Ruud lekte seg videre

Etter en oppvisning i festfotball viste Nederland at de blir å regne med videre i EM. Tyskland - Tsjekkia minutt for minutt Nederland - Latvia minutt for minutt

(Dagbladet.no): I kveld kan vi glede oss med den vakre fotballen Nederland leverte i kampen de måtte vinne. Eller vi kan synes synd på de tapre latvierne som ble løpende etter ballen i nitti minutter.

For det Nederland leverte var intet mindre enn en maktdemonstrasjon. En oppvisning i hvor stor forskjellen egentlig er fra de beste innen ballsporten til de som muligens er blant de nest beste.

Superkeeper

For Nederland trillet ball, driblet, og kom til enorme sjanser mot Latvia. Et Latvia som før kampen faktisk hadde mulighet til å gå videre til kvartfinale med seier over Nederland.

Det så aldri ut som om de virkelig trodde de hadde noen mulighet.

Men det måtte en gavmild Kim Milton Nielsen til for at Nederland skulle få hull på byllen. Edgar Davids gikk ned litt mindre teatralsk enn en sekk poteter, men fikk straffe likevel. Den satt Ruud van Nistelrooy sikkert i mål.

Før den tid hadde den latviske keeperen Aleksandrs Kolinko allerede blitt spilt så god at kampvideoen går direkte inn i den private skrytefilmhylla.

Ruud igjen

Åtte minutter etter straffen var det game, sett, og match. Phillip Cocu headet et frispark ned foran United-måljegeren, og deremd var det 2.

Inntil da hadde Latvia knapt hatt ballen.

Og da Tsjekkia utliknet mot Tyskland ble det liv på tribunen også. For Nederland var i kvartfinalen om tsjekkerne holdt unna.

Transportetappe

Andre omgang ble derfor et langt gjesp. Morsom fotball, for all del, men kampen var allerede avgjort, og det var bare et spørsmål om hvor stor seieren skulle bli.

Spenningen lå i om Tyskland klarte å vinne mot Tsjekkia.

For det var ikke mer enn rettferdig at innbytter Roy Makaay fikk lov til å sette inn 3-0 etter et glimrende Robben-forarbeid. Ikke at det spilte noen stor rolle, for både Nederland og Latvia ventet bare på sluttsignalet.

Da det kom var det bare oransje jubel. Og massevis av ny selvtillit. Det kan trenges når de nå skal måle krefter med et Sverige i dytten.

For i kveld var ikke Latvia noen målestokk for andre enn statistikerne.

SAMMEN OM SEIEREN:</B> Det nederlandske stjerne galleriet ga aldri Latvia en sjanse i kveld. Det ble belønnet med avansement.