OL-antrekk

Russlands OL-uniformer vekker reaksjoner

Flere mener russernes OL-antrekk ser ut som et gigantisk russisk flagg. Emil Iversen (29) mener russerne bommer.

DE BOMMER: Skilandslagets Emil Iversen kaster sin dom over OL-draktene til Russland, som må stille som nøytrale i det kommende OL. Video/bilder: Bjørn Langsem / AP / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MERÅKER (Dagbladet): Etter at CAS ga en to års-utestengelse av Russland i desember, får russiske utøvere bare delta i VM og OL under nøytralt flagg.

Med andre ord er det forbudt å bruke det russiske flagget, andre russiske statssymboler og den russiske nasjonalsangen under de store mesterskapene.

Under skiskytter-VM gikk de russiske utøverne under navnet «RBU-team», fordi Det internasjonale skiskytterforbundet IBU hadde forbudt all bruk av ordet «Russland», og de russiske utøverne fikk heller ikke bruke sitt eget flagg, heller ikke i sosiale medier.

Dagbladet møtte Emil Iversen i Meråker fredag. VM-gullvinneren fra femmila i Oberstdorf har sansen for de russiske klærne.

- Jeg er jo litt interessert i klær, så jeg synes OL-klærne var ganske kule, jeg. De var veldig lite nøytrale, men det går sikkert fint, sier Iversen.

I håndball-VM for herrer i Egypt fikk laget delta med håndballforbundets logo, som inneholder det russiske flaggets farger. Det er opp til de internasjonale særforbundene hvor strenge regler russiske utøvere må forholde seg til.

Ikke nøytralt

Om litt over tre måneder er det sommer-OL i Tokyo, der opptil ti russiske utøvere igjen skal i aksjon. I den forbindelse ble OL-klærne lansert i Moskva denne uka. De vil konkurrere under navnet ROC - som står for Russian Olympic Committee.

Noen av OL-jakkene og OL-genserne som det russiske laget presenterte, er nærmest formet som det russiske flagget, hvor selve logoen består av tre flammer i samme farger.

VEKKER REAKSJONER: Ser ut som et gigantisk russisk flagg. Og det har de ikke lov til. Video: Reuters / Rødt Kort. Vis mer

- Det viktigste symbolet er flagget, og vi kan ikke bruke det. Men vi brukte fargene i flagget, sier presidenten i den russiske OL-komiteen, Stanislav Pozdnyakov.

Det står også «Russia» på deler av klærne som ble vist fram, noe som ifølge IOC ikke er innenfor retningslinjene som ble sendt ut til særforbundene. Det er uvisst om dette vil fjernes på klærne som faktisk brukes under OL.

- I de modellene du har sett, er det nasjonale flagget tydelig synlig, sier Pozdnyakov videre.

RUSSLAND PRYDER: Det virker ikke som det er like strengt under OL som det var under skiskytter-VM. Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina
RUSSLAND PRYDER: Det virker ikke som det er like strengt under OL som det var under skiskytter-VM. Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina Vis mer

Det skaper reaksjoner.

«Se, den russiske OL-uniformen ser ut som et gigantisk russisk flagg. Det stemmer, det russiske flagget som etter planen skulle være bannlyst fra 2020-OL», skriver New York Times-journalist Tariq Panja på Twitter.

«Du ville ikke visst at det russiske flagget var bannlyst fra OL ved å se på de russiske uniformene», skriver nyhetsbyrået AP.

«Uniformene er identiske med landets normale uniformer», skriver den engelske tabloidavisa Daily Mail, som mener antrekket er et «hån» mot straffen som Russland ble ilagt.

Når Dagbladet spør Iversen om hva han tenker om at Russland stiller i dette antrekket til tross for at de skal være nøytrale i OL, svarer han følgende:

- Nei, da bommer de litt. De er veldig russiske i det antrekket der. Det mener jeg hvert fall, sier 29-åringen.

Innenfor reglene

Men ifølge Den internasjonale olympiske komité (IOC), er det innenfor gitte retningslinjer som Idrettens voldgiftsrett (CAS) publiserte i februar.

«Uniformene har blitt godkjent på bakgrunn av dette», uttaler en IOC-talsperson ifølge AP.

- Slipper billig

Mange mener at Russland slipper for billig unna med sanksjonene som har blitt gitt. Skiskytterne Sebastian Samuelsson og Johannes Thingnes Bø er blant dem.

- Jeg er enig med Sebastian. De slipper billig unna med de sanksjonene som de har fått, sa Thingnes Bø til Dagbladet i Pokljuka under VM.

- Burde det vært en strengere straff?

- Ja.

- Hva kunne man gjort?

- Man kunne utestengt dem fra masse forskjellige ting. De kunne fått færre startplasser. Det er mange ting som kunne blitt sanksjonert hardere. Den straffa de har fått er vel kanskje den mildeste straffa man kan få, mener Thingnes Bø.

Reglene for Russland under OL:

Den internasjonale olympiske komité (IOC) meldte i ferbuar på sitt nettsted om retningslinjene for russisk deltakelse, som er videresendt de internasjonale særforbundene.

* Russiske deltakere skal representere landet OL-komité, som identifiseres ved forkortelsen ROC.

* I stedet for flagget skal man bruke Russlands OL-komités emblem. Under seremonier skal det heises et flagg bestående av dette emblemet mot hvit bakgrunn.

* Russlands OL-komité skal foreslå et musikkstykke som skal spilles under seremonier. Dette må godkjennes av IOC-styret.

* Draktene skal ikke inneholde Russlands flagg eller landets navn skrevet fullt ut. Dersom det av spesielle årsaker er umulig å hindre at navnet Russland figurerer på drakt eller tøy, må man sørge for at ordet «Neutral Athlete» (nøytral utøver) påføres minst like iøynefallende.

Der utstyr påføres nasjonsbetegnelse, skal man bruke ROC og ikke RUS.

Retningslinjene gjelder både for Tokyo- og Beijing-lekene og er sendt alle særforbund som er representert i sommer- og vinterleker.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer