Rusten «Panzer»

Stålfysikken til Erik Hagen er ikke som den var i Vålerenga. Det innrømmer han sjøl etter snart en sesong i russisk fotball.

LJUBLJANA (Dagbladet): Erik Hagen knalldebuterte for Norge mot Skottland borte 9. oktober i fjor. Han og Claus Lundekvam har nå dannet stopperpar i fire obligatoriske kamper for Norge - og har holdt nullen i alle.

Men har ikke Erik Hagen virket litt småslakk i det siste?

Mot Sveits gjorde han flere klare feil. Åge Hareide sa det slik etter treninga i går.

-  Erik har virket litt sliten, men nå ser han piggere ut.

Sjøl sier Hagen dette om kapasiteten:

-  Jeg var nok i bedre fysisk form da jeg spilte i Vålerenga.

Trener knapt

Det er nivået på treningene som har skylda.

 PUSTEPAUSE: Russland-proffen Erik Hagen savner litt mer fysisk trening i Russland, formen er ikke som i VIF-tida. Men teknisk er han blitt bedre. Foto: Ole C.H. Thomassen
PUSTEPAUSE: Russland-proffen Erik Hagen savner litt mer fysisk trening i Russland, formen er ikke som i VIF-tida. Men teknisk er han blitt bedre. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

-  Det er faktisk ganske slappe treninger i Zenit nå i sesongen. Det overrasker meg litt. Jeg trodde det skulle bli fullt kjør. Men vi hadde bare den ene uka med hardtrening i vinter som var helt galskap, sier han

-  Er det ikke litt bekymringsfullt for deg at du føler at fysikken blir dårligere?

-  Tja, det er jo forskjellige meninger. Det kan jo også være slik at jeg får mer overskudd til kampene fordi jeg ikke trener så hardt. I Norge er det jo veldig tøffe treninger og da er det ikke sikkert man er helt i hundre når kampene kommer. Men jeg tror nok en miks hadde vært det beste.

Heller ikke utenfor banen er livet i St. Petersburg helt som i hjembygda Veme i Buskerud.

Slapp bot

-  Det gærneste jeg har gjort i Russland til nå? Uansett eller bare på banen? Må bli bilkjøring.

-  Trafikken er farligere enn taklingskongen «Panzer» på fotballbanen?

-  Njaaa, jeg sa jo at jeg aldri skulle kjøre bil der borte, men jeg har faktisk begynt nå. Det er jo galskap på høyt nivå, for det kan jo smelle når som helst.

-  Har du kræsja?

-  Nei, ikke ennå, men det står jo bulkede biler for hver tiende meter. Det gjør forresten politiet også.

-  Du har blitt stoppet?

-  Ja da. Jeg gjør jo noe ulovlig hver gang jeg er ute og kjører. Jeg kjenner ikke veiene og tar U-svinger rett som det er. En gang ville de at jeg skulle betale 1000 rubler i bot, men da sa jeg at jeg skulle på trening med Zenit klokka fem. Da slapp jeg unna med 25 kroner. Det er jo litt korrupt.

Bedre med ball

Bortsett fra det fysiske mener Hagen at han har blitt en bedre spiller i Russland.

-  Jeg merker sjøl at det blir mer bruk av ball for min egen del. Jeg får rett og slett ballen mye - både fra keeper, i spill rundt i fireren og fra midtbaneleddet. Vi spiller jo så å si ikke langballer i det hele tatt. Jeg føler at jeg har blitt tryggere med ball. Det blir man jo mer man bruker den.