DIREKTE: Toppene i IOC startet i dag sitt styremøte i Lausanne i Sveits. Beslutningen om hvorvidt Russland får delta i OL i Pyeongchang skal offentliggjøres i dag. Video: NTB Scanpix Vis mer

Russlands OL-deltakelse

Russland utestengt fra vinter-OL, men rene utøvere får delta under nøytralt flagg

Rene russiske utøvere får delta i OL. Ellers er IOC knallharde, og ønsker ikke å se Russlands olympiske komité under OL i Pyeongchang.

(Dagbladet): Toppene i Den internasjonale olympiske komité (IOC) startet i dag sitt styremøte i Lausanne. Det har vært kjent at et av temaene som skulle tas opp på møtets første dag, var om Russland skal få delta i OL i Pyeongchang eller ei.

IOC kom med en pressemelding tirsdag kveld. Der kom det fram hva de hadde bestemt seg for:

Den russiske olympiske komité er suspendert med umiddelbar effekt og får ikke delta i lekene, men rene utøvere får konkurrere under nøytralt flagg - slik som under OL i 2016. Ingen russisk idrettsleder vil bli akkreditert, og blant andre sportsminister Vitalij Mutko er blant de involverte IOC ikke ønsker å se i OL. Han er for øvrig leder for VM i fotball til sommeren.

Rene russiske utøvere får altså delta i OL i Pyeongchang, men under nøytralt flagg.

- Jeg har ikke ord. Jeg har ikke noe å si. Alle er i sjokk, sier den russiske langrennslederen Jelena Välbe til nyhetsbyrået R-sport ifølge VG.

Se pressekonferansen i videovinduet!

Slik får de delta

Russiske utøvere som får tillatelse til å delta i OL, må oppfylle en rekke krav.

Utøverne må bli godkjent av en egen uavhengig komité. Blant annet har WADA representanter her. Utøverne må også være gode nok til å delta i OL. Ellers må utøverne anses å være rene:

Dette innebærer at de aldri før er tatt med forbudte stoffer i kroppen, eller har sonet en dopingdom. De skal også gjennom en rekke tester som utføres av denne komiteen.

Disse kommer til å konkurrere i en spesiallagd drakt, og under det olympiske flagget. Den russiske nasjonalsangen vil ikke bli spilt om en russisk utøver tar OL-gull.

I tillegg får ingen som var i den russiske sportsledelsen under OL i 2014 komme til OL, ei heller noen trener eller doktor som har jobbet med en utøver som senere har brutt dopingregelementet.

Tvedt: - Riktig

President i Norges idrettsforbund, Tom Tvedt, sier i en pressemelding tirsdag kveld at han mener at utestengelsen er riktig.

- Jeg synes utestengelsen av Russlands nasjonale olympiske komité, og utøvere som deltok i dette jukset, er riktig.

Han mener også det er bra at rene utøvere kan delta under nøytralt flagg, nettopp fordi antidopingarbeidet handler om å beskytte rene utøvere.

- Derfor mener vi det er riktig at utøvere som beviselig har vært underlagt et forsvarlig dopingkontrollregime får anledning til å delta i Pyeongchang. Jeg mener det er riktig å ta individuelle hensyn. Det kan ikke være slik at utøvere som har kommet opp etter denne skandalen, og som beviselig er rene gjennom andre systemer enn det russiske skal straffes. Det ville vært en kollektiv avstraffelse av utøvere uten forbindelse til selve saken. Jeg er glad for at de kan konkurrere på samme vilkår som alle andre, avslutter Tvedt.

Antidoping Norge jubler også. Daglig leder Anders Solheim kaller dette en seier for de rene utøverne.

- Ved å utestenge Den russiske olympiske komité fra OL i Pyeongchang, har IOC sendt et sterkt signal til den olympiske bevegelsen om at de setter de rene utøverne først. Dette er en seier for det internasjonale antidopingarbeidet og for de rene utøverne, sier Solheim i en pressemelding.

McLaren-rapporten

Avgjørelsen kommer i kjølvannet av avsløringene i McLaren-rapporten (i regi av WADA) om omfattende og statlig støttet doping i Russland gjennom lang tid, og blant annet under OL på hjemmebane, Sotsji, i 2014.

IOC har også understreket alvorlighetsgraden av avsløringene.

Foran OL i Rio i fjor ble hele den russiske friidrettsdelegasjonen fratatt muligheten til å delta på grunn av den mørke dopinghistorien, og bare en håndfull utøvere fikk delta under nøytralt flagg.

- Siden Rio har vi sagt at vi ikke hadde muligheten til å gjøre det samme da, siden vi ikke hadde fått høre deres side av saken og undersøkt saken skikkelig. Da handlet det mest om hva som skjedde i Mosvka-laboratoriet, men nå handler det om laboratoriet under OL i Sotsji. Situasjonen er annerledes nå, sier IOC-president Thomas Bach i dag.

Flere russiske utøvere var allerede utestengt av IOC etter at de skal ha fått klare beviser på bordet om at utøverne har dopet seg. Dette gjelder blant annet Alexandr Legkov, som vant gull på femmila i Sotsji-OL. Han er fratatt medaljene, og får ikke delta i OL noensinne igjen. Den avgjørelsen har han anket.

Putin

Tidlig i november sa også president Vladimir Putin hva han syntes om utestengelsen, og hintet til at det var en konspirasjon for å ødelegge det russiske presidentvalget.

- Det er stor grunn til å mistenke at alt dette er gjort av noen for å skape de nødvendige betingelsene for misnøye blant sportselskere og utøvere, sa Putin.

Tidligere tirsdag informerte medisinsk leder i IOC, Richard Budgett, om at det er under et OL det foregår mest intensiv testing gjennom en fireårsperiode.