NYE FASILITETER: Flere av kampene i prøve-VM blir spilt på denne splitter nye stadionen i St. Petersburg. Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky/NTB Scanpix
NYE FASILITETER: Flere av kampene i prøve-VM blir spilt på denne splitter nye stadionen i St. Petersburg. Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky/NTB ScanpixVis mer

Russland med «uholdbare» krav foran prøve-VM:
- Forsøk på sensur

Tysk avis boikotter mesterskapet, mens Amnesty Norge ber norske myndigheter stille krav til FIFA.

(Dagbladet): I sommer spilles prøve-VM i Russland, og i forbindelse med mesterskapet stiller landet en rekke krav til journalister.

Det melder tyske Bild.

Ifølge avisa må akkreditert presse godta at de bare dekker selve mesterskapet, samt relaterte arrangementer.

Kritikk fra Amnesty

I tillegg forventer Russland at journalistene utelukkende jobber i vertskapsbyene, og områdene rundt.

- Dette viser hvor bekymret russiske myndigheter er for hva journalister kan oppdage hvis de snakker med folk. De synes det er kjempeskummelt å slippe inn utenlandsk presse, sier Gerald Folkvord, politisk rådgiver ved Amnesty Norge, til Dagbladet.

Folkvord er sterkt kritisk de russiske tiltakene, og setter de påståtte tiltakene i sammenheng med en større politisk strategi.

- Vladimir Putin har systematisk bygget opp et system der journalister straffes hardt. Der utenlandske journalister kan bli kastet ut av landet, er russiske journalister utsatt for drap og fengsel, sier Folkvord.

Vil stille krav til FIFA

Representanten for Amnesty Norge ber norske myndigheter og medier om å stille sterke krav til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Det samme ønsker Tysklands fotballforbund.

Forbundets president, Gerald Grindel, ønsker at FIFA skal legge press på Russland.

- Det ville vært et kraftig signal foran VM i 2018 om de russiske arrangørene gjorde det klart at de ikke vil innskrenke pressens frihet, sier Grindel, ifølge Bild.

Forsvarer ordningen

Russlands idrettsminister, Vitalij Mutko, ser ingen problemer med ordningen.

- Siden 1994 har det, som i andre land, vært en akkrediteringsprosedyre for tilreisende journalister. Selv om dere kanskje ikke får akkreditering for prøve-VM, så finnes det tusenvis av medier som reiser rundt i landet og skriver om det de vil, uttalte Mutko nylig på en pressekonferanse.

FIFA og de russiske arrangørene opplyser i en felles uttalelse at alle akkrediterte journalister «kan jobbe fritt på kamparenaene og i omliggende områder, uten restriksjoner».

- Pressefrihet er topp prioritert hos FIFA. Derfor jobber vi for å gi medierepresentantene best mulige forhold for fri rapportering i forbindelse med alle våre arrangementer, heter det fra FIFA.

Forstår Bildts boikott

På tross av uttalelsene fra FIFA og Russland, har tyske Bild valgt å boikotte mesterskapet.

Det har generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund forståelse for.

Hun ser på reglene som et forsøk på sensur.

- Det ser ut som et forsøk på sensur, sier Floberghagen.

Generalsekretæren mener at kravene kan få betydelige følger for dekningen av mesterskapet.

- Når man skal dekke et arrangement, må man kunne omtale andre aktuelle forhold i området man er i. I Norge tar man muligheten for å dekke viktige forhold for gitt. Det er synd at enkelte land nær oss forsøker å innskrenke denne muligheten, understreker Elin Floberghagen.