Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017

Russland advarer Norge. Avslører skremmende detaljer om Sergej Ustjugov: - Veldig spesielt

Sergej Ustjugovs svake resultater etter Tour de Ski er ikke representativt for nivået han innehar. På VM-tremila skal russeren vise hvor god treningsplanen faktisk har gjort ham.

NORTHUG OG USTJUGOV: Petter Northug om sitt forhold til Sergej Ustjugov. Etter gårsdagens medaljeseremoni rev russeren av seg sølvmedaljen, men Northug, han har respekt for russeren som hadde «mord i øya». Reporter: Øyvind Godø. Video: Li... Vis mer

LAHTI (Dagbladet): I Tour de Ski vant Sergej Ustjugov akkurat som han ville. Den russiske stjerna sto for tidenes lengste seiersrekke og var mer suveren enn noen andre har vært på de innledende etappene. Også i monsterbakken i Val di FIemme hadde han full kontroll.

I etterkant av herjingen i begynnelsen av januar, har Ustjugov tatt det langt roligere. I Toblach falt han og ble nr. 70. I Ulricehamn sto han over. I Falun nøyde han seg med én 12. og én 13. plass. Så viste han fremgang igjen i Otepää og kapret en 3. plass, før han tok sølv på VM-sprinten i Lahti.

Resultatrekka de siste ukene er likevel langt unna standarden som han viste under Tour de Ski. Da hadde han rekken 1-1-1-1-1-1-2-1. Det er bedre enn noen andre har gjort i Tour de Ski-historien.

Vil overraske Hetland

Spørsmålet ble stilt: Var 24-åringen, som blir kalt «elgen» i hjemlandet, i for tidlig form der Martin Johnsrud Sundby holdt igjen storformen til Lahti-VM? Eller kan russerne finne storformen igjen også i dette mesterskapet?

KLAR: Sergej Ustjugov har planen klar for å ta knekken på de norske langrennsløperne på VM-tremila i dag. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR: Sergej Ustjugov har planen klar for å ta knekken på de norske langrennsløperne på VM-tremila i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ja, håper Ustjugovs tyske trener Markus Cramer. De mindre gode resultatene etter Tour de Ski er kalkulerte. Russeren har trent knallhardt i denne perioden, akkurat som Martin Johnsrud Sundby, i visshet om at formtoppen først skal komme i Lahti.

Norges landslagstrener Tor Arne Hetland sier til Dagbladet at han mener det er andre russere, som Alexander Bessmertnykh, som han frykter mer i et kapasitetsrenn som VM-tremila. Hetland frykter også Matti Heikkinen og de beste svenskene mer enn Ustjugov.

Den russiske advarselen

Men pass opp: Den russiske skikongen er mye bedre enn han har vist i distanserenn etter Tour de Ski. Han har konkurrert med store treningsmengder i kroppen. Nå har han slippet opp treningen og er klar for å vise Tour de Ski-form igjen.

- Ustjugov føler seg veldig bra. Etter Tour de Ski har han prioritert hardt i stedet for å være nær formtoppen. I Falun konkurrerte han uten å ha hensikt om å gjøre det bra, men for å få god trening. Det samme gjaldt i NM. Alt for å være i best mulig slag i Lahti, forteller Cramer til Dagbladet.

DUELL: Etter dagens medaljeutdeling ble Johannes Klæbo møtt med gaver fra ivrige fans. Fra gaver til alvor la ikke Norges langrennshåp skjul på hvem han helst vil slå i neste runde. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Kan han være i like suveren form som under Tour de Ski?

- Sergej er i bra slag. Det er vanskelig å si om han kan være i like bra form som Tour de Ski. Det er noe helt annet. Der handler det om helhet, mens i VM handler det om enkeltresultater, hvor noen utøvere går færre renn enn andre. Det er to helt forskjellige ting. Men ja, Sergej kommer til å være mye bedre i VM enn han har vært i det siste, mener Cramer.

Forbannet russer

Ustjugov føler seg så sterk at han er skuffet over VM-sølvet på sprinten.

- Det er gull jeg jobber for og drømmer om. Det er gull jeg vil ha. Jeg er ikke fornøyd med å bli slått. Jeg er veldig skuffet. Jeg var sterk og hadde alle muligheter, men går ikke fort nok på oppløpet. Jeg er veldig skuffet, sa Ustjugov til Dagbladet etter rennet.

Han forsøkte samtidig å smile tappert, men på pressekonferansen kort tid etterpå var smilet igjen borte.

- Det er bare trist at jeg ikke benyttet denne sjansen. Sprinten var min største gullmulighet. Men jeg skal reise meg. Jeg skal gi Martin Johnsrud Sundby kamp på tremila, sa Tour de Ski-vinneren.

YDMYK: Verdensmester, Olympisk mester, snart tidenes beste sprinter, Maiken Falla var ydmyk da hun møtte Dagbladet etter medaljeutdelingen. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Skremt Sundby

Det skremmer Røa-gutten.

- Det er skummelt med folk som blir så skuffet etter å ha tatt sølv. Det viser hvor han har lagt ambisjonsnivået, sier Sundby.

Den russiske leiren vet at den norske verdenseneren vil holde et enormt høyt tempo. Da gjelder det å klamre seg fast.

- Tiden vil vise om jeg kan klare det. Den gode formen er på vei tilbake. Jeg skal gjøre mitt beste. På oppløpet er jeg trygg på suksess, sier Ustjugov til Dagbladet.

I går var han i VM-bobla mens de øvrige medaljevinnerne nøt øyeblikket på medaljeseremonien. Ustjugov forlot området helt uten å smile.

- Det var spesielt. Sergej gikk bare og småjogget bak her før medaljeseremonien. Han så fryktelig tent ut. Han vil bare gå skirenn og hadde mord i blikket, sier Northug til Dagbladet.

- Ble du redd?

- Jeg skal jo ikke møte ham. Den eneste han ikke tør å møte i øynene er meg, forteller 31-åringen.

Gjensidig frykt

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Trener Cramer tror det er mulig å slå Sundby.

- Sundby er sterk, men jeg tror ikke han er for sterk. Ingen er uslåelige. Det er mange norske som er farlige, men også mange fra andre nasjoner. Sergej håper å være én av dem, forteller Ustjugovs trening.

- Ble dere skremt av Sundbys takter i Otepää?

- Sundbys generalprøve var av skyhøyt nivå. Det er skremmende bra. Vi må heve oss på samme måte. Da kan vi slå ham.

Den norske taktikken

For det norske laget er tilnærmingen motsatt: Det handler om å parkere Ustjugov.

- Prologen til Ustjugov så helt vill ut. Da ble alle imponert. Han holdt på tryne i kvartfinalen. Da tenkte jeg at han må komme seg på beina for å slite seg ut mer til lørdagen. Det er neppe noen fordel for ham. Martin, jeg og Sjur vil gjerne kvitte oss med Ustjugov på klassiskdelen. Det vil være fornuftig å gå hardt fra start, mener Johnsrud Sundby.

Finn-Hågen Krogh har spurtslått russeren flere ganger denne sesongen, men vil gjerne bidra til å holde høy tempo for å kvitte seg med Ustjugov.

- Det er oss fire mot Ustjugov. Jeg vil heller ikke ha ham med inn på oppløpet, sier Krogh.

Sjur Røthe, Didrik Tønseth og Martin Johnsrud Sundby vil gjerne gå så raskt at heller ikke Krogh blir med i spurten. For da vinner trolig Krogh.

- Finn har de beste spurtegenskapene av oss, men det er ikke bare å kvitte seg med de raskeste skiløperne, sier Røthe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media