Russiske utøvere nekter for at kysset var politisk motivert

- Det var bare for å vise glede.

KYSSET: De russiske gullvinnerne i 4x400 meter, Yulia Gushchina, Kseniya Ryzhova, Tatyana Firova og Antonina Krivoshapka. Foto: REUTERS/Grigory Dukor
KYSSET: De russiske gullvinnerne i 4x400 meter, Yulia Gushchina, Kseniya Ryzhova, Tatyana Firova og Antonina Krivoshapka. Foto: REUTERS/Grigory DukorVis mer

(Dagbladet): Debatten om den russiske antihomoloven har rast under friidretts-VM i Moskva. I praksis forbyr loven at alle kan få vise sin kjærlighet i offentlighet, og forbyr «homofil propaganda».

Flere av idrettsutøverne viste sin motstand mot loven under mesterskapet i Russland, deriblant den svenske høydehopperen Emma Green-Tregaro som malte neglene i regnbuens farger.

Den amerikanske mellomdistanseløperen Nick Symmonds viste hva han mente da han dedikerte sitt sølv på 800 meter til sine homofile venner.

På søndag var det nok mange russere som satte kaffen i halsen da russerne Ksenja Ryzjova og Tatjana Firova klinte til på seierspallen etter at de hadde fått utdelt gullmedaljene sine for stafettseieren lørdag kveld.

Nekter for politisk budskap I går meldte The Guardian at Ryzjova nektet for at kysset på seierspallen var ment som et politisk budskap.

- Det var for å vise glede for laget vårt som har trent sammen i mange år, hevdet den russiske friidrettsutøveren, som også nektet å fortelle hva slags standpunkt hun har i forhold til homofiles rettigheter.

 MÅTTE SVARE:  Svenskene har ventet på at hockeystjernen Henrik Lundqvist skulle ta avstand fra den russiske antihomoloven. Foto: Craig Barritt / Getty Images / AFP
MÅTTE SVARE: Svenskene har ventet på at hockeystjernen Henrik Lundqvist skulle ta avstand fra den russiske antihomoloven. Foto: Craig Barritt / Getty Images / AFP Vis mer

- I går ble jeg oppringt 20 ganger av forskjellige medier. I stedet for å gratulere meg valgte de å fornærme meg med disse spørsmålene. Julia og jeg er begge gift, og vi har ingen form for forhold. Det var en storm av følelser (etter å ha vunnet), og i det øyeblikket møttes leppene våre, sier Ryzjova til nyhetsbyrået ITAR-TASS, ifølge NTB.

-Tid og sted Den svenske hockeystjernen Henrik Lundqvist har ikke villet ta et standpunkt mot den russiske loven, slik som lagkamerater fra det svenske hockeylandslaget har gjort.

- Som privatperson, her og nå, har jeg ikke noe problem med å si at jeg ikke liker loven. Jeg har stått opp for homofile utøvere og homofile mennesker de siste årene. Jeg synes det er svært viktig at alle har like rettigheter, sier Lundqvist til New York Post.

Han svarer på kritikken med at han skal til Sotsji-OL i februar med det svenske hockeylandslaget, og derfor mente det ikke var korrekt å kritisere loven som landslagsspiller.

- Det handlet om settingen og konteksten. Som representant for Sverige følte jeg at det er best å holde fokus på mesterskapet fordi det er det som gjør OL så spesielt for utøverne, forteller NY Rangers-keeperen til den amerikanske avisen.

- Men såklart, som privatperson så ønsker jeg å uttrykke min støtte til like rettigheter og min motstand mot lover som denne. Jeg tror jeg kan bruke min rolle til noe bra, men tid og sted må være rett, understreker Lundqvist.

 STARTET OPPRØRET:  Svenske Emma Green-Tregaro startet et lite opprør da hun stilte med eglelakk i regnbuens farger. Foto: REUTERS / Erik Martensson / Scanpix
STARTET OPPRØRET: Svenske Emma Green-Tregaro startet et lite opprør da hun stilte med eglelakk i regnbuens farger. Foto: REUTERS / Erik Martensson / Scanpix Vis mer

IOC sier at de ikke vil at OL i Sotsji skal bli brukt som en politisk arena, og sier de kommer til å slå hardt ned på alt som lukter politikk.

TV2 melder i dag at også de norske snowboardjentene nå langer ut mot den russiske loven.

Kjersti Buaas (31) og Helene Olafsen (23) har begge lagt ut et bilde som viser en rekke snowboardutøvere og ulike hashtags, som #weareallone og #standupforyourrights, skriver TV 2.

- Eliten av snowboardkvinner gjør felles front mot Russlands nye uhørte lov. La oss ikke tolerere dette forferdelige lederskapet, som begrenser menneskerettigheter og diskriminerer kjærligheten, skriver Buaas på sin Instagram-konto.

 DEDIKERTE SØLVET:  Som en protest mot Russlands antihomolov, dedikerte Nick Symmonds sitt sølv på 800 meter til sine homofile venner. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB Scanpix
DEDIKERTE SØLVET: Som en protest mot Russlands antihomolov, dedikerte Nick Symmonds sitt sølv på 800 meter til sine homofile venner. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB Scanpix Vis mer