov var leder for antidopinglaboratoriet i Moskva og en nøkkelmann da utbyttingen av dopede russeres prøver skal ha funnet sted under Sotsji-OL i 2014. Han er varsleren som mer enn noen bidro til at dopingskandalen i Russland ble kjent i full bredde.

Avsløringene førte til at Russlands deltakelse i Pyeongchang-OL ble begrenset til 168 utøvere, som ikke fikk konkurrere under landets flagg, men under navnet OAR (olympiske utøvere fra Russland).

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!