Russland støtter Norge og slakter WADA: - Northug og Bjørndalen har et poeng

Også russerne vil forby Finlands oksygenmasker.

STØTTER NORGE: Den russiske vinteridrettsleieren synes det er tåpelig at Finlands oksygenmasker ikke forbys. Her jubler Alexander Legkov,  Maxim Vylegzhanin og Ilia Chernousov etter trippelt russisk på femmila i Sotsji-OL i 2014. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
STØTTER NORGE: Den russiske vinteridrettsleieren synes det er tåpelig at Finlands oksygenmasker ikke forbys. Her jubler Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin og Ilia Chernousov etter trippelt russisk på femmila i Sotsji-OL i 2014. Foto: AP Photo/Matthias Schrader Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det skapte store reaksjoner da det internasjonale skiforbundet (FIS) godkjente Finlands forespørsel om å tillate oksygenmasker i konkurranser.

Profiler som Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Charlotte Kalla og Ole Einar Bjørndalen var blant de mange som tidlig uttrykte seg svært kritiske til de finske maskene.

Dette er masker som tilfører utøverne ekstra oksygen gjennom en oksygentank man har på ryggen. Samtlige trenings- og idrettseksperter som Dagbladet var i kontakt med, var tydelige på at oksygenmaskene er prestasjonsfremmede.

- Disse maskene har like stor effekt som bruk av EPO, hvor man øker antall røde blodceller. Spesielt i høyden vil oksygenmaskene ha enorm effekt. Det er hinsides all fornuft at dette er tillatt i konkurranser, sa professor i idrettsfysiologi, Jostein Hallén til Dagbladet.

Da Dagbladet konfronterte FIS med tematikken, var FIS tydelige på at ønsket å forby de finske maskene. Men regelverket stopper FIS fra å gjøre oksygenmaskene ulovlige. Forbundet forholder seg til hva som er på forbudslista til Verdens antidopingbyrå (WADA).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer