Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rydder opp hos oss selv

Det er vel bare utlendinger som jukser og lyver. Eller?

ANKLAGES AV NORSKE FORSKERE:  Den italienske  Alex Schwazer blir i en ny artikkel i fagtidsskriftet Lab Times på et ganske så svevende grunnlag koblet til de prøvene som felte Erik Tysse våren 2010. Nå er italieneren i hardtrening for å vinne Rio-OL med ærlige virkemidler.
ANKLAGES AV NORSKE FORSKERE: Den italienske Alex Schwazer blir i en ny artikkel i fagtidsskriftet Lab Times på et ganske så svevende grunnlag koblet til de prøvene som felte Erik Tysse våren 2010. Nå er italieneren i hardtrening for å vinne Rio-OL med ærlige virkemidler. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN nye og foreløpig noe svevende teorien om at dommen mot kappgjenger Erik Tysse egentlig var en italiensk dekkoperasjon i dopinglaboratoriet i Roma, er et bra utgangspunkt for en selvkritisk norsk dopingdebatt:

•• For er vi fremdeles skråsikre på at det bare er utlendinger som jukser?

Hvis ikke, er det på høy tid å trekke et skarpt skille mellom en nødvendig rettssikkerhet for enhver idrettsutøver og idrettens like naturlige plikt til å følge opp sitt eget lovverk.

NY KONTROLLERT SATSING:  I sitt come back etter den 3,5 år lange soningen har Alex Schwazer skaffet seg en av Italias mest troverdige trenere; den kjente dopingjegeren og WADA-konsulenten professor Sandro Donati. Her er de sammen på pressekonferanse sist vår for å fortelle om jukseren som vil vinne på en skikkelig måte. FOTO: EPA/Ettore Ferrari.
NY KONTROLLERT SATSING: I sitt come back etter den 3,5 år lange soningen har Alex Schwazer skaffet seg en av Italias mest troverdige trenere; den kjente dopingjegeren og WADA-konsulenten professor Sandro Donati. Her er de sammen på pressekonferanse sist vår for å fortelle om jukseren som vil vinne på en skikkelig måte. FOTO: EPA/Ettore Ferrari. Vis mer

SELVSAGT er det flott at vanligvis dyktige norske vitenskapsmenn bruker tid og krefter på fritida for å sikre kvaliteten på internasjonal dopingtesting. At de underveis ikke nådde fram med sine argumenter under rettsbehandlingen av Tysse-saken i Idrettens voldgiftsdomstol (CAS), får så være. Det gode er uansett at dette viktige fagmiljøet stadig blir utfordret slik at selve testingen er så trygg som mulig.

Noe ganske annet er den manipulasjonsteorien som de norske forskere framfører i siste utgave av det faglige tidsskiftet Lab Times, der WADA-laboratoriet i Roma beskyldes for å ha brukt Erik Tysse for å dekke over sin egen kappgjenger Alex Schwazer.

Den teorien inneholder jo ikke et snev av de standardene for etterrettelighet som de samme forskere krever av sine italienske kollegaer når det gjelder selve testprosedyrene. De norske anklagene om dekkoperasjon og svindel mot Roma-labben og Schwazer framføres uten troverdig argumentasjon. De er mildt sagt bare ryktespredning.

ANNERLEDES HUSKELAPP:  På rommet sitt har Alex Schwazer klistret opp to bud for den nye satsingen sin: 1.Følg og stol på professoren (Sandro Donati) og 2. Lev som en idrettsmann.
ANNERLEDES HUSKELAPP: På rommet sitt har Alex Schwazer klistret opp to bud for den nye satsingen sin: 1.Følg og stol på professoren (Sandro Donati) og 2. Lev som en idrettsmann. Vis mer

DET er her denne saken blir et ekko av det nitriste norske dopingåret 2012. Det var da idrettsledere våre nølte med å trekke konsekvenser av vedtatt dopingpolitikk, og i stedet forsøkte å gi norske helter særbehandling. Erik Tysse fikk for eksempel eksperthjelp i soningstida og et eget uttakstevne for å stille best mulig forberedt til å skaffe Norge mulige medaljer i London-OL.

Først etter at sportsjefen i sykling innrømmet sin dopfortid og de gamle e-postene til Petar Vukicevic antydet en grumset fortid i norsk friidrett, skjønte de sentrale idrettslederne at det var tid for å se på oss selv.

DERFOR er norsk friidrett i ferd med å gjennomføre en troverdig opprydning i egne rekker. Etter å ha feilet i to ulike dopingsaker, har miljøet steg for steg foretatt de innstramningene som har vært nødvendig for å vise at denne sporten virkelig ønsker å være ren.

DØMT FOR MEDVIRNING:  Den italienske isdronningen Carolina Kostner ble denne uka dømt til 21 måneders utestengelse for å ha hjulpet Alex Schwazer på rømmen fra dopingjegerne.  FOTO: AP/Antonio Calanni.
DØMT FOR MEDVIRNING: Den italienske isdronningen Carolina Kostner ble denne uka dømt til 21 måneders utestengelse for å ha hjulpet Alex Schwazer på rømmen fra dopingjegerne. FOTO: AP/Antonio Calanni. Vis mer

Først fratok de for snart tre år siden toppidrettsstipendet til Erik Tysse som da allerede hadde sonet for bruk av det forbudte stoffet Cera. Så nektet de kort tid etter å reengasjere Petar Vukicevic som landslagstrener i hekk, etter avsløringen av hans e-post henvendelse til en tidligere trenerkollega om rett sammensetning av effektiv doping. Begge beslutningene er blitt angrepet etterpå, men seinest i våres slo visepresident Tore Hordnes fast at innstramningene er kommet for å bli. 

Det ble nylig tydelig understreket da styret i Norges Friidrettsforbund vedtok at utøvere, trenere eller ledere som er dømt for dopingovertredelser ikke lenger kan motta utmerkelser.

DETTE vedtaket har en aktuell bakgrunn. Under friidretts-NM i august ble juryen for Kongepokalen kritisert for å ha forbigått Erik Tysse. Hans trener Stephan Plätzer mente kappgjengeren ble vraket på grunn av sin dophistorie, men den begrunnelsen ble da tilbakevist av Tore Hordnes som satt i juryen for denne pokalen.

HJULPET FRAM:  Både den lokale friidrettsklubben og Friidrettsforbundet jobbet med Erik Tysse under soningen for å få ham i best mulig OL-form. Først seinere skjønte friidrettsmiljøet at det var et dårlig signal for å få en dopingfri idrett. Her er Tysse på vei til å klare OL-kravet i ekstrastevnet juni 2012 heiet fram av trener Stephan Plätzer. FOTO: Tor Erik H. Mathiesen.
HJULPET FRAM: Både den lokale friidrettsklubben og Friidrettsforbundet jobbet med Erik Tysse under soningen for å få ham i best mulig OL-form. Først seinere skjønte friidrettsmiljøet at det var et dårlig signal for å få en dopingfri idrett. Her er Tysse på vei til å klare OL-kravet i ekstrastevnet juni 2012 heiet fram av trener Stephan Plätzer. FOTO: Tor Erik H. Mathiesen. Vis mer

Så skaffet friidrettsledelsen seg regler for nettopp å ta inn slike kriterier i bedømmelsen av hvem sporten vil hedre: 

- Vi følger internasjonale regler når det gjelder utestengelse, men har ikke lagt skjul på at vi ønsker strengere dopingbestemmelser.  Dette er et grep fra vår side for ikke å komme i situasjoner der tidligere dopingdømte blir hyllet av organisasjonen, begrunnet Hordnes den nye regelen som gjelder de som er dømt til to års utestengelse eller som flere ganger har fått kortere straffer.

Men mest av alt gjelder det å fortelle både sitt eget miljø og det norske hjemmepublikummet hvor friidretten står i kampen mot doping.

VISSTE OM TRENINGSOPPLEGGET:  Daværende toppidrettsjef Jarle Aambø visste at Tysse ble hjulpet av Friidrettsforbundet med trening under soningen, men grep ikke inn. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
VISSTE OM TRENINGSOPPLEGGET: Daværende toppidrettsjef Jarle Aambø visste at Tysse ble hjulpet av Friidrettsforbundet med trening under soningen, men grep ikke inn. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

DET er det Erik Tysse selv sliter med å erkjenne når han kritiserer denne innstramningen:

- Jeg har ingen forståelse for at dette er et virkemiddel for å fjerne doping. Folk skal jo behandles likt når man har sonet ferdig i det vanlige liv. Hvorfor ikke idretten kan overholde det, lurer jeg fortsatt på, sier han til NRK.

Svaret for mange av oss andre synes derimot åpenbart i en internasjonal friidrett som har ødelagt seg selv fordi sporten aldri maktet å være tydelige mot tidligere dømte. Det er denne unnfallenheten vårt eget forbund nå tar et oppgjør med.

INNRØMMET ALT:  Tidligere sportsjef og proffsyklist Steffen Kjærgaard innrømmet til slutt høsten 2012 tungt dopbruk. Det ble en vekker for norske idrettsledere, og førte til innstramninger i alle særforbund. FOTO: Erlend Aas / NTB scanpix.
INNRØMMET ALT: Tidligere sportsjef og proffsyklist Steffen Kjærgaard innrømmet til slutt høsten 2012 tungt dopbruk. Det ble en vekker for norske idrettsledere, og førte til innstramninger i alle særforbund. FOTO: Erlend Aas / NTB scanpix. Vis mer

DET er selvsagt forstålig at den som mener seg feilaktig dømt, ikke makter å se sin egen sak i en større sammenheng. For resten av norsk idrett er det enklere:

•• Bare ved lojalt å følge egne lover og sikkerhetstiltak, kan idretten renske vekk jukset.

Og det kravet må faktisk også gjelde våre egne idrettshelter.

NYE REGLER:  Visepresident Tore Hordnes (til venstre) har kjempet fram nye regler i norsk friidrett for å fremme antidopingarbeidet. Her i samtale med sportsjef Ronny Nilsen under årets NM der Erik Tysse ikke fikk Kongepokalen. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
NYE REGLER: Visepresident Tore Hordnes (til venstre) har kjempet fram nye regler i norsk friidrett for å fremme antidopingarbeidet. Her i samtale med sportsjef Ronny Nilsen under årets NM der Erik Tysse ikke fikk Kongepokalen. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!