Russlands visestatsminister raser etter boikottoppfordring

Mener utøvere bør straffes.

RASER: Vitali Mutko (t.v.). Her sammen med president Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix
RASER: Vitali Mutko (t.v.). Her sammen med president Vladimir Putin. Foto: NTB ScanpixVis mer

Russlands visestatsminister Vitali Mutko er rasende etter vestlige oppfordringer til boikott av idrettsstevner i landet.

Mutko, som tidligere var idrettsminister, mener at utøvere som oppfordrer til boikott bør straffes.

- Det strider mot sunn fornuft og det olympiske charter. Det er et politisk spill og handler om press, sier han til nyhetsbyrået Tass.

- Utøvere bør bli straffet om de kommer med slike oppfordringer.

Mutko uttalte seg etter at Russlands skiskytterforbund så seg tvunget til å gi fra seg vinterens tildelte arrangementer, både verdenscuprenn og junior- og ungdoms-VM.

Den franske stjernen Martin Fourcade var først ute med å ta til orde for boikott. Det gjorde han etter at McLaren-rapporten impliserte 31 russiske skiskyttere i organisert doping.

- Dette handler ikke om en eller to stykker. Det er 31 stykker i tillegg til de 12 vi har hatt i sporten vår de siste årene, sa Fourcade.

Flere nasjonale forbund, deriblant det norske, bidro til presset som til sist resulterte i at det ikke blir internasjonale renn i Russland i vinter.

Russlands nåværende sportsminister Pavel Kolobkov mener i likhet med Mutko at utfallet er urettferdig.

- Slike avgjørelser bør ikke tas under press fra utøvere. Idretten må heve seg over press og trusler om boikott, sa han til Tass.

Den internasjonale olympiske komité (IOC), som tidligere i måneden ba internasjonale særforbund om å vurdere om de skal holde konkurranser i Russland, uttrykte for øvrig tilfredshet med torsdagens utvikling.

- Avgjørelsene i IBU rimer godt med våre anbefalinger, uttalte en IOC-talsmann.

(NTB)