Russland-beskjed: - Spill for galleriet

… sier TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad om at russiske medier blåser opp at Aleksandr Bolsjunov (26) har blitt testet for doping.

TESTET: Aleksandr Bolsjunov har ifølge Rusada blitt testet for første gang siden desember. Foto: Terje Pedersen / NTB
TESTET: Aleksandr Bolsjunov har ifølge Rusada blitt testet for første gang siden desember. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Nylig kunne det russiske nyhetsbyrået Tass opplyse om at Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov hadde blitt testet av det russiske antidopingbyrået Rusada.

Testene var negative, og Tass skriver videre at det var første gang siden desember i fjor at de to langrennsløperne ble testet. I fjor ble Bolsjunov og Natalja Neprjajeva testet fem ganger av Rusada, mens Ustjugov ble testet tre ganger.

Rusada har ikke besvart Dagbladets henvendelser i denne saken.

KRYSTALKLAR: TV 2 langrennsekspert Petter Skinstad mener det absolutt ikke bør åpnes for russiske utøvere så lenge krigen pågår i Ukraina. Foto: NTB
KRYSTALKLAR: TV 2 langrennsekspert Petter Skinstad mener det absolutt ikke bør åpnes for russiske utøvere så lenge krigen pågår i Ukraina. Foto: NTB Vis mer

TV 2-ekspert reagerer

TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad reagerer på at det russiske nyhetsbyrået i det hele tatt omtaler at Bolsjunov har blitt testet for doping

- Min umiddelbare tanke er at russerne gjør et poeng ut av at de har blitt testet. Det framstår for meg som et spill for galleriet. De ønsker å skape et inntrykk av at de tar doping på alvor, noe som også er tydelig når de nylig kunngjorde at en langrennsløper var tatt i doping. Det er ingen nyhet at en utøver er testet for doping, sier Skinstad til Dagbladet.

TV 2-eksperten mener at russerne nå forsøker å posisjonere seg for en eventuell retur til internasjonal idrett. Skinstad har tidligere vært krystallklar på hva han mener om en eventuell retur.

TESTET: Sergej Ustjugov har ifølge Rusada blitt testet for første gang siden desember. Her fra en pressekonferanse fra VM i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TESTET: Sergej Ustjugov har ifølge Rusada blitt testet for første gang siden desember. Her fra en pressekonferanse fra VM i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Russland bør på ingen måte ønskes velkommen tilbake til noen som helst idrett så lenge krigen fortsatt pågår. I tillegg, med den dopinghistorikken de har, så mener jeg de bør ilegges ett års karantene etter at krigen er over, og til de har gjort opp for seg de uopprettelige skadene de har påført Ukraina.

- Hvorfor denne karantenen?

- Det er veldig enkelt. Etter at krigen brøt ut har ikke WADA (se faktaboks) hatt muligheten til å teste russiske utøvere. Verken anmeldt eller uanmeldt. Derfor mener jeg det bør ilegges ett års karantene, sier Skinstad.

Spent på FIS-avgjørelse

Helt siden krigen brøt ut i Ukraina har russiske idrettsutøvere vært utestengt fra internasjonal idrett. Når Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) samles til møter i Zürich i mai, vil FIS-styret behandle IOCs anbefaling om å la russiske og belarusiske utøvere delta igjen.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) kom i slutten av forrige måned med anbefalinger om å slippe til russere og belarusere som nøytrale igjen. Forutsetningen er blant annet at de ikke har støttet krigshandlingene i Ukraina eller koblinger til det russiske militæret.

Aleksandr Bolsjunovs stunt får oppmerksomhet på sosiale medier. Programleder: Øyvind Godø. Klipp: Kristoffer Løkås. Video: san_sanych_bolshunov Vis mer

- Hvordan tror du FIS vil håndtere saken om en eventuell retur av russiske og belarusiske utøvere i mai?

- Jeg har ingen tillit til at de vil håndtere det på best mulig måte. Jeg frykter at de følger IOCs linje, og at de bare peker oppover, sier Skinstad.

I en e-post til NTB skriver FIS at de vil ta IOCs uttalelse til etterretning.

- FIS har tatt IOC-styrets anbefalinger om russiske og belarusiske idrettsutøveres deltakelse som nøytrale idrettsutøvere i internasjonale konkurranser til etterretning.

FAG: Geir Holden er fagrådgiver i Antidoping Norge.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FAG: Geir Holden er fagrådgiver i Antidoping Norge.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Kan dra nytte av det

Geir Holden, fagrådgiver testing i Antidoping Norge, lister i en e-post til Dagbladet opp en rekke punkter som kan fortelle noe om hvor lenge et stoff er sporbart i kroppen.

  • Type stoff
  • Halveringstid
  • Dose/mengde
  • Hyppighet/frekvens
  • Utøvers biologi/nedbryting av stoffet

Han svarer på generelt grunnlag om hva dopingmidler kan føre til.

- Hvis man for eksempel bruker doping under tøffe treningsperioder vil man kunne trene mer, hardere og restituere raskere. Effekten av denne treningen vil man potensielt kunne dra nytte av under konkurranser på et seinere tidspunkt, skriver Holden.

Langrennsekspert Skinstad understreker at han ikke spekulerer på om russiske utøvere doper seg, men sier at han på grunn av de manglende Wada-testene bør ilegge utøvere en karantene, og viser til at et antidopingsystemet i stor grad er tillitsbasert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer