Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russland støtter Norge og slakter WADA: - Northug og Bjørndalen har et poeng

Også russerne vil forby Finlands oksygenmasker.

STØTTER NORGE: Den russiske vinteridrettsleieren synes det er tåpelig at Finlands oksygenmasker ikke forbys. Her jubler Alexander Legkov,  Maxim Vylegzhanin og Ilia Chernousov etter trippelt russisk på femmila i Sotsji-OL i 2014. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
STØTTER NORGE: Den russiske vinteridrettsleieren synes det er tåpelig at Finlands oksygenmasker ikke forbys. Her jubler Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin og Ilia Chernousov etter trippelt russisk på femmila i Sotsji-OL i 2014. Foto: AP Photo/Matthias Schrader Vis mer

(Dagbladet): Det skapte store reaksjoner da det internasjonale skiforbundet (FIS) godkjente Finlands forespørsel om å tillate oksygenmasker i konkurranser.

Profiler som Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Charlotte Kalla og Ole Einar Bjørndalen var blant de mange som tidlig uttrykte seg svært kritiske til de finske maskene.

Dette er masker som tilfører utøverne ekstra oksygen gjennom en oksygentank man har på ryggen. Samtlige trenings- og idrettseksperter som Dagbladet var i kontakt med, var tydelige på at oksygenmaskene er prestasjonsfremmede.

- Disse maskene har like stor effekt som bruk av EPO, hvor man øker antall røde blodceller. Spesielt i høyden vil oksygenmaskene ha enorm effekt. Det er hinsides all fornuft at dette er tillatt i konkurranser, sa professor i idrettsfysiologi, Jostein Hallén til Dagbladet.

Da Dagbladet konfronterte FIS med tematikken, var FIS tydelige på at ønsket å forby de finske maskene. Men regelverket stopper FIS fra å gjøre oksygenmaskene ulovlige. Forbundet forholder seg til hva som er på forbudslista til Verdens antidopingbyrå (WADA).

- Dette har ikke støtte i FIS, men det er foreløpig ingen WADA-regler som forbyr det som er oppført i forbudslista over stoffer og metoder, skrev Sarah Fussek, som har ansvaret for antidopingspørsmål i FIS, til Dagbladet i en mail.

MOT MASKENE: Petter Northug og hele Ski-Norge er imot oksygenmaskene.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MOT MASKENE: Petter Northug og hele Ski-Norge er imot oksygenmaskene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- FIS arbeider med saken gjennom riktige kanaler i WADA, for å formidle at oksygenmasker ikke bør være lovlig å bruke i konkurranse, fortsatte hun.

Russisk støtte At Norge og Sverige har reagert mest på oksygenmaskene, er kanskje ingen overraskelse. Nå får den norske og svenske leiren uventet støtte fra den russiske leiren.

Den russiske langrennstreneren Yuriy Kaminsky reagerer sterkt på at WADA tillater Finlands oksygenmasker.

- Jeg forstår det ikke. Det er lov å gå med maske? Det er jo helt sykt. Men det er ikke den første merkelige avgjørelsen fra WADA, sier Kaminsky til den russiske avisen Sport Express.

- Masken gir en usportslig fordel og forbedrer prestasjonene. Det gjelder ikke bare i konkurranser, men i trening også. Det gjør at finnene kan trene på høyere hastighet i høyden uten å slite ut kroppen. Det gjør at de kan trene hardere og komme i bedre form, mener russeren.

Å ta i bruk maskene eller ikke er ingen problemstilling for det norske laget, som ikke har lov til å bruke kunstig tilførsel av oksygen verken før, under eller etter trening. Heller ikke russerne vil ta i bruk maskene.

- Nei, det blir helt feil. Det er uetisk, mener Kaminsky.

- Enige med Northug, Bjørndalen og Svendsen Den russiske sportsavisen Sport Express dediserer mye spalteplass til Norge og vår reaksjon på oksygenmaskene.

- Stjerner som Petter Northug, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen tar avstand fra maskene. De mener det ikke har noe med sporten å gjøre. Norge trenger neppe å være bekymret for at den norske dominansen skal ta slutt, men dette handler om etikk og moral, skriver Sport Express.

- De har et poeng. Oksygenmaskene oppfyller, slik vi ser det, alle dopingkriteriene. De bidrar til prestasjonsforbedring, de utgjør en helserisiko og de er brudd på idrettens anseelse.

Likevel er det foreløpig tillatt å bruke dem både i trening og i konkurranse.

- Avgjørelsen er kontroversiell fra et vitenskapelig synspunkt, men WADA lukker fremdeles øynene, konkluderer den russiske avisen.

Mener FIS kan overprøve WADA Finland har uttalt at maskene kan - i konkurransesammenheng - bli tatt i bruk i VM i Seefeld i 2019, all den tid det er det første mesterskapet i nær framtid som arrangeres i høyden.

- FIS ønsker at bruk av oksygenmasker i konkurranse ikke skal være lov. Det er formidlet til WADA for å undersøke om forbudslista kan tilpasses tilsvarende, eller om WADA vil tillate at FIS innfører en bestemt regel, skriver Fussek.

Antidoping Norge mener imidlertid at FIS ikke trenger å vente på svar godkjennelse fra WADA. Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge mener at FIS selv kan velge å innføre regler mot utstyr de ikke ønsker brukt i sine konkurranser - uavhengig av dopinglisten.

- Dette omfattes ikke av dopingbestemmelsene. Etter vår oppfatning må det være opp til organisasjoner selv å regulere dette dersom WADA ikke gjør det, sier Solheim.

Forklarer de omstridte reglene Antidoping Norge har fått med seg Dagbladets saker om oksygenmaskene og har lagt ut en informativ oppfølgingsartikkel på sine hjemmesider.

- Hvorfor er ikke oksygentilførsel i og utenfor konkurranse forbudt i antidopingreglementet?

- I henhold til dopinglisten er tilførsel av oksygen tillatt. Kanskje WADA ikke helt tok innover seg mulige fordeler ved oksygentilførsel og bruk av oksygenmaske under konkurranser i høyden. I høyden er som kjent oksygennivået noe lavere enn i lavlandet, svarer sier Antidoping Norges medisinske sjef Per Wiik Johansen.

- En studie har vist at VO2max synker med cirka seks prosent per 1000 meter over havet. I relativt stor høyde vil derfor oksygentilførsel øke transportkapasiteten i blodbanen ved at mer oksygen bindes til blodets hemoglobin. Dette vil gi en økt transportkapasitet i blodet og dermed en økt leveringsevne av oksygen til kroppens vev ved bruk av oksygenmaske i stor høyde.

Dette vil gi prestasjonsfordel fremfor de som ikke bruker slikt utstyr og vil derfor ikke være i tråd med idrettens grunnprinsipper om konkurranse på like vilkår.

- Er dette en regel det er diskusjon rundt, eller er den kommet for å bli?

- Om det er stor motstand mot bruk av oksygenmasker fra idrettsmiljøet og gode faglige argumenter mot en slik tøyning av regelverket, vil jeg tror at det kan bli en ny debatt om dette ganske snart. Det kan kanskje munne ut i at oksygentilførsel, i alle fall under konkurranser, blir forbudt, sier Johansen.