SKUFFET: Jelena Isinbajeva går hardt ut mot den kollektive avstraffelsen av Russland og at tidligere dopingdømte blir sendt til OL, men ikke russiske utøvere som aldri har testet positivt. Foto: JENS L´ESTRADE  / SCANPIX / kod 10980
SKUFFET: Jelena Isinbajeva går hardt ut mot den kollektive avstraffelsen av Russland og at tidligere dopingdømte blir sendt til OL, men ikke russiske utøvere som aldri har testet positivt. Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX / kod 10980Vis mer

Russland vil arrangere egne leker etter OL-nekten. Sender stikk mot blant annet en norsk utøver

Superstjerna Jelena Isinbajeva vurderer å legge opp etter at Rio-drømmen ble knust. Samtidig sender hun et stikk mot Erik Tysse og andre tidligere dopingdømte.

(Dagbladet): I går forsvant det siste håpet de russiske friidrettsutøverne hadde om å få delta i OL i Rio de Janeiro. Anken i idrettens voldgiftsrett (CAS) ble avslått. Rio-OL går uten russiske friidrettsutøvere.

- Etter mitt syn er dette en subjektiv og politisk beslutning som ikke har et rettslig grunnlag, sa Russlands sportsminister Vitalij Mutko.

- Kollektivt ansvar er etter vårt syn ikke en akseptabel grunn for å gi en slik straff, supplerte talsmann for den russiske regjeringen, Dmitri Peskov.

Stavhopper Jelena Isinbajeva (34), som har satt verdensrekord etter verdensrekord og er en av idrettens aller største stjerner, har helt siden den da midlertidige utestengelsen i november 2015, kjempet hardt mot den kollektive avstraffelsen av Russland.

OL-MINNER: Jelena Isinbajeva har satt utallige verdensrekorder og har to OL-gull, men får ikke sjansen til et hat trick. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
OL-MINNER: Jelena Isinbajeva har satt utallige verdensrekorder og har to OL-gull, men får ikke sjansen til et hat trick. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS Vis mer

- Drepte håpet

Isinbajeva har kalt det en krenkelse av menneskerettighetene, skrevet brev til det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og bedt om nåde, men nå er det ingen bønn. Nå er det ikke lenger noe håp.

- Jeg er selvfølgelig veldig skuffet. Jeg har håpet på rettferdighet hele veien og forberedt meg som om jeg skulle delta i Rio. CAS' avgjørelse drepte det siste håpet om å avslutte karrieren slik jeg ville, forteller stavdronninga ifølge den russiske avisa Sport Express.

Nå vurderer Russland å skape sine egne leker og gi friidrettsutøverne som ikke skal til OL en alternativ konkurranse som plaster på såret.

Alternative russiske leker

På spørsmål om Isinbajeva vil delta i de alternative russiske lekene, svarer 34-åringen følgende:

- Jeg har vurdert muligheten, men etter å ha tenkt litt gjennom det, frister det ikke så mye. Det er OL som har vært målet i fire år. Jeg har forberedt meg så lenge og levd for å gjøre det best mulig i Rio, forteller hun.

KRITISK: Jelena Isinbajeva synes det blir helt feil at russere som ikke får er tatt i doping, holdes hjemme fra Rio, mens tidligere dopingdømte fra andre land, som Erik Tysse, får delta i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KRITISK: Jelena Isinbajeva synes det blir helt feil at russere som ikke får er tatt i doping, holdes hjemme fra Rio, mens tidligere dopingdømte fra andre land, som Erik Tysse, får delta i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Noen mener jeg kan holde meg på toppnivå i fire nye år og delta i 2020, men det ønsker jeg ikke. Jeg vil heller prioritere familien, sier Isinbajeva og hinter at hun vurderer å legge opp overfor R-Sport.

Stikk til Tysse

Hun irriterer seg over at hun har kastet bort fire år og sender samtidig et stikk til tidligere dopingdømte utøvere som har sonet ferdig sin dom og nå skal til Rio. Det gjelder blant annet den norske kappgjengeren Erik Tysse.

- Det mest irriterende er at OL-detakerne som er tatt for doping, men har sonet ferdig, skal konkurrere. De er rene i IOC' øyne. Men vi som har vært rene i tjue år og aldri testet positivt, ikke får delta. Hvordan er det mulig? Hvilke signaler gir det? spør Isinbajeva.

- Dette er ydmykende. Mine konkurrenter og venner får delta, men ikke meg. Det er ikke rettferdig, mener 34-åringen.

Når det gjelder tilfellet Tysse, møttes de øverste lederne i Norges Idrettsforbund og Norges Friidrettsforbund til et krisemøte 21. juni for å diskutere om kappgjengeren burde få delta i Rio-OL. Tysse nekter for at han har dopet seg, men han har tapt i alle instanser saken har vært prøvet i.

Etter en lang og hard debatt, med store motsetninger i diskusjonen, ble den endelige konklusjonen at WADAs regelverk og CAS-dommen overstyrer det generelle norske ønsket om lengre dopingstraffer.