UTESTENGT RUSSERNE FRA OL:  IAAF-president Sebastian Coe og leder for inspeksjonen av Russland, Rune Andersen, fortalte i går at landets utøvere utestenges fra OL. Foto: Scanpix
UTESTENGT RUSSERNE FRA OL:  IAAF-president Sebastian Coe og leder for inspeksjonen av Russland, Rune Andersen, fortalte i går at landets utøvere utestenges fra OL. Foto: ScanpixVis mer

Russland vil straffe tidligere antidopingsjef

Russisk påtalemyndighet har åpnet straffesak mot den tidligere sjefen for landets antidopinglaboratorium, Grigorij Rodtsjenkov.

Rodtsjenkov er mannen som i et intervju med New York Times fremsatte de kontroversielle opplysningene om at en mengde russiske utøvere skal ha deltatt i et omfattende myndighetsstyrt dopingprogram.

Nå skal Rodtsjenkov straffeforfølges i hjemlandet.

Beslutningen om å åpne straffesak mot den tidligere antidopingtoppen kom bare timer etter at Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) valgte å utestenge samtlige russiske utøvere fra Rio-OL fredag.

Fra russisk hold opplyses det at Rodtsjenkov anklages for «maktmisbruk».

Rodtsjenkov, som har flyktet til USA, beskrev i forrige måned i detalj hvordan russiske utøvere fikk hjelp til å lure dopingjegerne under OL i Sotsji. Minst 15 medaljevinnere skal ha avlagt positiv dopingprøve, men ble aldri avslørt som følge hjelp fra landets innenriksdepartement og sikkerhetstjenesten.

I etterforskningen som nå er innledet mot Rodtsjenkov, heter det at den tidligere laboratoriesjefen skal ha forsøkt «å skjule egne svakheter og feil» ved å undergrave russiske interesser.

Fra før er det kjent at flere høytstående ledere i det russiske friidrettsforbundet også risikerer straff i hjemlandet. De anklages for å være skyld i OL-utestengelsen landet nå er ilagt. (©NTB)