NY SEIER: Russland brukte femten minutter på å punktere kampen mot Egypt. Foto: NTB Scanpix
NY SEIER: Russland brukte femten minutter på å punktere kampen mot Egypt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Russlands tall skaper spekulasjoner:
– Topptrent og topptrimmet

Russland har overrasket med to seirer i VM, og er klare for sluttspillet. Ingen løper mer enn Putins menn i VM. De løper rett og slett motstanderen i senk.

Russland var spådd nord og ned av eksperter, bedrevitere og forståsegpåere før VM på hjemmebane.

Nå står de med seks poeng på to kamper, og er allerede klar for sluttspillet.

Det hører med til historien at de har spilt de to kampene mot oljelandet Saudi-Arabia og Salah-avhengige Egypt, og at det (mest sannsynlig) er Portugal eller Spania som venter i åttendedelsfinalen, men det er likevel lov å ta av seg hatten og hylle dem.

Løpsmaskiner

Hvis man ser på statistikken i de to kampene Russland har spilt, er det én ting som skiller dem fra samtlige andre VM-nasjoner.

De har løpt. Og løpt. Og løpt.

I den første kampen mot Saudi-Arabia, som de vant 5-0, løp Russland hele 118 kilometer. Det er desidert mest av alle under VMs første runde.

Egypt fulgte opp med 112 kilometer i løpet av de 90 minuttene, mens gjennomsnittet er på 105 kilometer.

Det er altså som om Russland har en ekstra spiller på banen (veldig enkelt sagt). Tendensen så vi også i gårsdagens seier mot Egypt.

Da løp de russiske spillerne 115 kilometer, 6 kilometer lenger enn Egypt. Russland er altså nummer én og nummer to over distanse løpt i løpet av en kamp.

Mørke skyer

Ikke at det er noe galt med å løpe mer enn alle andre. Russland spiller på hjemmebane, har en av de fineste nasjonalsangene i verden og blir oppildnet av tente supportere på tribunen.

Åpningskampen i mesterskapet, med Putin på tribunen, var kanskje den største kampen de har spilt i karrieren. Det er ikke rart spillerne var heltente.

Ser vi på tallene sammenlignet med Premier League - er de ikke spesielt oppsiktsvekkende. Det blir løpt mye i den moderne fotballen.

Likevel.

Med tanke på historien til Russland og doping de siste åra, er det ikke rart spørsmålene begynner å komme. I McLaren-rapporten, som viste at Russland hadde et statlig organisert dopingsystem, ble det også nevnt fotballspillere. I rapporten kom det fram at elleve dopingprøver fra fotballen ble fjernet og utøveren frikjent på uregelmessig vis.

Vi vet bare ikke hvilke …

Laget ble også etterforsket før mesterskapet, i kjølvannet av McLaren-rapporten. 22. mai lukket FIFA saken etter input fra blant annet WADA og McLaren. . FIFA konkluderte med at det ikke var nok bevis til å ta sakene videre.

Under VM i Russland kom også tyske ADR med en film med nye dopingpåstander mot russisk fotball.

DEN BESTE: England mot Argentina var kampen som hadde alt. De som var involvert snakker med FourFourTwo om målene, det røde kortet og straffesparkkonkurransen. Video: FourFourTwo Vis mer

I går stilte VG spørsmål om ADR-dokumentaren til den russiske landslagssjefen, men han nektet å svare på spørsmålet.

– Dette er en pressekonferanse om kampen. Dette har ikke noe med kampen å gjøre. Jeg svarer med glede på spørsmål om kampen, sa Stanislav Tsjersjeov til VG.

– Topptrimmet

Russland ble altså frikjent og friskmeldt til mesterskapet på hjemmebane, og har til nå imponert:

– Saudi-Arabia var sjanseløse, og det så nesten ut som de tapte med vilje. De virket ikke interessert. Mot Egypt i går så imponerte de meg, sier Jesper Mathisen til Dagbladet.

TV 2-eksperten kjente også til at Russland har vært milslukere i de første kampene. Det overrasker ham ikke:

– Vi hadde alle forventet at Russland skulle komme topptrent og blodtrimmet til VM på hjemmebane. Jeg hadde ikke forstått noe hvis de så dvaske ut. Selvfølgelig tenker alle sitt, men det er viktig å påpeke at det ikke alltid er riktig å løpe mest. Tallene er bra, men de er ikke unike hvis vi sammenligner enkelte spilleres sprinter eller totale tall med Premier League.

Mathisen fortsetter:

– Russland kan takke seg selv for at det blir stilt spørsmål. Alle øyne er rettet mot dem etter rapportene som har kommet de siste åra. Så er de så kreative som de kan være for å sikre at spillerne er klare for VM.

Mathisen drar sammenligningen til da både Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby ble utestengt:

- Vi tenker vårt. Det er akkurat det samme som en fra Polen eller Russland tenker når en av våre langrennsfolk blir utestengt.

– Er doping i fotball

Mathisen har tidligere gitt sine meninger om doping i fotball. Han sa klart ifra da Vålerenga-trener Ronny Deila forklarte til TV 2 at han mente det ikke var systematisk doping i fotball.

Mathisen er sikker på at det er mer doping enn folk tror.

– Det stilles enorme krav til fysikk og utholdenhet i dagens fotball. Vi er naive hvis vi ikke tror det forekommer i fotball. Det skjer mange steder. Da jeg var proff hadde jeg hatt null problemer med å dope meg, hvis jeg ville. Vi måtte ikke rapportere hvor vi var, så jeg kunne dratt til USA, Sør-Amerika eller Svalbard og trent meg opp med hjelpemidler. Klubben kunne bare sagt jeg var skadet og på ferie. Det er en lang vei å gå.

– Så lite

Dagbladet har en daglig livesending fra Prindsens Hage i Oslo under fotball-VM. Da Russland spilte åpningskampen, var Vadim Demidov gjest. 31-åringen, som er født i Sovjetunionen og har spilt for det russiske laget Anzji, har kjennskap til fotballen i landet.

– Sist gang Russland arrangerte et så stort idrettsarrangement, Sotsji-OL, lurte russerne verden med et systematisk dopingprogram. Er det noen grunn til å frykte det her?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg synes gutta løp normalt utpå der. Det var ikke det helt ekstreme. De vant 5–0 på en middels dag. Jeg så ingenting mistenkelig i dag, sa Vadim Demidov.

– Du har spilt i Russland. Hvordan er antidopingarbeidet der?

– Jeg har spilt der, ja, men det er lenge siden nå. Det er vanskelig for meg å svare på hvordan de jobber mot doping. Det er det få som vet. Det er et problem som vi ikke vet noe om. Det er ikke funnet noe spesielt på russiske fotballspillere.

– Det er nevnt noen fotballspillere i McLaren-rapporten, men som ikke er navngitt fordi prøvene er skjult. Tror du det er doping i fotball?

- IKKE MISTENKELIG: Vadim Demidov fikk i Dagbladets VM-studio spørsmål om Russland og doping. Demidov, som har spilt i Russland tidligere, svarte at det ikke er noe mistenkelig med hvordan hjemnasjonen framstår i VM. Vis mer

– I dag synes jeg vi bare skal hylle Russland. Demidov sier videre at han aldri hørte at doping ble nevnt da han var i russisk fotball, og ettersom Stabæk-spilleren er russisktalende, fikk han med seg alt som ble sagt.

Demidov forteller at han ikke tror at fotballspillere på toppnivå vil ta den risikoen det er ved å dope seg – og risikere å miste alt – når effekten for doping i fotball ikke er like avgjørende som i utholdenhetsidretter.