GJØR SVENSKENE BEKYMRET: Casper Ruud er i ferd med å passere alle svenskene på verdensrankingen, til tross for at han bare er 17 år og Sverige historisk sett er en tennisgigant. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GJØR SVENSKENE BEKYMRET: Casper Ruud er i ferd med å passere alle svenskene på verdensrankingen, til tross for at han bare er 17 år og Sverige historisk sett er en tennisgigant. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Casper Ruud varsler norsk-svensk tennisrivalisering

Ruuds advarsel etter møtet med illsint svenske: - Jeg skal gjøre som Northug

Sverige har i en årrekke vært en tennisgigant, men nå har plutselig lillebror Norge et større tennistalent enn svenskene. Det svir for «Söta bror». Casper Ruud er klar for å gni det inn.

HASLE (Dagbladet): Først slo tennisvidunderet Casper Ruud (17) ut svensken svensken Eric Samuelson. I går ble landsmannen Patrik Rosenholm slått 7-5, 6-3 i kvartfinalen Futures-turneringen Norwegian Open.

Rosenholm var illsint etter tapet. Han skrek så høyt han kunne, slo i reklameskiltene i sinnet og så fortvilt bort mot treneren. Casper Ruuds blikk ville han helst ikke møte.

- Jeg merka at han ble sinna. Frustrasjon hos motstanderen er bra. Det må man bruke til sin fordel, forteller Casper Ruud til Dagbladet.

- Det var deilig. Det var en tøff kamp, selv om det var to sett. Det var jevnt, men heldigvis vant jeg.

Spesielt i skisporet er den norsk-svenske rivaliseringen sterk. I tennis har ikke naboduellen vært noen duell, all den tid svenskene har vært så suverene. Nå er det allerneledes.

Elias Ymer (20) er rangert som nr. 161 i verden og er beste svenske. Hans lillebror Mikael (18) anses som det største tennistalentet i Sverige og er nr. 474 i verden.

KLAR FOR SEMIFINALE: Casper Ruud feide sin svenske motstander av banen i går og spiller semifinale i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KLAR FOR SEMIFINALE: Casper Ruud feide sin svenske motstander av banen i går og spiller semifinale i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Vil gjøre som Northug

Casper Ruud (17) er nr. 233 i verden og er et større talent enn den svenske duoen - i likhet med de øvrige svenskene som han har slått på hjemmebane denne uka.

- Det smaker ekstra godt å slå svenskene. Det er alltid deilig. Jeg har selvfølgelig et godt forhold til de svenske spillerne, som vi reiser en del rundt sammen med. Det er hyggelige folk, men vi er rivaler og trenger ikke å være bestevenner, forteller Ruud.

- Svenskene har slitt litt i det siste. De er selvfølgelig mange gode spillere. Det er ikke sånn at jeg skal erte svenskene eldig mye helt ennå, men jeg håper det skjer i framtiden. Vi får hente litt inspirasjon fra langrennsrivaliseringen.

- Vil du la deg inspirere av Petter Northugs svenskestikk?

- Hehe, ja, jeg får gjøre som Northug. Det blir vel litt Petter Northug mot Marcus Hellner en gang i fremtiden også på tennisarenaen. Det er gøy med litt temperatur, selv om svenskene er hyggelige folk å reise på tur med, sier Ruud.

Etter sin mest intense og innholdsrike sesong hittil i karrieren, begynner det å tære på kreftene for Norges største tennishåp. I dag møter han østerrikeren Lucas Miedler i semifinalen i Norwegian Open. Når turneringen er ferdig, tar Ruud ferie.

RIVALERI: Petter Northugs svenskehån har skapt temperatur i skiløypa. Også Casper Ruud ønsker å bygge opp rivaliseringen til Sverige. Foto: AP Photo/Jens Meyer) / SCANPIX Code: 436
RIVALERI: Petter Northugs svenskehån har skapt temperatur i skiløypa. Også Casper Ruud ønsker å bygge opp rivaliseringen til Sverige. Foto: AP Photo/Jens Meyer) / SCANPIX Code: 436 Vis mer

Avslutter sesongen

Det bekrefter han nå til Dagbladet.

- Ja, jeg tar noen rolige uker før jeg drar til Spania og begynner å trene inn mot neste sesong. Da blir det mye styrke og basistrening, før jeg etter hvert drar til Australian Open. Fram til Spania blir det avbrekk. Det er den uka i året hvor jeg tar det helt med ro.

- Nå er det bare to kamper igjen av sesongen. Det blir to tøffe kamper, men jeg er klar og må bare nullstille meg, sier 17-åringen.

Ruud trener 28-32 timer i uka. Konkurransene har stått i kø. Det samme har høydepunktene. Likevel er det ingen tvil om at totalmengden tærer på kreftene.

- Det begynner å dra på seg med mye trening. Det er det som må til for å komme seg opp. Det er som en jobb. Folk jobber arbeidsuker som er lenger enn det, så jeg klager ikke. Jeg synes det er veldig moro.

- Hvor sliten er du nå?

- Jeg har ikke hatt noen skader i år. Jeg har ikke noen voldsomme smerter, men det er to kamper igjen, så jeg får bite tennene sammen. Dette er den siste turneringen min denne sesongen.

- Kroppen kjenner det her og der, men jeg er bare 17 år og har ikke spilt så mange år, så jeg får håpe slitasjen ikke har blitt stor ennå.

Sammenlignes med Björn Borg

Neste år kan han fortsette sin klatring på rankingen. Han er klar på hva han må forbedre om han skal hevde seg i ATP.

- Jeg må litt mer moden, litt mer erfaring og få inn tempoet i ATP-turneringene. Det blir nok det som blir fokusert på neste år.

Tidligere tennisspiller Christer Francke ser ingen begrensninger for Ruuds talent.

- Det Casper gjør, er så enormt. Han kan bli det samme for tennissporten i Norge som Björn Borg var for Sverige. Casper kan skape tennisfeber i Norge, sier Francke til Dagbladet.

- Nordmenn elsker å dyrke store talenter og enere i verdensidretter. Magnus Carlsen og Mats Zuccarrello Aasen er jo sjakk og ishockey for mange nordmenn. Casper Ruud kan bli det samme i tennis. Det kommer til å ta helt av hvis det fortsetter sånn.

- Det er nå alvoret starter

Ruud smiler når Dagbladet gjenforteller Franckes ord.

- Det er gøy å bli sammenlignet med så store navn. Det er hyggelig for meg å høre at folk synes jeg er talent. Ikke at jeg skal bli kjepphøy eller bli påvirket for mye, men sånt er alltid hyggelig å høre, sier Ruud.

- Det har vært veldig gøy den siste tiden. Det har bare gått oppover, men jeg må fortsatt være sulten og grådig og prøve å ta enda mer. Det er nå alvoret starter.

Å ta steget fra topp 250 til topp 100 i verden er svært utfordrende.

- Det er det som folk sier er det tøffeste innen tennis. Jeg er ung og har mange år på meg, men jeg vil selvfølgelig gjøre det så tidlig som mulig, forteller han.