Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russlands nye vidunderbarn: Aleksander Bolsjunov

«Russlands Klæbo» ryster langrennsverden: - En syk historie som startet i Sibir

Aleksander Bolsjunov (20) vokste opp i ei myr i Sibir. I dag er han verdens største langrennstalent etter Johannes Høsflot Klæbo (21). Både i 2013 og i 2017 har russeren hatt en sensasjonell fremgang.

FRAMTIDENS MENN: Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov er verdens to største langrennstalenter akkurat nå. Men i tillegg til å være framtidens menn, er de allerede nåtidens menn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FRAMTIDENS MENN: Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov er verdens to største langrennstalenter akkurat nå. Men i tillegg til å være framtidens menn, er de allerede nåtidens menn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før verdenscupåpningen i Kuusamo fikk Tor Arne Hetland et klart varsko fra Aleksej Petukhov da de pratet om de russiske løperne:

«Pass opp for Aleksandr Bolsjunov.»

20-åringen, som er drøye to måneder yngre enn Johannes Høsflot Klæbo, herjet i både den finske sesongåpningen i Olos og den svenske åpningen i Gällivare før han ankom minitouren i Ruka i Kuusamo.

Der viste Bolsjunov hvor komplett han er med topplasseringer på hver eneste distanse og 3. plass totalt etter å ha slått selveste Alex Harvey på oppløpet. Bare Klæbo og Martin Johnsrud Sundby kom før 20-åringen i mål.

- Pethukov varslet at Bolsjunov var i kjempeform før minitouren startet og hadde helt rett i det. Det eksisterer en myte om at Bolsjunov er vokst opp i Sibir på et sted hvor det ikke finnes veier man kan kjøre bil på, slik at han bare må komme seg rundt med egen kraft, sier Tor Arne Hetland til Dagbladet.

Oppveksten i Sibir

Sibir-historien bekreftes av Russlands tyske landslagstrener Markus Cramer.

GODT SELSKAP: I sin andre verdenscupdeltakelse gikk 20 år gamle Aleksandr Bolsjunov helt opp på pallen i minitouren i Kuusamo sammen med Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP
GODT SELSKAP: I sin andre verdenscupdeltakelse gikk 20 år gamle Aleksandr Bolsjunov helt opp på pallen i minitouren i Kuusamo sammen med Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP Vis mer

- Det stemmer. Bolsjunov er oppvokst i Sibir, og det var så dårlige veier der at de ikke kunne kjøre bil. Det var bare myr i nærområdet, og Bolsjunov måtte løpe overalt. Han vokste opp i myra. Det er en syk historie som startet i Sibir og som forhåpentligvis kan nå klimaks i et OL, sier Markus Cramer til Dagbladet.

- Det er klart du blir god når omgivelsene tvinger deg til å løpe overalt. Bolsjunov orker ekstremt mye. I tillegg er han eksplosiv og behersker alle typer terreng. Dessuten er han en veldig morsom gutt på privaten og kan bli en skikkelig profil i langrennssporten, håper tyskeren.

Jakter Klæbo

Det er Jury Baradavka som har hovedansvaret for treningsgruppa som Bolsjunov er en del av, men Cramer kjenner også det russiske vidunderbarnet godt.

Bolsjunov og ett år eldre Aleksej Tsjervotkin, som ble nr. 5 i minitouren i Kuusamo, er Russlands nye framtidshåp i en tid hvor de største stjernene, Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin og Jevgenij Belov, er i ferd med å bli totalutestengt fra idretten.

- Vi håper Russland har fått noen nye stjerner nå. Det er ingen overraskelse for oss. Både Bolsjunov og Tsjervotkin har gjort det veldig bra i junior- og U23-VM og fikk også være med i Lahti-VM nå vinter. Der gikk begge veldig bra til å være så unge. Nå har de tatt nye steg, forteller Cramer til Dagbladet.

- Kan de få Klæbo ned fra tronen?

- Det er mulig å slå Klæbo. Han er utrolig talentfull, men det er også guttene våre. Det blir en moro duell å følge. Det er to av de mest spennende talentene vi har hatt på lenge, sammen med Sergej Ustjugov selvfølgelig. I tillegg har vi fått opp noen unge og spennende langrennsjenter, som gir en helt annen bredde enn bare for noen år siden.

ADVART: Landslagstrener Tor Arne Hetland ble advart om Aleksandr Bolsjunovs framsteg før minitouren i Kuusamo..
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ADVART: Landslagstrener Tor Arne Hetland ble advart om Aleksandr Bolsjunovs framsteg før minitouren i Kuusamo.. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det russiske problemet

Den tidligere russiske storløperen Natalja Korosteleva har også stor tro på disse to ungguttene.

- Både Bolsjunov og Tsjervotkin er enorme talenter. Russland har slitt lenge med at de største talentene plutselig forsvinner, fordi utviklingen stopper. Det er stort problem for russisk langrenn og er årsaken til at vi ikke har fått opp flere som Sergej Ustjugov. Forhåpentligvis kan disse to klare det, sier Korosteleva til Dagbladet.

Det tror olympisk mester fra Sotsji, Sami Jauhojärvi, at de vil klare.

- Bolsjunov og Tsjervotkin ser veldig bra ut, spesielt førstnevnte. Han virker helt ekstrem. At Klæbo er unik, har vi visst en stund, men Bolsjunov er jo på rundt samme nivå. De er sjokkerene gode til alderen å være. Det er skyhøyt nivå på russisk langrenn. Den unge gruppen har alle muligheter til å stå fram nå, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

Hylles av norske legender

Han får støtte av Odd-Bjørn Hjelmeset og Tor Arne Hetland.

- Bolsjunov har allerede tatt opp kampen med Klæbo. Han er råsterk og vil gi Johannes mange harde dueller. De må nok kjempe mot hverandre i mange år, sier Hjelmeset til Dagbladet.

20-åringen ble mesterskapskongen i U23-VM forrige vinter.

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Han herjet i U23-VM og er en svært allsidig og talentfull utøver. Klæbo mot Bolsjunov kan bli en veldig spennende duell i mange år framovere, sier Hetland til Dagbladet.

Slet i tenårene

Aleksander Bolsjunov er født 31. desember 1996. Han har alltid vært yngst i sitt kul, og i likhet med Johannes Høsflot Klæbo var han blant de minste i størrelse og ikke blant de beste i begynnelsen av tenårene.

Som 16-åringen seilte han imidlertid opp som et av de mange store langrennstalentene i Russland og fikk konkurrere med juniorene, selv om han var mindreårig.

I konkurranse med løpere som var opp til tre år eldre, ble han imidlertid satt kraftig på plass i juniordebuten i Syktyvkar i desember 2012 hvor Bolsjunov endte på 107. plass, over tre minutter bak vinner Roman Tarasov, som er født i 1993, men ikke har slått gjennom internasjonalt.

Det har imidlertid nr. 2 i juniordebuten til Bolsjunov, Aleksej Tsjervotkin, som bare er ett år eldre enn Bolsjunov, men som slo unggutten med tre minutter på denne tiden.

Ekstrem forvandling

Tsjervotkin gikk forrige vinter 3. etappen for Russland under Lahti-VM og klarte nesten å følge Martin Johnsrud Sundby inn til mål. I tillegg tok han en sterk 13. plass på femmila i Lahti i sin individuelle mesterskapsdebut på seniornivå.

Tsjervotkin og Bolsjunov er sammen med Klæbo de største langrennstalentene i verden i dag og ble alle blant de fem beste i minitouren i Ruka i helga. Klæbo (1996) vant foran veteranen Martin Johnsrud Sundby (1984), unge Bolsjunov (1996), rutinerte Alex Harvey (1988) og Tsjervotkin (1995).

To år etter 107.-plassen i juniormesterskapet i Russland, slo Bolsjunov til med sin første seier på dette nivået i mars 2014, også denne gang i Syktyvkar. Denne gang vant han spurten foran Tsjervotkin. I løpet av 15 måneder gikk Bolsjunov fra å være tre minutter svakere enn Tsjervotkin, til å faktisk slå ham i spurten på skiathlon i det russiske juniormesterskapet.

I skyggen av norske juniorer

I 2016, altså to år seinere, fikk Bolsjunov endelig måle krefter med resten av verden for å se om det som da holdt til seier i Russland, også kunne gjøre det internasjonalt. I junior-VM i Rasnov i 2016 fikk han imidlertid møte sin overmann i nordmannen Johannes Høsflot Klæbo.

Bolsjunov ble nr. 4 i sprintprologen og 17 totalt i sprinten som Klæbo vant, mens to år yngre Magnus Kim (født i 1998) tok sølvet. Det gjorde han også bak Klæbo på 10 kilometer klassisk. Bolsjunov var minuttet bak på sin 11. plass, også slått av den norske 97-modellen Thomas Bucher-Johannesen.

På 15 kilometer fristil gikk Ivan Yakimushkin (1996) til topps foran Mattis Stenshagen (1996), mens Klæbo og Bolsjunov begge ble slått av 98-modellene Vebjørn Hegdal og Magnus Kim. Bare tre tideler skilte Klæbo og Bolsjunov på 8. og 9. plass.

Drømmeåret

I 2017 har imidlertid Bolsjunov tatt enorme steg, akkurat som han gjorde i 2013. Etter å ha herjet i Eastern Europe Cup hjemme i Russland mot mange meritterte navn, ble 20-åringen mesterskapskongen i junior-VM i Soldier Hollow i januar.

Bolsjunov fikk gullet på skiathlon da han, Tsjervotkin og Denis Spitsov forsøkte å gå likt over mål, da de sørget for russisk trippelseier. Bolshunov slo Tsjervotkin med drøye 20 sekunder på 10 kilometer klassisk og vant også sprintprologen suverent, men endte opp med sølv etter at Fredrik Riseth spurtslo russeren i finalen.

- Jeg var spent på hvor god han faktisk var etter at han gikk en rå prolog. Jeg husker at jeg brukte samme taktikk i både semifinalen og finalen og rykket i en bakke litt før mål. Det er det som er styrken min. Jeg vant vel med 10-15 meter, forteller Fredrik Riseth til Dagbladet.

Prestasjonene i junior-VM sendte Bolsjunov rett til senior-VM i Lahti, hvor han slo til med en sterk 8. plass i prologen, men tidlig exit i kvartfinalen da rivalen Klæbo vant bronse. I mars debuterte han i verdenscupen i Drammen og tok en solid 9. plass. Renn nr. 2 kom i helga, med 3.-plassen i minitouren i Ruka i Kuusamo.

Det var ingen overraskelse, all den tid Bolsjunov herjet i sesongåpningen i finske Olos og i Gällivare tidligere i november og vant 15-kilometeren der foran Maxim Vylegzjanin, Tsjervotkin, Dario Cologna, Calle Halfvarsson og Sergej Ustjugov, for å nevne noen.

En ny russisk langrennsstjerne er skapt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!