Russland reagerer

Astrid Uhrenholdt Jacobsens initiativ til diskusjon om russernes videre skjebne i idretten, skaper reaksjoner i Russland.

SKAPER OVERSKRIFTER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SKAPER OVERSKRIFTER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har stormet rundt Astrid Uhrenholdt Jacobsen, lederen av den norske utøverkomiteen, etter at Den internasjonale olympiske komité (IOC) forfektet at majoriteten av utøverrepresentanter ønsket russiske og belarusiske utøvere velkommen tilbake til internasjonal idrett.

Kritikken har haglet i retning den tidligere langrennsløperen fra Heming, for å ha tatt til orde for en debatt om hvorvidt russiske og belarusiske utøvere bør tas inn i varmen igjen, under forutsetning av visse vilkår.

De kritiske røstene i Norge har vært mange.

I Russland er imidlertid ordlyden en annen.

Reagerer

«Den olympiske mesteren fra Norge blir mobbet på grunn av ordene om Russland», skriver den russiske avisa Sport Express og formulerer videre at Uhrenholdt Jacobsen ble «angrepet» for diskusjonen hun initierte.

«Jacobsen ble oversvømmet av en vill bølge av hat», skriver en annen russisk avis, Championat.

Til Dagbladet sier den russiske langrennsløperen og olympiske mesteren Veronika Stepanova at hun uttaler seg på vegne av seg selv og ikke Russland som nasjon når hun her kommenterer diskusjonen som har eskalert i Norge med Uhrenholdt Jacobsen midt i skuddlinjen.

Stepanova etterlyser et tydeligere budskap fra Uhrenholdt Jacobsen. Samtidig har ordlyden til Heming-jenta skapt mer fyr på det russiske bålet.

TIDLIGERE VENNSKAP: Helene Marie Fossesholm og Veronika Stepanova har konkurrert mye mot hverandre, men nå er kontakten brutt. Vis mer

- Hadde ikke du, Astrid, og dere andre i IOC, FIS og andre idrettsorganer nok tid til å ha «diskusjonene» deres ennå? Jeg vil tro at 11 måneder er god tid til å komme til en konklusjon i saken, men de har tydeligvis sitt tempo på å bestemme seg, sier Stepanova til Dagbladet.

- Min holdning har ikke endret seg: Det var og forblir ulovlig, diskriminerende og rett og slett dumt å ekskludere oss russiske idrettsutøverne fra internasjonale konkurranser. Sporten er ment å være nøytral, og jeg personlig bryr meg ikke om Astrid Jacobsens eller noen andres verdier, preferanser og politiske tilbøyeligheter så lenge de er lovlige i en domstol. Jeg skal konkurrere mot hvem som helst uten fordommer, mener hun.

Kritisk

- Hva tenker du om mottakelsen og kritikken som Uhrenholdt Jacobsen har fått i Norge etter sitt initiativ til debatt om dette temaet?

- Hvis du vil ha enda et år med diskusjoner, kan jeg ikke gjøre noe med det, svarer Stepanova til Dagbladet og sporer av:

- Jeg kan bare minne om at i mars i fjor sparket norske ledere oss ut av Holmenkoll-rennene mens vi allerede var der og forberedte oss, uten noen debatter og diskusjoner. Det er ikke slik man skal behandle sine gjester.

Dagbladet har vært i kontakt med Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som ikke ønsker å kommentere saken.

Tatjana Sorina, som vant OL-gull på stafetten sammen med Stepanova, sier til Championat at de russiske utøverne er åpne for å delta under nøytral flagg, hvis det blir premisset.

- Vi er klare for å konkurrere under nøytralt flagg, men jeg vil helst se flagget vårt og høre nasjonalsangen. Det har vi blitt fratatt de siste to vinter-OL, sier hun til avisa.

KONFLIKT: De russiske superstjernene Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov er er på ingen måter bestevenner. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK og Aleksandr Bolshunov / Instagram Vis mer

Overraskende støtte fra FN og USA

Torsdag kom de baltiske landene og Polen med en felles uttalelse til IOC og andre internasjonale idrettsorganer hvor de ba om å utelukke russiske utøvere til Ukraina-krigen er over.

Styret i Norges idrettsforbund la seg på samme linje: Etter torsdagens diskusjon fattet styret i Norges idrettsforbund et tydelig vedtak om at det ikke er aktuelt å støtte IOCs linje i saken.

Diskusjonen har blusset opp etter at IOC forrige uke åpnet opp for at russiske og belarusiske utøvere igjen kan få adgang til internasjonal idrett. Det må i så fall skje med utgangspunkt i strenge kriterier, som at de aktuelle utøverne konkurrerer som nøytrale, ifølge komiteen.

En gruppe FN-eksperter applauderte torsdag IOC' signaler om at russiske og belarusiske utøvere kan få delta i idretten som nøytrale. I en pressemelding het det at IOC berømmes for signalene som nylig ble sendt rundt inkludering av utøvere fra Russland og Belarus.

«Vi oppfordrer IOC til å ta en avgjørelse i den retningen, og til å gå videre og sikre at enhver idrettsutøver ikke diskrimineres på grunnlag av sin nasjonalitet», skrev FN-ekspertene.

Gene Sykes, leder for USAs olympiske og paralympiske komité (USOPC), meddelte torsdag at han ønsker at russiske idrettsutøvere kan få konkurrere under Paris-OL neste år:

Det samme budskapet forfektet den kinesiske olympiske komité (COC) forrige helg:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer