<strong>AVSLØRT:</strong> Den russiske skeletonstjernen Alexander Tretiakov er en av Sotsji-heltene som må gi fra seg gullmedaljen. I går mistet russisk toppidrett all ære. FOTO: Reuters/Fabrizio Bensch.
AVSLØRT: Den russiske skeletonstjernen Alexander Tretiakov er en av Sotsji-heltene som må gi fra seg gullmedaljen. I går mistet russisk toppidrett all ære. FOTO: Reuters/Fabrizio Bensch. Vis mer

Russisk dop Sotsji 2014

Russland fullstendig ydmyket: - Mordet på vår nasjonale sport

Sotsji-OL 2014 skulle vise stormakten Russlands styrke i vinteridrett. Det endte med at to innkjøpte utlendinger tok flere gull enn 144 millioner russere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ETTER at Russland i går kveld ble utestengt fra OL og den nasjonale olympiske komiteen ble bedt om å holde seg unna Pyeongchang, er det kanskje grunn for naboen i øst å se kritisk på sin egen toppidrett. Om noen våger.

Foreløpig er sinnet rett mot alle andre. Eller som propagandakanalen Russia Today nå oppsummerer den dramatiske utestengelsen av det som engang var verdens sterkeste i vinteridrett:

- Mordet på vår nasjonale sport, er tittelen der.

Bildet av russernes eliteidrett blir uansettert fall stadig tristere ettersom retestingen av nye prøver viser hvor gjennomgående de har svindlet både omverdenen og seg selv. For nå er det ikke lenger noen tvil:

  • Vinternasjonen Russland er en fiasko.

Den førsteplassen på medaljestatistikken i sist OL som ble feiret av Vladimir Putin og hele laget på avslutningsfesten i Sotsji, var egentlig en bløff. Russerne var slett ikke best. Hverken dengang da de var fullstendig avhengig av to innkjøpte utlendinger for å krabbe øverst på medaljestatistikken, eller nå som de har mistet OL 2018, gamle medaljer og absolutt all ære.

Den sørgelige sannheten om hva som skjedde under vinterlekene på hjemmebane i Sotsji viser mest av alt russernes sportslige avmakt.

FOR snart fire år siden ble alle nederlagene i de store russiske vinteridrettene overskygget av festfyrverkeriet. Det er naturlig. Folkefest er og skal være mye viktigere enn medaljetelling. Dengang fikk Putin maksimal uttelling for den politiske investeringen i Sotsji-OL.

Lenge fikk han betalt for dopsvindelen også. Hvor mye statslederen har visst om dette organiserte jukset, vet bare de få i Kreml. Avsløringene til den uavhengige granskeren Richard McLaren trekker forbindelsen til topps i det russiske sportsdepartementet. Det var derfor IOC-ledelsen i går kveld utestengte sportsminister Vitaly Mutko på livstid fra OL.

Mutko er en av Putins nærmeste venner. Likevel kan det være sant at svindelen først og fremst var var sportsledernes eget valg. Tross alt var det dette miljøet som etter alle de russiske nederlagene i Vancouver-OL 2010 besluttet å etablere noe så drastisk som et eget dopprogram for utvalgte utøvere til Sotsji.

Men hjalp det?

ALDRI har russisk idrett satser mer penger på noe mesterskap enn Sotsji-OL. De hadde med en rekordstor tropp på 243 deltakere, og var med på alt med fulle lag.

Satsingen ga tilsynelatende resultater. Med 13 gull, 11 sølv og 10 bronsemedaljer oppnådde Russland mer heder enn i noe tidligere OL, men allerede før avslutningsfesten var det lett å pirke bort mye av medaljeglansen. For hele 5 gull og en bronse ble vunnet av to utenlandske gutter direkte innkjøpt til OL.

<strong>SØRKOREANSK HJELP:</strong> Viktor Ahn ble Russlands beste utøver i Sotsji med tre gull og en bronse. Faren hans fant det nye landet på internett. FOTO:AP/David J. Phillip.
SØRKOREANSK HJELP: Viktor Ahn ble Russlands beste utøver i Sotsji med tre gull og en bronse. Faren hans fant det nye landet på internett. FOTO:AP/David J. Phillip. Vis mer

Sørkoreanske Ahn Hyon-Soo var allerede trippel gullvinner fra OL-2006 før han fikk russisk pass og navnet Viktor Ahn. Nasjonalbyttet sørget pappa for. Han var forbannet over at Ahn ikke kom med på det sørkoreanske laget etter en lei skade:

- Det var pappa som søkte på internettet etter et nytt land for meg. Jeg kunne ha flyttet til USA, men angrer ikke på Russland, fortalte Ahn dengang.

Det gjorde ikke Russland heller som fikk tre gull og en bronse igjen for handelen.

LIKE vellykket var det russiske innkjøpet av den amerikanse brettkjøreren Vic Wild. Russerne trengte litt påfyll i den nye lille øvelsen med parallelkjøring på brett, og tilbød Vic full finansiering av OL-satsingen om han skiftet nasjonalitet.

<strong>AMERIKANSK HJELP:</strong> Amerikaneren Vic Wild hadde tenkt å legge opp da Russland betalte for at han skulle satse videre som brettkjører hos dem. Det ga to gull i Sotsji. FOTO: Reuters/Eric Gaillard
AMERIKANSK HJELP: Amerikaneren Vic Wild hadde tenkt å legge opp da Russland betalte for at han skulle satse videre som brettkjører hos dem. Det ga to gull i Sotsji. FOTO: Reuters/Eric Gaillard Vis mer

For Vic Wild som var lei av at det amerikanske brettmiljøet ikke brydde seg særlig om paralellkjøring og dessuten skulle gifte seg med en russisk brettkjører, var det en grei overgang. Poenget var ikke nasjonen han kjørte inn gullet for, men sjansen til å bli mulig best i idretten sin.

Altså ikke mye russisk nasjonalisme der heller.

DET er like bra, for den nasjonalismen er i ferd med å møte veggen. Som eks-gullvinner Alexander Treyakov i skeleton; den akeøvelsen der utøverne kjører med hodet først.

Treyakov mistet gullet sitt forleden fordi han som de fleste andre på det russiske skelaton-laget, stod på den såkalte «Hertuginne-lista» over de som hadde et eget dopprogram før og under Sotsji-OL.

IOC har sagt at samtlige av de 36 utøverne på denne lista vil bli diskvalifisert. Foreløpig er det avsagt 25 dommer. Det har fått fatale følger på medaljestatistikken der Russland allerede har mistet fire gull, seks sølv og en bronse, og droppet fra seier til fjerde beste nasjon totalt i OL 2014

Tar du vekk de fem gullene og den ene bronsemedaljen som ble innkjøpt fra Sør-Korea og USA, leverte russisk toppidrett bare marginalt bedre i Sotsji enn i Vancouver. Forskjellen er en enslig gullmedalje. Det er lite for all den politiske ydmykelsen.

SELV uten avsløringen av alt dette jukset, hadde Sotsji-resultatene gitt grunn til selvransakelse. De russiske sportsmyndighetene visste jo hvilke drastiske virkemidler som var brukt. Tilsynelatende uten særlig resultat.

For bortsett fra trippeltriumfen på 5-mila var det langt mellom framgang i nasjonalsporten langrenn, mens de like populære skiskytterne på hjemmebane bare fikk ett stafettgull. Og det etter at begge disse lagene nesten var helt manipulert. Selv i den mektige ishockeyen gikk det skeis med tap i kvartfinalen mot Finland.

Egentlig ble følelsen av russisk suksess skapt ved hjelp av kunstløp og alle gullene til de to utlendingene. Nå som denne denne følelsen er blitt til sinne og frustrasjon over den ydmykende utestengelsen fra vinterlekene i Pyeongchang, framstår Russlands innsats i Sotsji-OL mer og mer som en nasjonalistisk fiasko.

Det var såvisst ikke planen.

HELLER ikke at svindelen i Sotsji skulle sette fotball-VM i spill. Vitaly Mutko er russernes VM-sjef, men det kan han ikke være lenger. En internasjonal idrettsleder utestengt på livstid fra OL på grunn av dopingsvindel, er ikke lenger noen internasjonal idrettsleder. Selv ikke i en internasjonal fotballbevegelse med nær historie for å godta hva som helst fra lederne sine.

Faller Mutko, mister Putin en fra sin innerste krets rett før sitt neste propagandashow. Da har russisk idrett med sin organiserte svindel virkelig kjørt hodet rett i veggen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer