ENORME INVESTERINGER: Russland har investert enorme pengesummer til OL i Sotsji neste vinter, men når det gjelder sportslig suksess har nasjonen nedjustert målsettingene etter å ha lagt bak seg en svak vinter. Foto: Nina Zotina / Reuters / NTB Scanpix
ENORME INVESTERINGER: Russland har investert enorme pengesummer til OL i Sotsji neste vinter, men når det gjelder sportslig suksess har nasjonen nedjustert målsettingene etter å ha lagt bak seg en svak vinter. Foto: Nina Zotina / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Russland nedjuster egne gullmål i Sotsji-OL

Tror ikke lenger de blir beste nasjon.

Russerne har kanskje drømt om sportslig dominans i OL på hjemmebane i Sotsji, men den drømmen er i ferd med å bli et mareritt.

For etter en vinter med mange verdensmesterskap og enda flere verdenscupkonkurranser, ligger ikke russerne godt an når medaljer og seirer telles opp.

Dermed ser det heller ikke så lyst ut for hjemmebane-OL i Sotsji ti måneder før OL-ilden tennes.

Femte best i vinter Om årets sesong gir et bilde på hva som venter neste vinter, så risikerer russerne å ende på en skuffende femteplass på medaljestatistikken.

Der er det Norge som troner på toppen, klart foran USA. I vinter sikret nordmennene seg 17 VM-gull, mens russerne bare vant sju gullmedaljer.

Nå gjenstår riktignok ishockey- og curling-VM, så teoretisk sett kan russerne forbedre statistikken sin litt, men fortsatt vil naboen i øst ligge langt bak Norge.

- I beste fall tredjeplass Russerne er i ferd med å justere den sportslige målsettingen for OL etter å ha sett hva som har skjedd i vinter.

12. mars mente sportsminister Vitalij Mutko at det bare var topplassen på medaljestatistikken som ville være godkjent. Han mente da at det var et helt realistisk mål for russerne å sikte seg inn på å bli beste nasjon.

Nå, etter at han har sett hva som skjedde i vinter, har pipa fått en annen låt.

BRINGER LYKKE? Russland må håpe at OL-maskotene bringer lykke neste vinter. Foto: Maxim Sjipenkov / EPA / NTB Scanpix
BRINGER LYKKE? Russland må håpe at OL-maskotene bringer lykke neste vinter. Foto: Maxim Sjipenkov / EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Vi kan i beste fall klare tredjeplassen på medaljestatistikken. Mest realistisk er det vel å tro at vi skal bli nummer fire eller fem. Vi må se realitetene i øynene, sier Mutko.

I forrige vinter-OL, i Vancouver i 2010, vant russerne tre gull. Om det skulle ende slik også i Sotsji, vil det være en katastrofe for president Vladimir Putin, som har brukt vanvittige pengesummer og investert enormt med prestisje i Sotsji-OL.

Noen lyspunkter Selv om russerne ligger langt bak Norge i kampen om å være beste vinteridrettsnasjon, har det også vært lyspunkter i russisk idrett i vinter:

Langrennsløperen Alexander Legkov gikk til topps i Tour de Ski og endte på annenplassen i den totale verdenscupen.

De russiske sprinterne vant også to gull i VM i Val di Fiemme.

Skøyteløperne Denis Juskov og Olga Fatkulina sikret seg også gull i VM enkeltdistanser; de første russiske gullmedaljene siden 1996.

I bob og skeleton henger russiske utøvere godt med, og i kunstløp er paret Tatjana Volososjar og Maxim Trankov verdensmestere og store gullkandidater.

Svakt i skiskyting Men i andre idretter er ikke forventningene like lysende. I skiskyting, en svært populær idrett i Russland, ble det bare sju russiske seirer på 28 renn i verdenscupen, og i VM bommet de russiske løperne fullstendig.

Men også i skiskyting satses det knallhardt, og den russiske treneren tror det skal være mulig, i alle fall til en viss grad, å ta opp kampen med de beste med Tora Berger og Emil Hegle Svendsen i spissen.

NEDJUSTERER MÅL: Russlands sportsministster Vitalij Mutko tror ikke lenger at de kan bli beste nasjon i Sotsji-OL neste vinter. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Scanpix
NEDJUSTERER MÅL: Russlands sportsministster Vitalij Mutko tror ikke lenger at de kan bli beste nasjon i Sotsji-OL neste vinter. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Målet vårt i OL må være minst to gullmedaljer. Klarer vi ikke det, ja, da er jeg innstilt på å trekke meg, sier den russiske landslagstreneren Mikhail Prokhorov.

(NTB)