IDRETTSMINISTER: Idrettsminister Vitalij Mutko lover å ta tak i Russland dopingproblemer og vil slå ned på dopingbruk blant barn og unge utøvere. Her er han med landets president Vladimir Putin under vinter-OL i fjor. Foto: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEV
IDRETTSMINISTER: Idrettsminister Vitalij Mutko lover å ta tak i Russland dopingproblemer og vil slå ned på dopingbruk blant barn og unge utøvere. Her er han med landets president Vladimir Putin under vinter-OL i fjor. Foto: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEVVis mer

- Russiske skolebarn tar ulovlige stoffer

Russlands idrettsminister sjokkerer.

(Dagbladet): Russland har et problem med doping blant skoleelever og barn. Det sier landets idrettsminister Vitalij Mutko til Associated Press.

- Russiske barn tar ulovlige stoffer mens de fortsatt går på skolen, sier Mutko.

Flere russiske dopingskandaler har rystet idretten og senest i desember var det en tysk dokumentar som hevdet å bevise systematisk doping i Russland. Og i slutten av januar ble flere tidligere OL-vinnere suspendert mistenkt for dopingbruk.

Nå varsler idrettsminister Mutko et oppgjør med doping blant unge russere.

- Vi vil besøke skolene og refse trenere som vil vinne til enhver pris for å sikre bonuser, sier Mutko.

Omfattende Idrettsministeren mener bonusutbetalinger til trenere blant unge utøvere er noe av grunnen til det omfattende problemet

Om bakgrunnen til at så mange unge doper seg, sier Mutko:

- Utøverne kommer til landslagene og klarer ikke få ut potensialet sitt, sier han.

I helga valgte Russlands friidrettsjef Valentin Balakhnitsjev å trekke seg etter en rekke dopingtilfeller de siste ukene.

- Alt vil skje i henhold til regelverket. Jeg vil offisielt trekke meg på styremøtet i forbundet 17. februar. Da kommer jeg til å trekke meg med umiddelbar virkning og kommer ikke til å ha jobben til en ny sjef er ansatt, sier Valentin Balakhnitsjev til nyhetsbyrået R-Sport.

- Ikke verst Sportsminister Mutko mener ikke Russland skiller seg ut som noen versting blant dopingsynderne.

- Det er akkurat som i Amerika, England og andre land. Antidopingsystemet fungerer, sier Mutko.

I januar ble det kjent at profilerte russiske kappgjengere var mistenkt for dopingbruk.

Fem utøvere som alle har vært i verdenseliten gjennom lang tid er utestengt som følge av uregelmessigheter i deres biologiske pass.

- Vi har allerede gitt Russlands friidrettsforbund (VFLA) beskjed flere ganger om å rydde opp i eget hus, sa Mutko ifølge departementets nettsted.

Alle de dopingtatte utøverne har vært med i treningsgruppen til den svært omstridte treneren Viktor Tsjegin. Nærmere 20 av hans utøvere er tatt for doping, ifølge NTB.

Totalt fem russiske kappgjengere ble utsteng for doping i januar:

Valerij Bortsjin: OL-gull 20 km i 2008, EM-sølv 20 km i 2006.

Sergej Kirdjapkin: OL-gull 50 km i 2012, VM-gull 50 km i 2009 og 2005.

Olga Kaniskina: OL-gull 20 km 2008, OL-sølv 20 km 2012, VM-gull 20 km 2011, 2009 og 2007, EM-gull 20 km 2010, EM-sølv 20 km 2006.

Sergei Bakulin: VM-gull 50 km 2011.

Vladimir Kanajkin: VM-sølv 20 km 2011.

TATT: Den russiske OL-vinneren Olga Kaniskina. Foto: AP Photo/Kin Cheung
TATT: Den russiske OL-vinneren Olga Kaniskina. Foto: AP Photo/Kin Cheung Vis mer