Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russland  freser mot nye krav: - Jeg vil kalle det utpressing

Russiske myndigheter mener at Den internasjonale paralympiske komité (IPC) driver med «utpressing» når den krever at russerne betaler for ekstra dopingtesting.

PÅ MIDDAG: Russlands Paralympics-lag fikk ikke dra til RIo. Her er de på en middag i Kreml under lekene. Foto: NTB Scanpix
PÅ MIDDAG: Russlands Paralympics-lag fikk ikke dra til RIo. Her er de på en middag i Kreml under lekene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland ble utestengt fra Paralympics i Rio de Janeiro i september som følge av WADA-rapporten som avdekket organisert, statsstøttet dopingjuks i stort omfang.

IPC la denne uken fram en rekke punkter som må oppfylles før Russland kan tas inn i varmen igjen og delta i Paralympics i Pyeongchang i 2018. Ett av punktene er betaling av 575.000 euro (4,9 millioner kroner) som skal dekke «de betydelige kostnadene forbundet med økt dopingtesting av russiske utøvere».

Det har fått Russlands visestatsminister (og tidligere idrettsminister) Vitalij Mutko til å frese.

– Summen er overdrevet, og jeg vil til og med kalle dette utpressing, sier han.

Mutko motsetter seg også IPCs krav om at ledelsen i Russlands paralympiske komité skal kutte sine bånd til myndighetene.

– IPC-ledelsen tror at de ikke trenger å svare for noen andre enn sin egen samvittighet, sier Mutko til nyhetsbyrået Tass.

– Hva betyr det at staten ikke skal delta i ledelsen? Paralympics-bevegelsen lever ikke noe sted i verden uten statlig støtte.

Blant andre betingelser i IPC-dokumentet er økt opplæring i antidopingarbeid for utøvere og ledere, og et krav om at Russlands paralympiske komité «må ta avstand fra myndighetenes propagandautspill».

Ledelsen i Russlands paralympiske komité har sagt at man vil studere kravene med juridisk bistand før man går i møte med IPC.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!