Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russlands helt tok VM med storm. Så droppet han medaljen: - Svært populært

Sergej Ustjugov hyllet utestengte kollegaer.

GULLMANN: Sergej Ustjugov var VMs store utøver på herresiden. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLMANN: Sergej Ustjugov var VMs store utøver på herresiden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Som idrettsutøver er han allerede en helt, og dette er sikkert svært populært.

Det sier Iver B. Neumann, professor i internasjonale relasjoner og NUPI-forsker, om oppstyret Sergej Ustjugov skapte i går.

Ustjugov endte opp med sølv på gårsdagens femmil. Da han dukket opp på pressekonferansen etter rennet, var imidlertid medaljen borte.

Dette for å støtte hans utestengte kolleger: Alexander Legkov, Aleksej Petukov, Maxim Vylegzjanin og Jevgenij Belov.

- Hver medalje er for en kamerat. Jeg trenger ingen selv. Det er viktig for de som er utestengt, og for sporten generelt. Halve verden er mot oss. Jeg er lei av å diskutere dette, sa Ustjugov til pressen.

FORBANNET: Sergej Ustjugov bekrefter Petter Northugs observasjoner om at han var rasende på medaljeseremonien i går. Da han kom hjem, fikk han en gladmelding og et tips fra en eks-doper. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer Vis mer

Utestengte lagkompiser

Årsaken til at kollegaene ble utestengt i desember var McLaren-rapporten.

Den hevdet at over 1000 russiske idrettsutøvere var innblandet i en statssponset dopingskandale, og at de blant annet skal ha jukset med urinprøver.

Likevel har russerne stått på sitt, og NUPI-forskeren Neumann tror Ustjugovs uttalelser passer godt med Russlands verdensbilde.

- Tror alle doper seg

Professoren beskriver et land som oppfatter seg som kringsatt av fiender.

Derfor har de liten respekt for avgjørelser fra internasjonale antidopingsorganer som rammer dem selv, inkludert funnene

Disse ble utestengt i desember grunnet McLaren-rapporten, og funn som tyder på juks med urinprøver.

- Russerne tenker at alle doper seg. Alt som rammer dem oppleves som en urettferdighet. Da staten sto bak et stort dopingprogram, ble det møtt av et skuldertrekk, sier Neumann.

Nasjonalisme på frammarsj

Forskeren sier at denne nasjonalistiske kulturen har vokst fram over tid, i stor grad som et resultat av politiske og økonomiske forhold, og at den nå er på frammarsj.

Dette etter et 90-tall der Russland var i en helt annen situasjon.

- Etter Sovjets fall, tenkte russerne at de kanskje hadde noe å lære fra andre land. De siste fem årene har nasjonalismen vært på full frammarsj igjen, opplyser Neumann.

Viktige mesterskap

I denne sammenhengen har de mange mesterskapene på hjemmebane vært viktig. I 2014 hadde russerne OL i Sotsji, før de to år senere hadde ishockey-VM på hjemmebane.

Nå nærmer det seg fotball-VM i 2018.

- Disse mesterskapene skal være en arena for fredelig konkurranse, men i Russland har de vridd det til en anledning for å vise at et folk er bedre enn et annet. Det er litt slitsomt, mener Neumann.

På spørsmål om ikke dette også gjelder i Norge, svarer han følgende.

- Absolutt. Alle nasjoner tenker at de er verdens midtpunkt, men det som har forandret seg i Russland, er blant annet at stadig flere mener at russerne er guds utvalgte folk, sier Iver B. Neumann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media