Russland raser: - Urettferdig

- Jeg anbefaler at du flytter alle de resterende verdenscuprennene til Norge og kaller det «Norway Challenge», hvor «utfordringen» er for alle ikke-nordmenn å prøve å komme blant de ti beste, sier Veronika Stepanova syrlig til Dagbladet.

VEKKER HARME: Den norske dominansen skaper reaksjoner. Her representert ved Johannes Høsflot Klæbo, Even Northug og Pål Golberg fra verdenscupåpningen i Ruka. Foto: Terje Pedersen / NTB
VEKKER HARME: Den norske dominansen skaper reaksjoner. Her representert ved Johannes Høsflot Klæbo, Even Northug og Pål Golberg fra verdenscupåpningen i Ruka. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Se verdenscupen i langrenn fra Lillehammer på TV 2 Direkte og TV 2 Play hele helgen.

Firedobbelt norsk på herresprinten i Ruka, tredobbelt norsk på 10 kilometer klassisk samme sted og dobbelt norsk på jaktstarten i de finske skoger, har blitt etterfulgt av trippelt norsk på 10 kilometer fristil fredag og to nye nordmenn på pallen på gårsdagens sprint på Lillehammer.

Den eneste ikke-nordmannen som har vært på pallen på herresiden denne sesongen, er den italienske ringreven Federico Pellegrino, som har tatt steget opp på pallen to ganger og dermed ser ut som den største utfordreren til nordmennene i verdenscupen sammenlagt.

Verst var den norske dominansen på fredag, da Norge kapret ni av de ti første plassene - og bare briten Andrew Musgrave på 4. plass snek seg imellom. Musgrave snakker dessuten godt norsk etter å ha lagt mye av grunnlaget for sin imponerende karriere i Norge.

NY TRIPPELTSEIER: Iver Tildheim Andersen (i midten) vant herrenes 10 km fri teknikk foran Didrik Tønseth (t.v.) og Hans Christer Holund på Lillehammer fredag.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY TRIPPELTSEIER: Iver Tildheim Andersen (i midten) vant herrenes 10 km fri teknikk foran Didrik Tønseth (t.v.) og Hans Christer Holund på Lillehammer fredag.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Og i dag, søndag, fulgte Norge opp med firedobbelt norsk igjen på 20-kilometeren på Lillehammer - selv uten Klæbo på startstrek - og med totalt åtte nordmenn blant de ti beste.

At resultatlistene ser ut som de gjør, er ingen overraskelse basert på hva som har vært situasjonen i tidligere sesonger. I de siste sesongene har det stort sett vært bare nordmenn og russere i toppen på herresiden. Nå som russerne er utestengt, er de reelle konkurrentene få for norsk herrelangrenn.

Å se Norge, Norge og atter Norge på toppen av resultatliste etter resultatliste, får russisk langrenn til å koke.

Aleksandr Bolsjunov har ikke besvart Dagbladets henvendelser om tematikken, men det har Veronika Stepanova, som setter ord på nettopp det.

TIDLIGERE VENNSKAP: Helene Marie Fossesholm og Veronika Stepanova har konkurrert mye mot hverandre, men nå er kontakten brutt. Vis mer

Syrlig sjokkforslag

21-åringen, som gikk ankeretappen da Russland vant OL-gull på kvinnestafetten i Beijing, kommer syrlig med et oppsiktsvekkende forslag.

- Jeg anbefaler på det sterkeste at du endrer formatet på verdenscupen, flytter alle de resterende verdenscuprennene til Norge og kaller det «Norway Challenge», hvor «utfordringen» er for alle ikke-nordmenn å prøve å komme blant de ti beste, sier Veronika Stepanova til Dagbladet.

- Det ville vært billigere og mer bærekraftig. Og det siste gjenværende nasjonale langrennspublikummet ville ha en sjanse til å se langrenn fra arenaen, fordi interessen for langrenn i et hvilket som helst annet land rett og slett vil forsvinne med det som skjer nå, mener hun.

KRITISK: Veronika Stepanova. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRITISK: Veronika Stepanova. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Raser: - Krise, urettferdig og idioti

Frustrasjonen er stor i russisk langrenn når resultatlistene fra verdenscupen tikker inn fra vesten.

Selv er russerne i gang med sin reduserte sesong med skirenn for russere av russere mot russere i Russland. Onsdag vant Stepanova kvinnenes sprint i «Russian Cup» foran stjerna Natalja Neprjajeva. I dag vant hun kvinnenes 10 kilometer 52,5 sekunder foran Ekaterina Smirnova.

- De siste åra har internasjonal herrelangrenn vært en kamp mellom Norge og Russland. Den kampen skapte i det minste noen overskrifter om sporten vår, som tydeligvis er i krise. Mer spesifikt skapte kampen mellom Bolsjunov og Klæbo stor interesse, sier Stepanova til Dagbladet.

- Vårt fravær er en tap-tap-situasjon. Jeg mener at lagkameratene mine og jeg har all rett til å delta i verdenscupen. Å nekte oss den retten, er ikke bare urettferdig og ulovlig; det er verre. Det er rett og slett idioti, mener 21-åringen.

MAKTDEMONSTRASJON: Johannes Høsflot Klæbo befestet sin posisjon som verdens beste skiløper, Kristine Stavås Skistad forlot arenaen i skuffelse og den slovenske sprinteren Eva Urevc sender et skremmeskudd på sosiale medier. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem. Klipp: Bilder fra TV 2 Vis mer

- Depressivt

Forrige helg uttrykte den kanadiske langrennslegenden Devon Kershaw også sin bekymring for langrennssporten.

- Herrelangrenn er en katastrofe, spesielt uten Russland. Jeg kan ikke forstå at det er sånn min sport er blitt. Andre land bygger ikke opp nye lag, så de er ikke på samme planet som Norge eller Russland, sa han i podkasten Threshold.

- Må jeg virkelig se at Norge blir 1,2,3,5 og 7 hele sesongen? Det er sånn det kommer til å bli. Det er veldig depressivt.

Du kan lese mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer