Russlands nye vidunderbarn: Aleksander Bolsjunov

«Russlands Klæbo» ryster langrennsverden: - En syk historie som startet i Sibir

Aleksander Bolsjunov (20) vokste opp i ei myr i Sibir. I dag er han verdens største langrennstalent etter Johannes Høsflot Klæbo (21). Både i 2013 og i 2017 har russeren hatt en sensasjonell fremgang.

FRAMTIDENS MENN: Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov er verdens to største langrennstalenter akkurat nå. Men i tillegg til å være framtidens menn, er de allerede nåtidens menn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FRAMTIDENS MENN: Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov er verdens to største langrennstalenter akkurat nå. Men i tillegg til å være framtidens menn, er de allerede nåtidens menn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Før verdenscupåpningen i Kuusamo fikk Tor Arne Hetland et klart varsko fra Aleksej Petukhov da de pratet om de russiske løperne:

«Pass opp for Aleksandr Bolsjunov.»

20-åringen, som er drøye to måneder yngre enn Johannes Høsflot Klæbo, herjet i både den finske sesongåpningen i Olos og den svenske åpningen i Gällivare før han ankom minitouren i Ruka i Kuusamo.

Der viste Bolsjunov hvor komplett han er med topplasseringer på hver eneste distanse og 3. plass totalt etter å ha slått selveste Alex Harvey på oppløpet. Bare Klæbo og Martin Johnsrud Sundby kom før 20-åringen i mål.

- Pethukov varslet at Bolsjunov var i kjempeform før minitouren startet og hadde helt rett i det. Det eksisterer en myte om at Bolsjunov er vokst opp i Sibir på et sted hvor det ikke finnes veier man kan kjøre bil på, slik at han bare må komme seg rundt med egen kraft, sier Tor Arne Hetland til Dagbladet.

Oppveksten i Sibir

Sibir-historien bekreftes av Russlands tyske landslagstrener Markus Cramer.

- Det stemmer. Bolsjunov er oppvokst i Sibir, og det var så dårlige veier der at de ikke kunne kjøre bil. Det var bare myr i nærområdet, og Bolsjunov måtte løpe overalt. Han vokste opp i myra. Det er en syk historie som startet i Sibir og som forhåpentligvis kan nå klimaks i et OL, sier Markus Cramer til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer