Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russland hevder bildene av OL-mesteren er fra 2012, men små detaljer avslører løgnen

Hadde ikke lov til å konkurrere.

AVSLØRES: Jelena Lasjmanova, som har vunnet både VM og OL, ble i sommer tatt for bloddoping og utestengt fra all idrett fram til 2016. Nå har bilder av henne dukket opp der hun konkurrerer i Russland. Arrangørene har forsøkt seg på å tilbakedatere bildene til før hun ble utestengt, men med varierende hell. Foto: NTB Scanpix / VK.com
AVSLØRES: Jelena Lasjmanova, som har vunnet både VM og OL, ble i sommer tatt for bloddoping og utestengt fra all idrett fram til 2016. Nå har bilder av henne dukket opp der hun konkurrerer i Russland. Arrangørene har forsøkt seg på å tilbakedatere bildene til før hun ble utestengt, men med varierende hell. Foto: NTB Scanpix / VK.com Vis mer

(Dagbladet): Russland er en gigant når det kommer til kappgang. I OL i London i 2012 stakk de av med to gull, og en av deres aller største stjerner er Jelena Lasjmanova.

I sommer kom derimot nyheten om at 22-åringen, som ble olympiskmester på 20 kilometer med ny verdensrekord, er tatt for bloddoping, og ble sporenstreks utestengt fra all idrett til 2016. Likevel ser det ut til at hun fortsetter å konkurrere i hjemlandet.

2012 Det italienske nettstedet Marcia dal Mondo var først ute med de avslørende bildene som siden har spredd seg på internett av Lasjmanova som deltar i en konkurranse i Saransk 30. desember i fjor.

På arrangementets egen VK-side (Russlands versjon av Facebook), ligger det en haug blinkskudd av kappgjengere i alle aldre. Blant dem utestengte Lasjmanova.

Arrangørene skjønte nok etterhvert hvilken tabbe de hadde gjort med å dele bevismaterialet for hele verden, og forsøkte tappert å dekke over blemma. Under flere av bildene med Lasjmanova står det nå at de er tatt i 2012, altså før hun ble utestengt.

Sko og jakke Men likevel er det en god del ting som skurrer.

For det første har mange av jentene som konkurrerer mot 22-åringen på seg kliss nye Asics-sko - de hadde rett og slett ikke kommet på markedet i 2012. For det andre har Lasjamanova på seg en landslagsjakke på et av bildene hvor hun står på podiet. Heller ikke denne eksisterte i 2012, men ble en del av landslagets sortiment i 2013.

Som om ikke det var nok blir det også klart om man ser på startlistene at draktnumrene på bildene samsvarer med 2014-utgaven av konkurransen, ikke 2012.

- Ser på det Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) bekrefter at de har startet en etterforskning av hendelsen.

- IAAF har blitt informert om dette, og vårt anti doping-aparat har begynt å se på saken.

Skulle Lasjmanova bli funnet skyldig risikerer hun at utestengelsen blir forlenget med ytterligere to år til februar 2018 og vil dermed ikke kunne konkurrere under OL i Rio de Janeiro neste sommer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media