Russland valset over Norge i VMs åpningskamp

Vant 6-2.

Se målene i videovinduet over!

Måltyven Patrick Thoresen puttet to, men mot raske motspillere og tidligere lagkamerater ble Norge og Thoresen for små.

VM-åpningen fredag endte med 2-6-tap for Russland i elite-VM ishockey fredag kveld. Ikke mindre enn fire av Thoresens lagkamerater i SKA St. Petersburg tegnet seg på scoringslisten.

- Jeg vet at de er dritgode, og det visste også resten av laget. At de var såpass dominerende var ingen overraskelse. Vi gjorde bare ikke en god nok jobb til å stoppe dem. De fikk spille litt vel mye på egne premisser, sa tomålsscorer Thoresen til NTB.

Lars Volden fra SHL-klare Rögle fikk sjansen i det norske buret, og han fikk tidlig mer enn nok å henge fingrene.

Russlands 1-0-scoring kom drøye minuttet etter at NHL-aktuelle Andreas Martinsen pådro seg Norges første utvisning etter 1.40 minutter spill. Martinsen rakk bare så vidt inn på isen igjen før det sto 2-0 til russerne.

Raske Alt russerne foretok seg gjorde de dobbelt så fort som Norge.

Tempoforskjellen var påfallende, og strengt tatt var det heller ikke overraskende for et lag som hadde flust av NHL-spillere og som også har noen flere på lur til de kommende kampene. Russland er regjerende verdensmestere og viste tidvis hvorfor mot Norge.

- Vi kom absolutt ikke ut der vi ville. Vi skulle holde russerne i sjakk så lenge som mulig, men det så vi alle at det skjedde ikke. Det var både 2-0 og 3-0 etter en tre-fire minutter. Da blir kampen i deres kampbilde. De får mer selvtillit, og de føler seg raskere og mer tekniske. Etter kalddusjen i 1. periode synes jeg at vi kommer oss opp på et litt bedre nivå i de to neste og vi skaper litt mer, men likevel så har Russland ganske god kontroll, mente Thoresen.

Advarte 1-0-scoringen kom ved Patrick Thoresens tidligere SKA. St. Petersburg-kollega Vadim Sjipatsjov. Thoresen advarte mot for mange utvisninger i starten på kampen, for han visste hvor farlige sine tidligere rekkekamerater i SKA var i overtallsspill.

Stjernespilleren Ilja Kovaltsjuk, også han fra SKA. St. Petersburg, assisterte på både 1-0 og 2-0. Det andre målet sto Artjom Anisimov fra Columbus Blue Jackets bak.

Selv ikke en het norsk kaptein Ole-Kristian Tollefsen og tonene fra AC/DCs Highway to Hell klarte å oppildne nordmennene vesentlig, og med 4.46 minutter igjen av 1. periode satt den tredje for russerne. Denne gangen var det Danis Zaripov sin tur.

Like etter kom 4-0, og målet sto Viktor Tikhonov bak. Og ja, han er barnebarnet til den avdøde trenerlegenden med samme navn, Viktor Tikhonov. Unge Tikhonov tilhører også SKA. St. Petersburg.

STORSEIER: Russland jubler etter å ha scoret sitt første mål under VM-kampen i ishockey mellom Russland og Norge i Cez Arena i Ostrava fredag kveld.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
STORSEIER: Russland jubler etter å ha scoret sitt første mål under VM-kampen i ishockey mellom Russland og Norge i Cez Arena i Ostrava fredag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Det var slett ikke tilfeldig at SKA. St. Petersburg vant KHL-sluttspillet i Russland for bare få dager siden.

To raske Norge kom langt fra dukknakket inn til 2. periode. Bare 25 sekunder var spilt da Mathis Olimb satte opp Patrick Thoresen, og den kommende Djurgården-spilleren scoret sitt første mål i turneringen.

Seks minutter senere serverte Olimb samme mann på ny, og Thoresen fikk i vei et skudd som gikk via Russlands keeper Sergej Bobrovskij og i mål.

- Det er utrolige fine pass fra Mathis på begge, og så hadde jeg litt flyt på begge målene. Jeg treffer skøyta til backen på begge, men man må skyte for å treffe mål, sa Thoresen.

Men oppturen varte ikke lenge for Norge.

Først scoret SKAs Maxim Tsjudinov og deretter ble det 6-2 etter at SKAs Artemi Panarin bidro med sitt. 3. periode ble naturlig nok ikke like fartsfylt, og det ble med målene som ble scoret i de to første periodene. Russland stilte uten de tre stjernespillerne Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins), Vladimir Tasarenko (St. Louis Blues) og Nikolaj Kuljomin (New York Islanders).

De ankom Ostrava først sent fredag og var dermed ikke aktuell for spill mot Norge.

Lørdag skal Norge opp mot USA. De VM-åpnet med å slå Finland med sterke 5-1 tidligere fredag kveld.

(NTB)