Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russland herjet i VM-åpningen

Russland i ekstase etter pangåpning: Storseier og praktscoringer

Før kampen var det mange som stilte spørsmål ved Russland, som fikk en pangstart på VM på hjemmebane med seier over Saudi-Arabia.

SUPERINNBYETTER: Denis Tsjerysjev scoret etter å ha kommet innpå i den første omgangen. Foto: REUTERS/Carl Recine/NTB Scanpix
SUPERINNBYETTER: Denis Tsjerysjev scoret etter å ha kommet innpå i den første omgangen. Foto: REUTERS/Carl Recine/NTB Scanpix Vis mer

Russland - Saudi-Arabia 5-0 (2-0)

MOSKVA (Dagbladet): Russland mot Saudi-Arabia klinger kanskje ikke så godt i ørene på fotballsupportere verden over, men når det er åpningen av VM har det lite å si hvem som står på hver sin banehalvdel - fest blir det uansett.

Åpningskampen var mellom de to lavest rangerte lagene på FIFA-rankingen, og to lag som ytterst få mener har en sjanse til å hevde seg i turneringen. Det var også en kamp som ingen av dem sannsynligvis hadde råd til å tape.

Før kampen ble det rettet mye mot et Russland-lag som særlig defensivt ser rustne ut. Den 38 år gamle midtstopperen Sergej Ignasjevitsj, som gjorde sjokkcomeback like før VM, startet blant annet kampen.

Den gamle veteranen la opprinnelig opp etter EM i 2016. Men han og Berezutskij-brødrene Vasilij og Aleksej etterlot seg et enormt tomrom på stopperplass som ikke lot seg fylle.

Men etter 90 minutter mot Saudi-Arabia har nok det som måtte være av pessimisme blitt snudd til optimisme for de fleste russere. En seier på de to siste kampene vil etter alle solemerker være nok til avansement.

- Må jobbe videre

Bare én gang i VM-historien har vertsnasjonen røket ut allerede i gruppespillet. Det skjedde med Sør-Afrika i 2010. Foreløpig ser det langt lysere ut for Russland.

Før kampen ga Russland-president Vladimir Putin en tale til på stadion, og det så ut som det var en vitamininnsprøytning for de russiske spillerne.

- Det er ingen ord som kan beskrive dette. Jeg er glad på lagets og mine vegne, fordi laget har slitt med skader. Jeg er glad, men vi bør ikke stoppe her. Vi må fortsette å jobbe, sier tomålsscorer Denis Tsjerysjev på en pressekonferanse etter kampen.

Innbytteren ble kåret til kampens beste.

Russland-manager Stanislav Tsjertsjesov sto bare med fem seire på 20 kamper i sjefsstolen. I dag smilte han fra øre til øre. Samtidig mener han at jobben på langt nær er gjort.

- Vi må snu over til neste side og glemme denne kampen, sier Tsjertsjesov, vel vitende om oppgaven som venter, mot Egypt og Uruguay.

- Vi tok første skritt, nå møter vi en sterkere motstander, sier Tsjertsjesov, som spesielt nevner Mohamed Salah, som kanskje er tilbake i spill for Egypt etter skaden han pådro seg i Champions League-finalen.

Nedtur

For Saudi-Arabia ble det en gedigen nedtur.

Saudi-Arabia-trener Juan Antonio Pizzi hadde dette å si på pressekonferansen etter kampen:

- Jeg vet ikke om det hadde en innvirkning eller ikke å spille mot vertene. Vi gjorde ikke det vi ønsket å gjøre. Dessverre skjedde det og vi må komme over dette. Vi må glemme denne skammelige kampen og tenke på neste kamp.

Pizzi fikk deretter spørsmål om han tror han får sparken allerede etter første kamp i VM.

- Jeg har min egen filosofi og jeg forsøker å gjøre så godt jeg kan. Jeg prøver å gi alt. Det er noen situasjoner jeg ikke kan kontrollere. Jeg stoler på at vi vil levere bedre i den neste kampen, svarte Pizzi.

Neste kamp for Saudi-Arabia er mot Uruguay.

Pizzi sa videre at Russland ikke gjorde noe som ikke var forventet. Likevel tapte altså mannskapet hans hele 0-5 i åpningen.

Pangstart

Russland fikk en pangstart på mesterskapet med scoring allerede etter 12 minutter signert Jurij Gazinskij. Krasnodar-spilleren stanget Russland i ledelsen, men det spørs om ikke Abdullah Almuaiouf burde tatt den ballen.

Etter 22 minutter gikk det et lite gisp gjennom publikum da playmaker Alan Dzagojev plutselig holdt seg til baksiden av låret da Russland kontret tre mot tre. 27-åringen var spådd å bli det neste store fra Russland, men har ikke klart å markere seg etter en lovende start.

Og kanskje det var hell i uhell for Russland.

For i stedet var det innbytter Denis Tsjerysjev som fikk muligheten til å vise seg fram - og den muligheten tok Villarreal-spilleren vare på. Først driblet han en gang for mye og kastet bort ballen skrått fra mål, før han fikk en ny mulighet minuttet etterpå.

Denne gangen vartet han opp med en frekk lobb som satte to motstandere ut av spill, før han dunket inn 2-0. Hjemmepublikum var naturligvis i ekstase, og Russland gikk mot en viktig seier.

Saudi-Arabia hadde noen sporadiske forsøk som fort kunne blitt farlige, men hver gang de angrep etterlot de seg store rom for russerne, som ved flere anledninger kom tre mot tre. Hadde de grønnkledde møtt et mer effektivt lag, kunne sifrene blitt veldig stygge i kveld.

Russland ropte også på straffespark da Hawsami taklet i boksen, men dommeren vinket spillet videre.

Tredje for kvelden

Saudi-Arabia består utelukkende av spillere som har spilt fotball i hjemlandet denne sesongen. Flere av spillerne var lånt ut til La Liga-klubber denne sesongen, men ingen av de utlånte fikk spilletid.

Det var derfor vanskelig å sette dem inn i denne kampen for å se hvordan det ligger an. Etter én kamp er vi iallfall litt klokere - og det ser ikke lyst ut.

Like etter hvilen rullet Saudi-Arabia opp på høyrekanten, og ballen ble slått langs gresset og inn i boksen. To spillere sto i kø for å sette inn reduseringen, men ingen av dem nådde fram.

Det var stort sett det de hadde å by på.

I stedet økte Russland ledelsen. Moskva-fødte Artjom Dziuba hadde vært på banen i to minutter da de grønnkledde igjen ga bort mye rom. Et innlegg fra høyre ble prikket på hodet til spissen, som stanget inn 3-0. Aleksandr Golovin noterte seg for sin andre assist for kvelden.

Ifølge Opta er det den raskeste scoringen (89 sekunder) av en innbytter i VM siden 2002 (Marcin Zewlakow for Polen mot USA etter 64 sekunder).

Du kan trygt si at Russland traff med byttene i denne kampen.

Og Dziumba ble den fjerde spilleren til å score i en fødeby i VM, etter Philipp Lahm (München), Youri Djorkaeff (Lyon) og Giuseppe Giannini (Roma), ifølge Gracenote.

Det er noe å ta med seg for angriperen.

Perlemål

På overtid kom 4-0 signert Tsjerysjev igjen, og det var kampens scoring. Med yttersiden av foten plasserte han ballen i en nydelig bue og over keeper Abdullah Almuaiouf.

En scoring som vil bli vist igjen og igjen på TV-skjermer rundt om i verden de neste timene.

Og det var ikke alt. Noen minutter på overtid sendte Golovin et frispark rett i mål på vakkert vis.

For Russland gir storseieren sårt tiltrengt selvtillit før de to neste kampene.

For Saudi-Arabia ser det bekmørkt ut.

Egypt og Uruguay er de to andre lagene i gruppa. Nasjonene møtes i morgen klokka 14.00. Hele VM-programmet får du her.

SJOKK: Det startet med at Marco Materazzi slang med leppa mot Zinedine Zidane, som mistet besinnelsen og skallet ham ned. Dommeren veivet med det røde kortet og Italia vant til slutt VM i 2006. Men det er nedskallingen og ikke fotballen som vil bli husket. Tolv år seinere snakker FourFourTwo med de som var tilstede for å finne sannheten bak et av d... Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media