Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russland og Qatar skal arrangere fotball-VM

Fifa har talt.

FIKK VM I 2018: Russland skal arrangere fotball-VM i 2018. Det offentliggjorde Fifa-president Sepp Blatter i Zürich i ettermiddag.Foto: SCANPIX/AP Photo/Anja Niedringhaus
FIKK VM I 2018: Russland skal arrangere fotball-VM i 2018. Det offentliggjorde Fifa-president Sepp Blatter i Zürich i ettermiddag.Foto: SCANPIX/AP Photo/Anja Niedringhaus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opptakten til dagens avgjørelse om å tildele to lukrative VM-sluttspil i 2018 og 2022 har først og fremst vært skjemmet av korrupsjonsbeskyldninger, framsatt i toneangivende britiske medier, mot stemmeberettigede medlemmer av Fifas 24 mann store eksekutivkomité

Den utaktiske avgjørelsen om å tildele to sluttspill på samme tid, har ført til påstander på kryss og tvers om stemmesalg og kameraderi.

Avstemningen ble likevel gjennomført nesten som planlagt, riktignok uten de to styremedlemmene Amos Adamu fra Nigeria og Reynald Temarii fra Tahiti, som ble suspendert i kjølvannet av avsløringer i Sunday Times.

Første i Øst-Europa Torsdag ettermiddag kunngjorde Fifa-president Sepp Blatter ufallet av stemmeprosessen foran en fullsatt sal i hovedkvarteret i sveitsiske Zürich etter en lengre utredning om fotballens betydning.

Søkerne til VM i 2018 var samlede søknader fra Portugal/Spania, Nederland/Belgia og fra England og Russland.

- VM i 2018 vil bli arrangert i Russland, sa Blatter etter å ha åpnet den forseglede konvolutten overlevert fra lotteritilsynet i Zürich.

Det betyr at VM for første gang skal arrangeres i Øst-Europa.

Første i Midtøsten Umiddelbart etterpå avslørte Blatter hvilken søker som har fått æren av å arrangere VM i 2022.

Qatar, Japan, Sør-Korea, Australia og USA var de fem nasjonene som hver for seg hadde søkt om mesterskapet som arrangeres om nesten 12 år, og vinneren ble den minste i både areal og innbyggertall.

FIKK VM I 2022: Qatar skal arrangere fotball-VM i 2022.Foto: SCANPIX/AP Photo/Anja Niedringhaus
FIKK VM I 2022: Qatar skal arrangere fotball-VM i 2022.Foto: SCANPIX/AP Photo/Anja Niedringhaus Vis mer

- Vinneren, som får arrangere VM i 2022, er Qatar, sa Blatter.

Kontrasten mellom de to vertsnasjonene kunne knapt vært større; et VM i Russland er ensbetydende med den største geografiske spredningen på et mesterskap noensinne, mens Qatar er det desidert minste landet i både folketall og areal som har arrangert et sluttspill.

- Jeg takker styret for å ha valgt nye land som vertsnasjoner. Aldri har et VM vært arrangert i Øst-Europa eller i Midtøsten, sa Blatter.

- Jeg er en glad president som kan snakke om utviklingen av fotballfamilien, understreket sveitseren

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!