Russland reagerer: - Galskap

Bildet av Gyda Westvold Hansen (20) med skjegg vekker oppsikt internasjonalt.

VEKKER OPPSIKT: Stuntet Gyda Westvold Hansen (20) gjennomførte på Beitostølen for to uker siden får internasjonal oppmerksomhet. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet Vis mer
Publisert

LILLEHAMMER (Dagbladet): På Beitostølen protesterte Gyda Westvold Hansen mot IOCs nei til kvinne-kombinert i OL. Hun tegnet skjegg i ansiktet for å vise sin motstand.

Det har vekket oppsikt internasjonalt:

- En kvinne med skjegg vant. Er det galskap? spør den russiske storavisa Championat, før de forteller historien om hvorfor det skjedde.

Saken er også omtalt i USA, Italia og Tyskland, for å nevne noe andre land.

SKISTAD-SHOW: Kristine Stavås Skistad er tilbake i godt gammelt slag og markerer seg både i og utenfor sporter, lovende Kristin Austgulen Fosnæs smiler fra øre til øre og Astrid Øyre Slind fikk høre det etter at baris-videoen gikk viralt. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Hylles

Torsdag ettermiddag møter Dagbladet Gyda Westvold Hansen på Scandic Lillehammer, like før verdenscupen braker løs for kombinert-kvinnene.

Vi sitter på konferanserommet Troll, men heldigvis for henne har det knapt vært troll ute og kritisert henne. 20-åringen er glad for at det har kommet så mange reaksjoner, for akkurat nå føler kombinert-kvinnene seg fryst ute av det gode selskap.

- Jeg syns det er spinnvilt hvor mye som har skjedd rundt det. Det er artig at folk legger merke til det, og at det er så mange som har lyst til å skrive og lese om det. Det betyr mye for meg, sier Westvold Hansen til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Kombinert er det jeg elsker mest her i verden, og hvis det skal være en idrett som jeg kan holde med om 10 år, så er vi avhengig av å bli likestilt med guttene.

Alene om stunt

Bakgrunnen for stuntet er at IOC sa nei til kvinne-kombinert i OL i sommer.

Det var støtteapparatet i det norske laget som kom på ideen, som kom i kjølvannet av markeringen hvor kvinner og menn i kombinert-verden løfter stavene over hodet og formet et kryss før løp.

PROTESTERTE: Verdensmester Gyda Westvold Hansen malte på seg skjegg i ansiktet i protest mot at IOC bare tillater mannlige kombinertløpere å delta i OL. Her markerer hun og de andre kombinertjentene sitt syn på at jentene ikke får delta i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PROTESTERTE: Verdensmester Gyda Westvold Hansen malte på seg skjegg i ansiktet i protest mot at IOC bare tillater mannlige kombinertløpere å delta i OL. Her markerer hun og de andre kombinertjentene sitt syn på at jentene ikke får delta i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det var en god idé, så da kjørte vi på, sier kvinnen som har VM-gull fra Oberstdorf og åtte verdenscupseire. Hun ble bare slått en gang i løpet av fjorårets verdenscupsesong, og da var hun coronasyk og måtte bryte.

Westvold Hansen var den eneste på Beitostølen som valgte å gjøre det.

- Det var litt sånn at vi fikk velge selv om vi ville gjøre det eller ikke, og så endte det opp med meg.

- Hva syns du om at det bare var deg?

- Det er ikke noe jeg har brukt så mye energi på, men jeg tenker at de andre jentene nesten må gjøre det de syns er riktig for seg selv. Det var tross alt et skirenn også.

Stor favoritt

Kombinert-verden er klare for krig gjennom sesongen. De håper å engasjere andre vinteridretter til å bli med, og varsler også nye stunt selv.

Men Gyda Westvold Hansen har først og fremst fokus på å beholde tronen som verdens beste kvinne. Det er hun alle ser opp til, og vil ta igjen.

TO ENERE: Gyda Westvold Hansen og Jarl Magnus Riiber dominerer kombinert, men bare sistnevnte får delta i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TO ENERE: Gyda Westvold Hansen og Jarl Magnus Riiber dominerer kombinert, men bare sistnevnte får delta i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Sammen med treneren (Thomas Kjelbotn, red.anm.) har de bare blitt bedre og bedre på å gjøre de riktige tingene. Hun er knallsterk i hoppbakken, og blir bare sterkere i sporet. Alle piler på Gyda peker oppover. Vi må legge til rette for at hun skal fortsette den utviklingen, sier sportssjef Ivar Stuan til Dagbladet.

Hovedpersonen selv er også positiv:

- Jeg forventer at jeg skal fortsette den fine utviklingen jeg har hatt. Jeg har fått trent mye bra i sommer, og har gjort akkurat det jeg skal. Jeg føler også at det nivået jeg har inne på trening er mer enn det jeg forventet da jeg laget mål for sesongen, sier hun.

Rivalene er advart. Så får vi håpe det ikke går troll i ord …

  • Se verdenscupen i kombinert fra Lillehammer på TV 2 Direkte og TV 2 Play.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer