Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russiske stjerneløpere dopingtatt en drøy uke før OL på hjemmebane

Navngis i hjemlandet.

NAVNGITT: Russiske Irina Starykh har vært en av de beste skiskytterne i verdenscupen denne sesongen. Nå har hun, ifølge rapporter fra hjemlandet, testet positivt for et ulovlig dopingstoff. Foto: AFP / CHRISTOF STACHE / NTB Scanpix
NAVNGITT: Russiske Irina Starykh har vært en av de beste skiskytterne i verdenscupen denne sesongen. Nå har hun, ifølge rapporter fra hjemlandet, testet positivt for et ulovlig dopingstoff. Foto: AFP / CHRISTOF STACHE / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld opplyste Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) at tre russiske og litauiske skiskyttere hadde testet positivt for ulovlige stoffer i julepausen.

IBU skrev i en pressemelding at Den internasjonale olympiske komité (IOK) er orientert om at utøverne er suspenderte fordi vinter-OL er nært forestående. IBU opplyste ikke når prøvene ble avgitt eller hvilke stoffer de inneholdt spor etter.

Navngis Nå navngis to av utøverne, som begge er russiske. R-Sport skriver i ettermiddag at utøverne det dreier seg om er Jekaterina Jurijeva og Irina Starykh.

Begge er utøvere i verdenstoppen. Jurijeva er verdensmester fra 2008, men var ikke tatt ut til OL i Sotsji. Hun har tidligere vært utestengt etter at hun testet positivt for EPO i 2009.

Starykh var imidlertid tatt ut i troppen til OL på hjemmebane. 26-åringen har prestert svært godt denne sesongen, og ligger på 6. plass sammenlagt i den totale verdenscupen.

Hun kan blant annet vise til en 2. plass på jaktstarten i Annecy-Le Grand Bornand og en 3. plass fra sprinten i Hochfilzen. Begge rennene gikk før jul.

- Har ikke fått rapport Ifølge R-Sport kjenner ikke den russiske sportsministeren Vitalij Mutko til saken.

- Jeg har ikke hørt om det her. Jeg har ingen informasjon av det slaget. Jeg kanskje gått glipp av noe, men jeg har ikke fått noen rapport om dette. Jeg vet ikke hvilke av våre skiskyttere som kan ha blitt tatt, sier han.

Irina Starykh har som nevnt prestert godt denne sesongen, men 26-åringen har konkurrert lite internasjonalt de siste årene.

IBUs resultatoversikt har ingen resultater i hennes navn mellom 2008 og sprinten i Holmenkollen i fjor våres.

Ikke overrasket TV 2s skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg ble ikke veldig overrasket da han så hvilke utøvere som nå navngis.

- Jurijeva har jo blitt tatt før, og forrige gang var hun patetisk og framsatte det som om hun nærmest var blitt utsatt for en ulykke. Hun må kanskje innse at verden fanger deg hvis fusker i faget, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

- Starykh var et nytt navn. Hun kom som en positiv og hyggelig overaskende, men nå ble det isteden en positiv prøve og ikke en positiv overraskelse. Dette viser i hvert fall at testsystemet fungerer.

IKKE OVERRASKET: TV 2s skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
IKKE OVERRASKET: TV 2s skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Stoltenberg advarer imidlertid nå mot å tro at alle russiske skiskyttere er juksemakere.

- Vi har hørt og lært de siste år og måneder at alle kan fuske så mye man vil selv. Det må ikke stå et landslag bak. Vi skal være flinke til å ikke være negative til de andre. Mange av russerne har prestert jevnt godt over tid, sier han.

- Bra de blir tatt Den norske skiskyttersportssjefen Per-Arne Botnan er inne på det samme.

- Det er synd at noen driver og jukser, men det som er bra er at de blir tatt. Nå får vi håpe at dette dreier seg om enkelttilfeller. Det russiske systemet er delt i regioner og mange er inne og har ansvaret for ulike utøvere. Vi får håpe for deres del at det er kun enkeltløpere, sier han til Dagbladet.

- Hva tenker du om signaleffekten for russernes del før OL på hjemmebane?

- Det er kjedelig at det kommer opp nå, men det er egentlig det samme når det kommer opp så lenge folk blir tatt. Man ser i hvert fall at systemet funker til en viss grad, sier Botnan.

• Visepresident i IBU, Ivor Lehotan, sier til R-Sport at forbundet ikke vil kommentere navn før B-prøvene er analysert.

- BRA DE BLIR TATT: Det mener idrettssjef Per Arne Botnan. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
- BRA DE BLIR TATT: Det mener idrettssjef Per Arne Botnan. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!