Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rydd opp, Stensbøl

SYDNEY (Dagbladet): Bjørge Stensbøl må ta ansvaret for doping-avsløringene i Sydney-OL. Noen hoder må rulle, men selv bør han rydde opp etter seg før han går. Gi oss et rent OL i Salt Lake City, Stensbøl - så kan du rydde ditt eget kontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det enkleste er selvfølgelig å kreve Bjørge Stensbøls hode på et fat umiddelbart. Jeg skrev etter Grimseth-avsløringen at han nå må vurdere å trekke seg som toppidrettssjef fordi Olympiatoppen ikke har hatt kontroll med utøvernes inntak av kosttilskudd. Men det er lite konstruktivt å rope «korsfest, korsfest» når den som skal henges selv sier at han tar alt ansvar og vil vurdere om han skal gå.

  • Mitt viktigste argument for å ikke klistre Stensbøl opp etter veggen dagen etter OL, er at jeg ikke ser noen andre som kan gjøre ryddejobben. Hele Olympiatoppens ledelse, trener- og støtteapparat, har gjort en altfor dårlig jobb i forhold til den doping-trussel som utløses av såkalte ergogene kosttilskudd. Både Stian Grimseth og Fritz Aanes hadde for høye nandrolon-verdier da de ble testet.
  • Det er et paradoks at Norge startet og avsluttet OL med dopingsaker. Vi har bidratt til merkelappen «The Games of Shame» med våre skandaler. Norge blir sammenliknet med Romania og Bulgaria og det kaster skygger over Norge som foregangsland for antidoping-arbeid og utøvernes prestasjoner. Som en bulgarsk leder hadde svart Stensbøl da han spurte om han var fornøyd med resultatene: «Vi har fått to medaljer og gitt tilbake tre.»

Så ille er det ikke for Norge. Grimseth fikk aldri starte i OL og Aanes var en plass unna medalje.

  • Det går ikke an å vurdere Bjørge Stensbøls stilling uten å ta hensyn til i OL-resultatene. Og Norge har gjort sitt beste OL i moderne tid. Vi må tilbake til lekene i 1924 for å finne et OL med flere gull (fem da), men en slik sammenlikning blir jo bare latterlig. Vi har tatt fire gull, tre sølv og tre bronse.
  • Knut Holmann er kajakkens konge og tidenes norske olympier med sine til sammen tre gull, to sølv og en bronse i sitt fjerde OL.
  • Trine Hattestad er norsk friidretts dronning med et gull og en bronse i sitt femte OL.
  • Fotballjentene har tatt historiens første norske OL-gull.

Med andre ord: Olympiatoppen har gjort jobben sin. Og det skal Bjørge Stensbøl ha hovedæren for.

  • Til tross for det beste sommer-OL i moderne tid, har en rekke utøvere i friidrett, sykling, seiling, fekting, bueskyting, turn og tennis vært helt sjanseløse. De fikk reise til Sydney på Business Class, men burde vært henvist til turistklasse.
  • Det kan godt hende at Stensbøl etter noen dagers tenkepause og evaluering, finner ut at han ikke orker mer og kaster kortene. Men nå tar han ansvaret for å rydde opp. Og da bør han få lov til å gjøre det. Olympiatoppen er midt i innspurten på sine forberedelser til OL i Salt Lake City og må få fullføre jobben. Stensbøl har ledet norsk toppidrett i 10 år og bør runde av sammen med sin største medaljesanker og jaktkamerat, Bjørn Dæhlie . Nok er nok.
  • Samtidig er det klart at en slik opprydding må få konsekvenser for det medisinske støtteapparatet som ikke har hatt kontroll. Når Fritz Aanes til og med i OL-landsbyen spiser sitt nandrolon-produserende kosttilskudd etter å ha presentert dette for den legen som skulle kontrollere utøvernes bruk etter Grimseth-skandalen, har rutinene sviktet fullstendig.
  • Jeg spurte i går idrettspresident Kjell O. Kran om han hadde tillit til Stensbøl etter det som har skjedd. Han svarte kontant ja.

Det er klar tale, men heller ikke norsk idretts øverste tillitsmann er uten ansvar for doping-skandalene.

Her må det bevilges penger til forskning og kontrollsystem som fungerer. Norsk idrett tåler ikke stempel som «en av de verste i klassen» og det forbudet som nå er iverksatt mot ergogene kosttilskudd, er bare et skritt på veien mot et rent utøver-miljø.