Russland knuste Canadas VM-drøm

Kovaltsjuk sikret seieren i spillerforlengelse.

Canadas iskrigere så ut til å fortsette dominansen. Men Russland snudde 2-4 til 5-4-seier og tok VM-gullet søndag.

Canadierne hadde vunnet tre av de siste fem siste mesterskapene. Det så lenge også lyst ut. Canada kom på isen i tredje periode med 4-2 og hjemmepublikum i ryggen. Men Aleksej Teretsjenko og Ilja Kovaltsjuk sikret russisk utligning.

Samme Kovaltsjuk ble stor matchvinner da han gjorde 5-4 snaue tre minutter inn i spilleforlengning da russerne var i overtall. Det var Kovaltsjuks to første VM-mål i år.

Snakk om timing. Den ga Russland den første VM-tittelen på 15 år, og nok en gang lyktes ikke en vertsnasjon i å sikre gullet.

- Det er utrolig. Jeg har nok aldri opplevd noen lignende. Jeg er veldig stolt over hvordan gutta spilte, sa keeper Jevgenij Nabokov till TV 6.

Falt tilbake 

- Vi spilte riktig bra den første halvdelen av kampen. Så trakk vi oss tilbake og ga dem rom. Det får man ikke gjøre mot Russland, sa Dany Heatley.

Det sto 3-1 etter de første 20 minuttene. Men det var Russland om åpnet best da Aleksander Semin gjorde 0-1. Brent Burns (2) og Chris Kunitz snudde det hele for Canada.

Russland knuste Canadas VM-drøm

Historisk Heatley

Heatley satte canadisk rekord i antall mål i en VM-turnering. Han stoppet på 12, en bedre en Eric Lindros’ notering fra 1993.

Men det var en mager trøst. De canadiske spillerne var helt utslått etter kollapsen på hjemmebane.

Publikum var i festhumør etter to perioder. Men så raknet det canadiske forsvarsspillet en smule.

Dermed ble nachspielet russisk.

(NTB)

AVGJØRELSEN: Her skjønner keeper Cam Ward og back Steve Staios at VM-gullet glipper i det Ilja Kovaltsjuks skudd krysser mållinjen. Foto: AP/Scanpix
AVGJØRELSEN: Her skjønner keeper Cam Ward og back Steve Staios at VM-gullet glipper i det Ilja Kovaltsjuks skudd krysser mållinjen. Foto: AP/Scanpix Vis mer
FØRSTE PÅ 15 ÅR: Kveldens VM-triumf var Russlands første siden 1993. Da er det grunn til jubel.
SKUFFET MVP: Dany Heatley avsluttet VM med 20 poeng (12 mål, 8 assists), men skulle nok heller tatt imot VM-trofeet enn det synlige beviset på at han har vært mesterskapets mest verdifulle spiller.