Russland rystes av ny dopingskandale

Utestenger fem utøvere.

UTESTENGES: Maratonløperen Maria Konovalova utestenges i to år, og fratas alle resultater tilbake til 2009. Foto: AP Photo / Antonio Calanni / NTB Scanpix
UTESTENGES: Maratonløperen Maria Konovalova utestenges i to år, og fratas alle resultater tilbake til 2009. Foto: AP Photo / Antonio Calanni / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Russland utestenger fem utøvere for doping, melder nyhetsbyrået AP.

Nyheten kommer bare dager før landet skal legge fram en stor dopingrapport.

Maratonløperen Maria Konovalova utestenges i to år, og fratas alle resultater tilbake til 2009. Hun ble nummer to i Chicago Marathon i 2010, og endte på tredjeplass under samme løp i 2013. Hun utestenges for uregelmessigheter med blodpasset.

Kulestøter Maria Bespalova utestenges for fire år etter å ha testet positivt for steroider. Hun ble nummer 11 under OL i London i 2012.

AP melder at også kappgjenger Evgeny Nushtaev og løperne Vlas Bredikhin og Yaroslav Khlopov.

Nyheten om utestengelsene kommer tre måneder etter at Russland varslet at de ville gå i gang med en omfattende dopingetterforskning.

I starten av august slo store dopingpåstander ned i idrettsverden.

Britiske Sunday Times og den tyske kringkasteren ARD/WRD som hadde fått tilgang til 12 000 blodprøver fra mer enn 5000 utøvere, og mente man hadde bevis for «ekstraordinær utbredelse av juks» i flere av verdens aller største arrangementer.

Særlig er russiske og kenyanske utøvere blitt utpekt som verstinger i den nye skandalesaken som er dukket opp bare tre uker før VM i Beijing. I rapporten ble det hevdet at 80 prosent av russiske medaljevinnere fra store internasjonale mesterskap i perioden fra 2001 til og med 2012 har avgitt unormale og svært mistenkelige dopingprøver.