Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Russland mistenkt for å ha forfalsket dopingprøver

Det brygger opp til en ny russisk dopingskandale.

HER SKAL DET HA SKJEDD: Et bilde fra dopinglaboratoriumet i Moskva. Foto: NTB Scanpix
HER SKAL DET HA SKJEDD: Et bilde fra dopinglaboratoriumet i Moskva. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er den anerkjente dopingjournalisten Hajo Seppelt som skriver det på Twitter fredag ettermiddag. Han jobber for den tyske TV-kanalen ARD, og var blant annet den som avslørte dopingskandalen i VM i Seefeld i mars.

- De er mistenkt for å ha manipulert dopingprøvene fra laboratoriet i Moskva. Styret i WADA vil bli informert mer i et møte i neste uke. De har allerede iverksatt tiltak, skriver Seppelt.

Ble utestengt

Det var etter McLaren-rapporten at Russland ble tvunget til å utlevere databasen fra antidopinglaboratoriet i Moskva.

Etterforskningen viste at russiske utøvere har deltatt i et statlig dopingprogram siden 2011. Hovedfunnene kan oppsummeres slik:

1. I laboratoriet i Moskva ble det arbeidet med å beskytte dopede russiske utøvere.

2. Laboratoriet i Sotsji hjalp til med å bytte dopingprøver.

3. Det russiske idrettsdepartementet kontrollerte og overvåket manipuleringen av analyseresultatene.

Tilgang til Moskva-laboratoriets database var blant WADAs betingelser for å ta Russlands antidopingbyrå inn i varmen igjen, og WADA-eksperter var i januar i den russiske hovedstaden og hentet ut informasjonen som nå er under behandling.

DOPING: - Jeg er så lei meg at jeg ikke finner dekkende ord. Det sier Østerrikes landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet, etter å ha sett denne rystende videoen. Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer

Ga ut prøvene

Da hadde Russland drøyde lenge med å utlevere prøvene, som egentlig skulle ha blitt levert før nyttår.

Russerne var utestengt fra WADA fra august 2015 som følge av avsløringer om et omfattende og statsstøttet dopingprogram i russisk idrett, men ble tatt inn igjen i varmen igjen for ett år siden. De møtte da stor motstand av blant annet Linda Hofstad Helleland.

Nå viser det seg altså at prøvene som ble utlevert i januar kan ha blitt tuklet med.

Dagbladet var fredag kveld i kontakt med skipresident ‎Erik Røste. Han presiserer at han må ta alle mulige forbehold siden han bare har hørt om saken via media, men legger til:

- Jeg blir på mange måter bare trist og lei meg. Nå trodde jeg jo at vi kunne se framover og legge ting bak oss. Jeg må ta alle mulige forbehold, men hvis dette skulle vise seg å være riktig så er det litt tilbake til start. Nå skal det være styremøte i WADA til uka, og jeg forventer at WADA er veldig tydelige i sin reaksjon hvis dette viser seg å være riktig, sier Røste.

Nestsjef i Rusada, Margarita Pakhnotskaja, sier til RIA Novosti, gjengitt i VG, at de avventer offisiell informasjon fra WADA. Hun opplyser at en delrapport blir offentliggjort førstkommende mandag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling