Russlands trener til angrep på Norge: - De prøver å gjøre dumme ting

Russlands trener Markus Cramer ønsker fair play mellom de norske og russiske løperne på fellesstarten lørdag.

STERK: Aleksandr Bolsjunov gikk en av sine beste fristilssprinter og ble nummer fire. Dermed ligger han foran skjema i kampen mot Johannes Høsflot Klæbo om seieren i minitouren og verdenscupen sammenlagt. Foto: NTB Scanpix
STERK: Aleksandr Bolsjunov gikk en av sine beste fristilssprinter og ble nummer fire. Dermed ligger han foran skjema i kampen mot Johannes Høsflot Klæbo om seieren i minitouren og verdenscupen sammenlagt. Foto: NTB ScanpixVis mer

QUÉBEC (Dagbladet): Bataljen mellom Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov om sammenlagtseieren i verdenscupen blir stadig tettere og mer uforutsigbar.

Med bare to renn igjen av verdenscupsesongen er det helt åpent mellom de to jevngamle konkurrentene. Etter fredagens sprint har nordmannen en ledelse på 24 poeng, men det er fortsatt 300 poeng igjen å kjempe om.

Lørdagens 15 km fellesstart kan bli det aller viktigste rennet i avgjøre hvem av de to som tar sammenlagtseieren. 45 bonussekunder deles ut på distansen, hvor det skal være to innlagte spurter underveis.

Det gjør at det vil bli en knallhard kamp underveis for å sikre seg bonussekunder. De kan bety minst like mye for utfallet som sluttresultatet på fellesstarten, mener Sindre Bjørnestad Skar.

- Det viktigste blir å ta bonussekunder. Det har nesten ingenting å si om du blir nummer tre eller sju i mål, det er bonussekundene underveis som utgjør noe. Det blir en krig underveis, så skal vi gjøre det vi kan for at Johannes får mange bonussekunder og at kanskje Bolsjunov ikke får så mye. Men de to er kanskje de beste på det her, så det blir jo veldig vanskelig å utfordre Bolsjunov veldig mye, det blir det, sier Skar til Dagbladet.

- De gjør noen dumme ting

Med en tydelig norsk lagtaktikk om å hjelpe Johannes Høsflot Klæbo i størst mulig grad har russernes landslagstrener Markus Cramer en klar beskjed til de norske utøverne. Flere ganger i vinter har det russiske laget reagert på det de mener er fordelaktige avgjørelser fra FIS-juryen til fordel for Norge, blant annet da Klæbo og Ustjugov krasjet før russeren dyttet nordmann i kvartfinalen i VM-sprinten.

Cramer håper å unngå noe liknende på denne avgjørende fellesstarten.

- Først og fremst håper jeg det blir en fair duell, sier Russlands trener Markus Cramer til Dagbladet.

- Hva mener du med det?

- Du vet, noen ganger prøver de å gjøre noen dumme ting, så jeg håper at det blir en god og fair konkurranse. Noen ganger forsøker de å gjøre noe som ikke er mulig, jeg er sikker på at de vil forsøke å hjelpe Klæbo, men jeg håper de gjør det på en fair måte, utdyper Cramer.

Oberstdorf, Tyskland 20190102.
Markus Cramer er Russisk trener her under fellesstart menn i Oberstdorf onsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oberstdorf, Tyskland 20190102. Markus Cramer er Russisk trener her under fellesstart menn i Oberstdorf onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Konfrontert med utsagnet til Cramer om at de norske utøverne gjør «dumme ting», sier Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum at de er meget opptatt av å framstå fair og ikke ødelegge for andre.

- Vi konkurrerer fair. Om det er det ingen tvil. Vi har ikke planer om noe annet, det er det normale fair play som gjelder. Det har vært mye Norge mot Russland i distanselangrenn i vinter og det blir nok ikke noe annerledes nå, sier Nossum til Dagbladet.

Heller ikke Skar skjønner helt Cramers påstand om urent spill fra norsk hold.

- Det gjør vi ikke. Vi er fair og spiller med rene kort. Det har vi snakket om og, vi valgte jo flere nordmenn i samme heat, men det er ingen som går for å ødelegge, vi går for å slå ham, vi går ikke for å tråkke ham på staven. Det gjør vi ikke, sier Skar.

Gårsdagens tredjemann påpeker at det heller er Bolsjunov og russerne som har stått for de verste usportslighetene denne vinteren. Den russiske 22-åringen fikk blant annet en advarsel da han bråstoppet rett foran Emil Iversen før det innlagte spurtpunktet under femmila i Holmenkollen for to uker siden.

- Det er jo han og Ustjugov i VM også, så det er vel heller russerne som har vært mest usportslige i år. Vi skal forsøke å slå dem ved å være bedre enn dem på ski, lover Skar.

Forventer god norsk hjelp

De norske gutta er uansett klare for et voldsomt kjør fra Bolsjunov og det russiske laget på den klassiske fellesstarten. Didrik Tønseth er ikke i tvil om at det kommer til å bli en skikkelig norsk-russisk kamp underveis.

- Bolsjunov kommer til å gå det han er kar om. Da gjelder det for oss andre å henge på, så får vi håpe at Klæbo er med. Jeg tror de løypene her passer han bedre enn i Falun, så jeg tror distanse her kan passe ham greit. Det blir Bolsjunov mot Norge i morgen. Russland mot Norge, sier Tønseth etter sprinten fredag.

Som nevnt av Skar tidligere i saken har de norske løperne en plan om å hjelpe Klæbo til flest mulig poeng underveis. NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener Klæbo kan dra stor nytte av å ha et sterkt mannskap rundt ham i avgjørelsen av touren og verdenscupen sammenlagt.

- Det er godt for Johannes at han har et godt lag nå som går for ham. De prøvde jo på det på sprinten, men da svarte Bolsjunov med å sette opp så stor fart at Golberg og Iversen var borte. Vi kan nok vente noe av det samme på fellesstarten, hvor Klæbo forsøker å ta alle spurtene underveis, med god hjelp av de norske, men at Bolsjunov tenker det samme, sier Bjørn.

- Det blir spennende å følge det. Det er en fordel for Klæbo at han har åtte hjelpeløpere. Han har gode hjelpere og det er stallordre på at det viktigste i helga er at han skal vinne sammenlagt og det er kanskje det som kan redde ham i å stoppe Bolsjunov, sier NRK-ekspertkommentatoren til Dagbladet.

Liten tro på russisk lagtaktikk

De russiske løperne har tidligere fått kritikk fra norsk hold for mangelen på samarbeid underveis i fellesstarter. Et godt eksempel på det er da Sergej Ustjugov mistet sjansen på sammenlagtseier i Tour de Ski på den nest siste etappen i vinter. Da var det fem andre russere som sørget for at deres bestemann i sammendraget ikke orket å være med til mål.

Russlands landslagstrener forteller Dagbladet at det samme ikke vil skje om Bolsjunov skulle ha en dårlig dag i Québec. For også russerne har planer om å slå fra seg som et lag i kampen om sammenlagtseieren.

- Tour de Ski var annerledes for oss enn nordmennene. For oss var det uttaksrenn til VM i samtlige løp i Tour de Ski, derfor var det alle for seg selv og sine sjanser der. Ustjugov var ikke sterk nok den dagen, og derfor slapp han, forklarer Cramer til Dagbladet.

- Det er det samme som i Norge. Det er viktig for Norge og viktig for Russland å vinne sammenlagt. For oss har det mer med at ingen russisk herre har vunnet sammenlagt siden 1983, det er veldig lenge siden, så det ville vært stort om en ung russisk løper kunne klare det, sier treneren.

Eirik Myhr Nossum er ikke særlig bekymret for en varslet russisk laginnsats. Til tross for at løpere som Andrej Melnitsjenko og Andrej Larkov har vist sterk form i det siste, mener den norske treneren det til slutt vil bli en kamp mann mot mann og at det russiske laget ikke er godt nok til å gjøre en stor forskjell.

- Jeg er litt usikker på om det laget som er her er sterkt nok til det, men han vi kjemper mot er übersterk, så det er nok mann mot mann som gjelder uansett, spår Nossum.