KAN FÅ SJANSEN LIKEVEL: IOC utestenger ikke Russland fra OL og lar særforbundene bestemme hver enkelt idrett. Foto: AP Photo/Sergei Grits, file
KAN FÅ SJANSEN LIKEVEL: IOC utestenger ikke Russland fra OL og lar særforbundene bestemme hver enkelt idrett. Foto: AP Photo/Sergei Grits, fileVis mer

Russland utestenges ikke fra Rio-OL. Folket raser, men russerne kan ha jublet for tidlig

Lar særforbundene bestemme.

(Dagbladet): Den internasjonale olympiske komité (IOC) benyttet ikke muligheten til å ta et standpunkt og utestenge hele Russland fra OL i Rio de Janeiro. Det kom IOC fram til på dagens konferansemøte, som startet kl. 11.00 i formiddag.

Kl. 16.00 presenterte president Thomas Bach og IOC nyheten gjennom denne pressemeldingen: Den russiske OL-troppen, som inneholder 387 utøvere, kan få muligheten til å konkurrere i lekene i Brasil. IOC skriver i pressemeldingen at de lar de internasjonale særforbundene få avgjøre om russiske utøvere får delta i Rio eller ikke.

Med andre ord kan de russiske utøverne fortsatt ikke føle seg trygge. IOC skriver at de ikke vil tillate noen russiske utøvere deltagelse i OL i Rio med mindre de kan oppfylle følgende krav:

  • Utøveren må fremlegge bevis som er tilfredsstillende for det internasjonale forbundet hvis de vil delta.
  • Det russiske idrettforbundet kan ikke sende tidligere dopingdømte til OL, selv om de har sonet ferdig.
  • IOC vil kun gi grønt lys til en russisk utøver om IOC er tilfreds med bevisene som er fremskaffet og oppfyller de strenge kravene som blir satt.
  • Utøvere som til slutt blir akseptert av IOC, vil være underlagt en ekstra streng antidopingkontroll utenfor konkurranser i samarbeid med WADA.

På denne måten setter IOC knallharde krav som kommer til å felle majoriteten av de russiske idrettsutøverne, samtidig som de unngår en komplett kollektiv avstraffelse.

Slik Dagbladet forstår det, ser IOC på dette som en indirekte utestengelse. De får likevel kritikk fra en rekke hold om at de er feige og ansvarsfravikende.

Feilmeldingen

IOC' standpunkt kontrasterer det britiske Daily Mail meldte i går om at hele Russland ville få OL-nekt av IOC. I dag har russiske medier, deriblant Match TV, hevdet det motsatte og forfektet, i nesten ren propagandastil, at hele verden håper på russisk OL-deltakelse.

- Vår kilde sier at Russland ikke blir utestengt i OL, skrev TV-reporteren Tina Kandelaki til sine over to millioner følgere på Twitter.

Hun fikk rett. Russlands håp om OL-deltakelse lever. Nå blir det opp til særforbundene å bestemme. Foreløpig er det bare det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som har jobbet mot russisk utestengelse.

Friidretten foreløpig alene

Torsdag ble det bekreftet at russiske friidrettsutøvere blir utestengt fra Rio etter å ha fått nekt fra både det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), den internasjonale olympiske komité (IOC) og til slutt i anken i den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS).

I dag unngikk resten av de russiske utøverne å besegle den samme skjebne. Men de kan altså ikke slippe jubelen løs helt ennå.

IOC har vært under et voldsomt press for å utestenge russerne i kjølvannet av den oppsiktsvekkende McLaren-rapporten. , men fattet ikke den avgjørelsen som de fleste IOC-medlemmene hadde håpet på, deriblant nordmannen Gerhard Heiberg.

McLaren-rapporten som ble offentliggjort mandag avslørte den statlige organiserte dopingen i Russland. Som Dagbladet skrev tirsdag, ble hele 643 positive dopingprøver i russisk idrett fjernet fra 2011 til 2015.

Russland kan bli nektet deltakelse i Paralympics i Rio i september. Den avgjørelsen tas i løpet av august.