STOR KARRIERE: Etter 963 kamper for Manchester United er det nå stopp. Ryan Giggs scoret minst ett mål i samtlige sesonger fra 1990/91 med unntak av den som nettopp er avsluttet. En rekord som skal godt gjøres å slå. Foto: AP Photo/Jon Super)/NTB Scanpix
STOR KARRIERE: Etter 963 kamper for Manchester United er det nå stopp. Ryan Giggs scoret minst ett mål i samtlige sesonger fra 1990/91 med unntak av den som nettopp er avsluttet. En rekord som skal godt gjøres å slå. Foto: AP Photo/Jon Super)/NTB ScanpixVis mer

Ryan Giggs, skolegutten som ble tidenes United-spiller

- Han er helt fantastisk.

(Dagbladet): Ryan Giggs, eller Ryan Wilson som han het før han tok sin mors pikenavn, debuterte for Manchester United i 1990/91-sesongen, og legger nå bak seg utrolige 24 sesonger på toppnivå i en alder av 40 år. Liverpool har ikke vunnet den engelske ligaen én gang siden waliseren debuterte, noe United-fansen passer på å minne sine rivaliserende supportere om hver gang de får sjansen.

I løpet av tiden i Manchester har Ryan Giggs vunnet Premier League-tittelen hele 13 ganger. Han har vært en del av laget som vant FA-cupen fire ganger, Ligacupen fire ganger, og Champions League to ganger. Totalt har han spilt 963 kamper, den siste kampen da han som spillende manager ga seg selv 20 minutter mot Hull på Old Trafford denne sesongen.

«Min drøm var alltid å spille for Manchester United, og selv om om jeg blir trist av å å tenke på at jeg aldri mer kommer til å ta på United-drakten som spiller, så har jeg vært heldig som har fått oppfylt den drømmen og spilt sammen med noen av verdens beste spillere, jobbet under en fantastisk manager som Sir Alex Ferguson, og ikke minst, spilt foran den beste fansen i fotball-verden», skriver Giggs i en pressemelding i kveld.

Det hele begynte helt tilbake i 1986 da en ung Ryan Giggs spilte for fotballklubben Deans FC. Han ble oppdaget av den lokale agenten Harold Wood, som også jobbet for Manchester United. Wood tok kontakt med Alex Ferguson som sendte en speider for å ta en titt på vingen. I 1986, ved juletider, fikk han tilbud om en prøveperiode i klubben. Resten er historie.

En historie som kunne sett helt annerledes ut dersom ikke Alex Ferguson hadde reagert så fort som han gjorde.

Tidlig debut 29. november 1990 er en dato Ryan Giggs alltid vil huske, av to grunner. Det var dagen da han skrev under på en profesjonell kontrakt med Manchester United. Det var også den dagen han fylte 17 år.

Manchester United hadde nettopp vunnet FA-cupen, men ble bare nummer seks i ligaen. Året før hadde Alex Ferguson hentet Southampton-vingen Danny Wallace, som aldri slo skikkelig gjennom i klubben. Han kjempet med Lee Sharpe om retten til å spille på venstrekanten.

2. mars 1991 debuterte Ryan Giggs mot Everton på Old Trafford da han kom innpå for backen Denis Irwin. Det endte med tap, men i sin første start en snau måned etterpå, scoret han sitt første mål mot naborival Manchester City. Scoringen ble også kampens eneste.

Men var det Giggs sitt mål? Det har blitt mye diskutert i ettertid om det faktisk var et selvmål av Colin Hendry, selv om Giggs selv hevder det var hans.

Tidlig suksess Det tok likevel tid før han ble fast inventar i startoppstillingen til Alex Ferguson, selv om han tidlig i 1991/92 sesongen ofte var å finne i troppen til a-laget. Han var en del av den legendariske «The Class of '92», med spillere som David Beckham, Paul Scholes og Neville-brødrene.

Ryan Giggs imponerte mange i ung alder, og ble kåret til årets unge spiller av sine kolleger i ligaen. I 1992/93-sesongen hadde han danket ut Lee Sharpe, og var nå Manchester Uniteds klare førstevalg på vingen. Manchester United vant ligaen for første gang på 26 år den sesongen.

Seinere var Giggs med på å vinne 12 ligatitler med klubben. Det sportslige høydepunktet kom i 1999 da Manchester United vant ligaen, FA-cupen og Champions League, bedre kjent som «The Treble».

Drømmemål Det er mange store øyeblikk å velge mellom når du sitter med materiale som kan fylle flere bøker. Det er likevel noen øyeblikk som definerer en fotballspillers karriere. Det legendariske målet mot Arsenal i semifinalen i FA-cupen i 1999 er ett av dem.

DRØMMEMÅL: Ryan Giggs scorer det legendariske målet mot Arsenal i FA-cupen i 1999. Tony Adams er litt for seint ute. Foto: Dan Chung/REUTERS/NTB Scanpix
DRØMMEMÅL: Ryan Giggs scorer det legendariske målet mot Arsenal i FA-cupen i 1999. Tony Adams er litt for seint ute. Foto: Dan Chung/REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

Giggs snappet opp en feilpasning fra Patrick Vieira på egen banehalvdel før han satte på den berømte turboen. Han fintet seg elegant forbi fire Arsenal-spillere, før han banket ballen opp i nettaket bak en sjanseløs David Seaman i Arsenal-buret.

- Det var helt enormt, sier tidligere lagkamerat Henning Berg.

- Vi kom dit til et returoppgjør, mistet en mann da Keane ble utvist, og så scoret han det målet. Det tok helt av, sier Ronny Johnsen.

Scoringen ble kåret til det beste målet i FA-cupens historie i 2003.

Tangerte legenden I 2008 tangerte Giggs Sir Bobby Charlton som spilte 758 kamper for Manchester United. Det skjedde i den aller siste serierunden da Manchester United møtte Wigan på bortebane.

Ikke bare tangerte Ryan Giggs rekorden til Charlton, han sørget også for at ligagullet ble sikret med 2-0-scoringen ti minutter før slutt. Han startet kampen på benken, og kunne etterpå juble for sin tiende ligatittel.

SÅ POTENSIALET TIDLIG: Sir Alex Ferguson angrer ikke på at han overtalte Ryan Giggs til å signere for klubben på sin 17-årsdag. Her er duoen tilbake i 1999. Foto: AP Photo/Adam Butler/NTB Scanpix
SÅ POTENSIALET TIDLIG: Sir Alex Ferguson angrer ikke på at han overtalte Ryan Giggs til å signere for klubben på sin 17-årsdag. Her er duoen tilbake i 1999. Foto: AP Photo/Adam Butler/NTB Scanpix Vis mer

Noen dager seinere slo han den legendariske rekorden til Sir Bobby Charlton da Manchester United møtte Chelsea i Champions League-finalen. De fleste husker nok også at de røde djevlene gikk til topps i turneringen etter straffesparkkonkurranse.

- Han er helt fantastisk. En stor idrettsmann, en fin person og en stor spiller - hvis det er noen som fortjener rekorder, så er det han. Rekorden hans er fantastisk og jeg er veldig stolt av ham, sa Bobby Charlton etter bragden ifølge nyhetsbyrået AP.

Utvist mot Norge Waliseren rakk å få 64 kamper med flagget på brystet, før han takket for seg sommeren 2007. Grunnen var at han ville fokusere på United-karrieren, og kanskje er det noe av grunnen til at den har blitt så lang som den har blitt.

Han gjorde et unntak under OL i London i fjor sommer hvor han var kaptein for laget til Storbritannia, som røyk ut i kvartfinalen.

Ryan Giggs var en gang den yngste spilleren som noensinne hadde representert Wales i en landskamp. Han har aldri vunnet noen store trofeer med flagget på brystet.

Vingen var blant annet kaptein da Wales møtte Norge i kvalifiseringen til VM i 2001. Han ble utvist i kampen da han fikk sitt andre gule kort. Wales-manager Mark Hughes mente han ble utvist fordi han han var en stjerne.

SÅ RØDT: Ryan Giggs ble utvist mot Norge da han spilte i en VM-kvalifiseringskamp med Wales. Foto:  REUTERS/Paul McErlane/NTB Scanpix
SÅ RØDT: Ryan Giggs ble utvist mot Norge da han spilte i en VM-kvalifiseringskamp med Wales. Foto: REUTERS/Paul McErlane/NTB Scanpix Vis mer

- Hvis det var noen andre, ville det ikke skjedd. Dommeren skulle ikke utvist ham. Jeg så ikke begge hendelsene, men hvilken som helst annen spiller enn Ryan ville fått fortsette, sa Hughes den gangen.

Han har derimot aldri blitt utvist for Manchester United.

Holdt koken Ryan Giggs har mistet mye hurtighet med årene, og har gått fra ving til å spille sentral midtbane. Der var han mindre avhengig av farta, og kunne i stedet strø pasninger til sine medspillere.

I en kamp mot tyske Bayer Leverkusen denne sesongen spilte Ryan Giggs samtlige 90 minutter. Det fikk motstanderlaget til å heve øyenbrynene.

- Jeg har gått tom for ting å si om Ryan. Faktisk var det en Bayer-stopper som under kampen spurte hvordan han klarer å spille i den alderen, sa Wayne Rooney etter kampen ifølge nyhetsbyrået PA.

Så hva er hemmeligheten?

HISTORISK TRIPPEL: manchester United vant ligaen, FA-cupen og Champions League samme året i 1999. Fra venstre: Teddy Sheringham, David Beckham, Ronny Johnson, Ryan Giggs, Nicky Butt og Ole Gunnar Solskjær Foto: Dan Chung/REUTERS/NTB Scanpix
HISTORISK TRIPPEL: manchester United vant ligaen, FA-cupen og Champions League samme året i 1999. Fra venstre: Teddy Sheringham, David Beckham, Ronny Johnson, Ryan Giggs, Nicky Butt og Ole Gunnar Solskjær Foto: Dan Chung/REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

Waliseren har iallfall tidligere uttalt at yoga-trening har vært svært viktig for karrieren hans.

Vunnet mye Ryan Giggs har vunnet en rekke priser for sin innsats på fotballbanen, og ble blant annet kåret til årets spiller i 2009.

I 2011 ble han kåret til tidenes Manchester United-spiller.

Selv skjønte han ikke hvordan det var mulig.

- Jeg trodde det virkelig ikke da jeg ble fortalt det. Det har vært så mange store spillere i denne klubben, sa Ryan Giggs da han fikk beskjeden.

Uvant reaksjon fra en fotballspiller som alltid har vært nøktern i forhold til personlige rekorder.

STOLT ØYEBLIKK: Ryan Giggs var midlertidig manager da David Moyes fikk sparken. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES/NTB Scanpix
STOLT ØYEBLIKK: Ryan Giggs var midlertidig manager da David Moyes fikk sparken. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES/NTB Scanpix Vis mer

- For å være ærlig så konsentrerer jeg meg bare om å vinne. Personlige rekorder betyr ikke så mye for meg mens jeg fortsatt spiller. Det er kanskje noe jeg vil se tilbake på når jeg har lagt opp, men nå tenker jeg bare på å vinne trofeer, har han uttalt.

I kveld kan du tenke på rekordene, Ryan Giggs.

IKKE OVER: Ryan Giggs fortsetter i Manchester United, nå som assistentmanager. Det setter nok fansen pris på. Foto: AP Photo/Jon Super/NTB Scanpix
IKKE OVER: Ryan Giggs fortsetter i Manchester United, nå som assistentmanager. Det setter nok fansen pris på. Foto: AP Photo/Jon Super/NTB Scanpix Vis mer