Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rydder plass for de ærlige

Stein Ørn er ingen norsk misjonær sendt ut for å redde sykkelsporten. Han er bare en bra mann.

FAMILIÆRT I SYKKELTOPPEN:  Alexander Kristoff sin suksess har åpnet døra til sportens aller innerste for svigerfar og trener Stein Ørn. Den er det bare å bruke. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
FAMILIÆRT I SYKKELTOPPEN: Alexander Kristoff sin suksess har åpnet døra til sportens aller innerste for svigerfar og trener Stein Ørn. Den er det bare å bruke. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FALLHØYDEN er tilsynelatende stor når Stein Ørn nå har takket ja til å bli en del av trenerteamet i russiske Katjusja; verdens nest beste sykkellag. Gjennom flere sesonger med stesønnen Alexander Kristoff har Ørns begrunnelse for å gå videre med det tidkrevende trenervirket sitt også vært ønsket om å utvikle en toppsyklist uten å bruke dop. Da kan det virke i overkant dristig å havne på lønningslista til et lag med to dopingutestengelser bare i år.

Til Katjusja sitt forsvar må det absolutt påpekes at begge disse dopingtilfellene er uten sammenheng med lagets felles sportslige opplegg. Luca Paolini ble straffet for å ha brukt partydopet kokain, mens Giampaolo Caruso med sin EPO-svindel ble innhentet av fortida hos et annet lag.

Stein Ørn skal uansett slippe å forsvare seg. Han gjør bare det ærlige fagfolk er nødt til å gjøre for å få skikk på en ødelagt sport. Han tar ansvar.

SELV etter at reformvennlige krefter har overtatt styringen på internasjonal sykkelsport, er hverdagen i de fremste lagene preget av ulike typer svindlere. Ingen har full oversikt over dopingsyndene til de lederne, trenere, legene, massørene og mekanikere som fortsatt får sporten til å gå rundt. Det eneste som virker sikkert, er at ingen annen stor olympisk idrett er så preget av dopere og deres hjelpere enn nettopp sykkel.

Det betyr imidlertid ikke at syklingen fortsatt er en dopingversting. Innføring av blodpass har sannsynligvis allerede stoppet høydosedop med EPO, og i feltet er det stadig lengre mellom de tilsynelatende uforklarlige prestasjonene. I tillegg skremmer den retrospektive testingen der ny vitenskap fanger opp svindelen i gamle prøver. Den nevnte Katjusja-rytteren Caruso ble for eksempel felt på en prøve fra 2012 tatt utenfor konkurranse.

DET er i dette bildet av en renere sport at det russiske topplaget Katjusja henter inn norsk trenerkompetanse for å nå målet om sammenlagtseier i World Tour. Denne sesongen skilte bare 13 poeng opp til spanske Movistar som toppet med 1619 poeng.

Døråpneren er selvsagt Alexander Kristoff som i år ble nummer fire individuelt i verdenstoppen. Der var han få poeng bak lagkameraten Joaquin Rodriguez. Til sammen syklet de to inn mer enn halvparten av alle poengene for Katjusja. Det har gjort Stein Ørns treningsprinsipper så interessante for den russiske lagledelsen at de har dratt inn nordmannen fast i gruppa.

HVOR mye gjennomslag Ørn vil få framover avhenger av de videre resultatene til enkelte av stesønnens lagkamerater. Allerede denne sesongen har et par av Katjusja-ryttere fått framgang gjennom varianter av det norske opplegget. Jobben som fast trener gjør at Ørn nå kan påvirke flere, og få testet den svært strukturerte formen for mengdetrening som etter en lang, tålmodig reise har gjort Alexander Kristoff til en verdenstjerne.

Den første smaken får klassikergruppa til det russiske laget i ukene framover. Da dropper de fleste av dem den tradisjonelle lange pausen fram til neste sesong for i stedet å komme bra trent allerede til Katusja sin første treningsleir i desember. For slik er Alexander gjennom Stein Ørn sitt treningsregime vant til å legge grunnlaget for en stabil framgang.

DET viktigste er uansett at enda en del av det internasjonale sykkelmiljø ser muligheten av naturlig framgang bygget på en ny, mer kunnskapsbasert treningshverdag. Samtidig vil den erfaring Stein selv henter fra et sykkellag i verdenstoppen gi et lite bidrag til at vår voksende del av denne sporten får nok et løft.

Stort mer er det ikke snakk om.

For dette er ikke den rene, prektige norske toppidretten som sender en misjonær ut for å frelse sykkelsporten fra all styggedom. Det holder at bra folk med ok verdier tar sin del av ansvaret for å gjøre sporten enda renere.

Det gjør Stein Ørn.

 

  

  

HISTORISK GOD:  Med tjue seiere ble 2015-sesongen historisk god for Alexander Kristoff. Her med kona Maren under Tour de FRance. FOTO: Torgeir Strandberg/Procycling.no.
HISTORISK GOD: Med tjue seiere ble 2015-sesongen historisk god for Alexander Kristoff. Her med kona Maren under Tour de FRance. FOTO: Torgeir Strandberg/Procycling.no. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!