Russland:

Russlands utestengelse halveres

Russland er utestengt fra store mesterskap de neste to årene. Det er en halvering av WADAs opprinnelige dom.

UTESTENGT: Sergej Ustjugov er blant de russiske utøverne som nå blir utestengt fra store mesterskap de neste årene. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP
UTESTENGT: Sergej Ustjugov er blant de russiske utøverne som nå blir utestengt fra store mesterskap de neste årene. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dermed får ikke russiske utøvere konkurrere under russisk flagg i store mesterskap de neste to årene. Det betyr også utestengelse av flere av idrettens største profiler, som langrennsstjernen Sergej Ustjugov.

Den russiske utestengelsen videreføres som forventet, men lengden på utestengelsen halveres til to år. Det bekrefter CAS i en pressemelding. I utgangspunktet var WADAs dom fire år.

De får dermed ikke delta i sommer-OL i 2021 eller vinter-OL i 2022.

Russiske utøvere som kan bevise at de ikke har hatt befatning med doping kan likevel få konkurrere som «nøytrale utøvere».

I Ustjugovs tilfelle har han vært utestengt fra store mesterskap siden han har en dopingprøve i «systemet». Om det er en positiv dopingprøve eller om noen av hans prøver har blitt manipulert er ukjent.

Begrunnelsen

CAS-panelet som har behandlet saken opplyser at de har innført sanksjoner som reflekterer alvorlighetsgraden i bruddet på regelverket, og for å sikre sportens integritet videre.

- Sanksjonene panelet har innført er ikke like omfattende som WADA ønsket. Dette skal likevel ikke bli tolket som en godkjenning av atferden til RUSADA og russiske myndigheter, skriver panelet og forklarer:

- Panelet er begrenset av fullmaktene gitt av den gjeldene loven, spesielt WADC og ISCCS. Panelet har vurdert saken i samsvar med behovet for en kulturell forandring og for å oppmode neste generasjon russiske utøvere til å delta i ren internasjonal sport, konkluderer panelet.

Dommen gjelder fra torsdag, og Russland vil dermed tidligst kunne konkurrere som nasjon 17. desember 2022.

Kan delta i EM

Utestengelsen gjelder globale mesterskap som OL, Paralympics og VM. EM, UEFA-turneringer og verdenscup går ikke under benevnelsen «stort mesterskap» og russiske utøvere kan derfor delta.

Det var i desember 2019, Verdens antidopingbyrå (WADA), utestengte Russland i fire år for å ha manipulert datamateriale i forbindelse med etterforskningen av den statstøttede dopingen under Sotsji-OL 2014. WADA mener Russland har bevisst forsøkt å skjule dopingbruken for omverdenen.

WADAs dom ble anket til Idrettens voldgiftsrett (CAS) som i dag presenterte sin endelige dom. Russerne har likevel en mulighet til å anke avgjørelsen videre til sveitsisk høyesterett, men det er lite sannsynlig at de får gjennomslag der.

Dommens konsekvenser for Russland:

  • Russiske utøvere og støtteapparat kan kun delta i store mesterskap i løpet av de neste to årene, hvis de kan bevise at de ikke har noen form for tilknytning til doping. Det betyr at de ikke kan være nevnt i McLaren-rapporten, ikke har noen tidligere positive dopingprøver, tidligere prøver har ikke blitt manipulert og de har vært gjenstand for god nok oppfølging fra antidoping-myndigheter før mesterskapets start.
  • Det russiske flagget skal ikke brukes under store mesterskap de neste to årene.
  • Russland kan ikke arrangere internasjonale mesterskap i løpet av to års perioden og må gi fra seg mesterskap de allerede er tildelt (blant annet ishockey-VM 2023). Russland kan heller ikke by på rettighetene til å arrangere mesterskap i perioden.
  • Russiske representanter fra myndighetene kan ikke ble valgt eller sitte som medlemmer av idrettens internasjonale styrer eller komiteer.
  • Representanter fra russiske myndigheter kan ikke delta eller bivåne store mesterskap som OL og VM.
  • De to siste punktene gjelder også medlemmer av den russiske olympiske komité.
  • RUSADA må dekke alle WADAs kostnader ved saken fra januar 2019 pluss en bot på 10 prosent av WADAs inntekter i 2019 eller 100 000 amerikanske dollar (avhengig av hva som er lavest). Dette er den maksimale boten CAS kan gi.

Utelukkelsen av Russlands Antidopingbyrå (RUSADA) opphørte i 2018. Ett av kravene da var tilgang til databasen fra Moskva-laboratoriet, men WADA konkluderte senere med at databasen var blitt manipulert.

Utestengelsen stammer fra den omfattende McLaren-rapporten som sjokkerte idrettsverden i 2016. Den beviste at over 1000 utøvere i mer enn 30 idretter benyttet seg av et statsstøttet russisk dopingprogram fra 2011 til 2015.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer