Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Doping

Russland tar dommen som en kjempetriumf

Vil nå ha de «frikjente» utøverne til OL i Pyeongchang

RUSSLAND I MITT HJERTE: President Vladimir poserer med tidligere utestengte russiske idrettsutøvere tidligere i uka. Foto: AP / NTB Scanpix
RUSSLAND I MITT HJERTE: President Vladimir poserer med tidligere utestengte russiske idrettsutøvere tidligere i uka. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Bråket om russisk doping i forbindelse med OL i Pyeongchang er langt fra over. Det har bare så vidt begynt. «Frikjennelsen» av 28 russiske utøvere i idrettens domstol CAS i formiddag slo ned som ei bombe, også i Russland.

Russland jubler

Her er oppfatningen at de 28 som nå har fått tilbake sine medaljer, og litt av sin ære, fra Sotsji, også må få delta i OL i Pyeongchang, som begynner om ei uke. Russisk idrett jubler.

Radiostasjonen Ekko Moskva skriver at de 28 nå er frikjent, men at det ikke betyr at de automatisk drar til OL i Pyeongchang.

Dette reflekteres av pressetalsmannen til president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov. Han sier at energisk aktivitet i retten (CAS) og arbeid på andre måter, effektivt rettferdiggjorde avgjørelsen (i CAS). Han sier at han er glad på vegne av idrettsutøverne, men vet ikke om de vil rekke å bli klare til OL i Sør-Korea.

- Spørsmålet er utfordrende, og kontakt med IOC fortsetter på ekspertnivå, sier Peskov til Radio Ekko.

Sjefsjukseren jubler

Han beskriver ikke hva som konkret gjøres, og på hvilket nivå Russland har kontakt med IOC.

Den mest spesielle reaksjonen er den til tidligere idrettsminister Vitalij Mutko, mannen som er utpekt som mannen som trakk i alle tråder når det gjelder den stats-organiserte dopingen under OL i Sotsji for fire år siden.

- Denne avgjørelsen viser enda en gang at det ikke er noe dopingprogram og konspirasjon i Russland, sier Mutko til Radio Ekko.

Han legger til at han var forberedt på det verste.

Mikhail Dekterov, leder av idrettskomiteen i nasjonalforsamlingen, statsdumaen, betrakter også russisk som friskmeldt etter dagens sensasjonelle nyhet:

- Håper at skandalene og historiene rundt disse lekene vil bli snudd, og at de neste konkurransene vil starte med blanke ark, sier Dekterov til Radio Ekko.

Mangler krefter og følelser

Aker Aleksandr Tretjakov, som tok gull i Sotsji, og nå har fått tilbake sin OL-medalje, sier til R-Sport:

- Selvsagt er dette fantastiske nyheter. Vi har ikke krefter og følelser til å være glade for dette. Det har vært et utmattende år. Jeg er lykkelig. Om OL er beslutningen om min deltakelse i OL nå opp til IOC, sier Tretjakov.

Både politiske ledere, og idrettsutøverne selv, har nå store håp om at de 28 «frikjente» russerne skal få delta i OL i Sør-Korea.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!