Russland kan utestenges fra friidretten allerede fredag

IAAF-møte.

MØTE: IAAF-president Sebastian Coe og resten av det internasjonale friidrettsforbundet møtes fredag. Der vil de bestemme eventuelle sanksjoner mot Russland, ifølge The Guardian. Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
MØTE: IAAF-president Sebastian Coe og resten av det internasjonale friidrettsforbundet møtes fredag. Der vil de bestemme eventuelle sanksjoner mot Russland, ifølge The Guardian. Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGAVis mer

(Dagbladet): Det var på mandag at Wadas dopingrapport slo ned som ei bombe i idrettsverdenen.

De anslo at russisk idrett over lengre tid har vært gjennomsyret av doping, og foreslo å gå så drastisk til verks som å utestenge nasjonen fra friidretten.

Det kan skje allerede fredag, skriver The Times.

Da skal nemlig det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) ha et møte der de kommer til å bestemme sanksjonene som vil bli utført mot Russland. Etter det avisa forstår er IAAF interesserte i å midlertidig suspendere Russland ganske raskt. Nasjonen har fram til torsdag til å svare for seg.

Hansen IAAF-styremedlem I rapporten kommer det nemlig fram at Russland skal ha bevisst ødelagt blodprøver og andre bevis, samt betalt pengesummer for at positive dopingprøver skal ha blitt holdt skjult.

Svein Arne Hansen, som er leder i Det europeiske friidrettsforbundet (EA) og styremedlem i IAAF, kommer til å delta på møtet. Det blir hans første møte som styremedlem: En dramatisk start.

- Jeg registrerer at det er kommet forslag om å utestenge russisk friidrett fra all internasjonal aktivitet, også OL i Rio, men akkurat nå ønsker ikke jeg å kommentere det, sa Hansen til NTB i går.

- Jeg vil overvære det ekstraordinære styremøtet i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), før jeg sier noe mer om den saken. Det er viktig for meg å vite enda mer om dette og høre på argumentene som blir ført.

• Les også: Thorhild Widvey kan være med på å avgjøre Russlands OL-skjebne neste uke

Fnyser av beskyldningene Onsdag morgen ble det kjent at Russlands antidopingsjef har trukket seg. Grigory Rodsjenkov skal ifølge Wada-rapporten ha innrømmet å ha ødelagt dopingprøver. Han skal også ha mottatt penger for å skjule prøver.

Russlands president, Vladimir Putin, fnøs i går av beskyldningene gjennom sin talsmann.

- Så lenge det ikke er noen beviser, er det vanskelig å vurdere anklagene som egentlig virker ubegrunnet, sa Putins talsmann Dmitry Peskov.

- Må rydde I dag sier imidlertid Putin at dopingproblemet i russisk friidrett må granskes internt.

- Russland må gjøre alt for å utrydde dopingproblemet, sier Russlands president, ifølge NTB.

Han etterlyser samtidig at noen personlig må stå til ansvar for problemene som har oppstått. Den internasjonale olympiske komité (IOC) har gått ut og sagt at hvis det ikke ryddes opp i russisk idrett vil landet blir utestengt fra framtidige mesterskap.

- Doping-utestengelser må være individuelt og ikke kollektivt, sier Putin, som har hatt et krisemøte med russiske idrettsledere i dag.

• Esten O. Sæther kommenterer:  Putin velger fort å starte en iskald sportskrig.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 927533058


Varnish cache server