Russland reagerer - etter Dagbladet-funn

- Vi må gjøre noe, sier Russlands landslagstrener i langrenn, Markus Cramer, etter Dagbladets ferske undersøkelse om forstyrret spiseatferd hos norske skijenter mellom 16 og 19 år i dag.

REAGERER: Russlands landslagstrener Marcus Cramer, her sammen med sin trofaste elev Sergej Ustjugov, er svært overrasket over Dagbladets funn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAGERER: Russlands landslagstrener Marcus Cramer, her sammen med sin trofaste elev Sergej Ustjugov, er svært overrasket over Dagbladets funn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er veldig, veldig overraskende. Dette viser hvor omfattende problemet er, sier Russlands landslagstrener i langrenn, Markus Cramer, om Dagbladets nye funn, som blant annet viser en markant økning av norske skijenter med forstyrret spiseatferd.

Psykolog Ingvild Pettersens studie fra 2016 viste at 18,7 prosent hadde forstyrret spiseatferd blant kvinnelige junior-langrennsløpere og skiskyttere i utvalget. Dette er relativt sammenlignbare tall med Dagbladets, selv om metoden hennes avviker noe.

Dagbladets ferske undersøkelse viser at det nå er 29 prosent av de som har svart, som har forstyrret spiseatferd. I absolutte tall betyr det 41 personer av et utvalg på 141 norske skijenter, herunder langrennsløpere og skiskyttere i alderen 16 til 19 år.

Advarsel fra russisk langrenn

Dette tyder på en økning på rundt 10 prosentpoeng av forstyrret spiseatferd blant jentene i langrenn og skiskyting på få år.

- Derfor er jeg imot forslaget om at kvinnene skal gå like langt som herrene i framtiden. Hvis vi gjør det, og øker distansene til kvinnene, kommer vi bare til å forverre problemet og øke antall spiseforstyrrede skijenter, sier Russlands landslagstrener Markus Cramer.

Russlands ferske juniorverdensmester Veronika Stepanova (20) forteller at hun også er overrasket over Dagbladets funn.

- Det samsvarer ikke med min oppfattelse av skilmiljøet, sier Stepanova om en markant økning av forstyrret spiseatferd hos norsk skiungdom.

Krever endring

Trener Markus Cramer håper imidlertid at Dagbladets journalistikk vil få konsekvenser og skape endring.

ADVARER: Russlands hovedtrener Markus Cramer, her sammen med den russiske skipresidenten Jelena Välbe, advarer i lys av Dagbladets funn. Foto: Lise Åserud / NTB
ADVARER: Russlands hovedtrener Markus Cramer, her sammen med den russiske skipresidenten Jelena Välbe, advarer i lys av Dagbladets funn. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Det betyr at vi må gjøre noe i langrennssporten, men løsningen er i hvert fall ikke å gjøre distansene til kvinnene lengre, mener han.

Cramer sikter da til forslaget, fra blant annet Frida Karlsson via SVT i vår, om at kvinnene bør gå like langt som herrene. Det samme forfektet for øvrig Marit Bjørgen i Dagbladet i 2018.

Debatten oppsto den gang i lys av at Vegard Ulvang og Åge Skinstad fortalte i Dagbladet noen dager før at de ville kjempe for å få inn femmil for kvinner i Holmenkollen inn i verdenscupprogrammet.

Debatten gjenoppsto i vår, frontet av Frida Karlsson.

- Å bevege seg i denne retningen, er helt feil, mener Markus Cramer.

- Å øke distansene på kvinnesiden, er det siste vi bør gjøre, sier Russlands tyske landslagstrener.

Stikk til Norge

I kjølvannet av Dagbladets funn om omfanget av forstyrret spiseatferd hos norsk skiungdom i alderen 16-19 år - og de massive spiseforstyrrelses-tallene fra 1980-tallet fra Dagbladets parallelle undersøkelse, publisert i oktober - sier trenerprofilen noe syrlig:

- Kanskje Norge burde innføre egne BMI-regler i nasjonale renn.

- Er det ikke liknende utfordringer i Russland og Tyskland?

- Problemet eksisterer også i Russland og Tyskland. Men de tallene dere har dokumentert i norsk langrenn, er veldig overraskende, mener Cramer.

SJOKKTALL: Dagbladets undersøkelse viser at 30 prosent av norske langrennsjenter har forstyrret spiseatferd. Video: Vedlog/Storyblocks. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Kritisk

Russlands ferske juniorverdensmester Veronika Stepanova, som vant gull individuelt i junior-VM i Vuokatti i Finland i februar, sier imidlertid til Dagbladet at hun oppfatter problemet med spiseforstyrrelser som lite i russisk langrenn.

- Personlig har jeg ikke møtt en skiløper med en spiseforstyrrelses-diagnose. Og jeg kjenner hundrevis av unge skiløpere, sier det russiske stortalentet til Dagbladet.

Derfor er hun ekstra overrasket når hun får oversendt funnene fra Dagbladets ferske undersøkelse.

- Det er viktig at dette temaet snakkes om og ikke unngås av frykt for å fornærme noens følelser. Jeg ønsker at vi har en gjensidig ærlighet mellom alle involverte om vekt og ernæring, sier Stepanova til Dagbladet.

REAGERER: Veronika Stepanova. Foto: Privat
REAGERER: Veronika Stepanova. Foto: Privat Vis mer

- Som en ung kvinnelig idrettsutøver foretrekker jeg absolutt at trenerne og rådgiverne mine er ærlige med meg om helse og hva som skal til for at jeg skal prestere bedre. Slik har jeg hatt det helt siden jeg vant min første lokale konkurranse i en alder av 10 år, forteller hun og legger til:

- Men jeg foretrekker at denne diskusjonen, om blant annet vekt, foregår mellom meg og trener - og uten at det blir en offentlig diskusjon i media.

Dagbladets nye funn får flere eksperter til å slå alarm.

Les mer om det her:

I 2020 fikk Dagbladet et anonymt brev om påståtte, utbredte problemer med forstyrret spiseatferd på topplan og nedover klassene i norsk langrenn. Flere i miljøet snakket løst om det samme. Men det var bare påstander og enkelt­historier. Ingen hadde forsket på feltet på 16 år.

Var det virkelig så ille? Vi ville undersøke. I nesten et år har Dagbladet, ved hjelp av nye journalistiske metoder og gjennom hundrevis av menneskemøter, undersøkt omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting.

Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar. Det vi fant, bekreftet ikke bare ryktene. Det var mye verre.

Funnene er dystre, mener eksperter. I de neste ukene og månedene skal vi fortelle en helt ukjent historie om den norske nasjonal­idretten – og dokumentere den.

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer