Ryddet matta for Grace

Da IOC trengte en fornyelse, økte OL-sjansene for en 17-årig norsk brytersensasjon. Men ikke for Oslo 2022.

FIKK HJELP:  Forandringene i brytesporten som ble presset igjennom av den internasjonale olympiske komite (IOC), gjør at sensasjonen Grace Bullen får bedre sjanser i mesterskap framover.
FIKK HJELP: Forandringene i brytesporten som ble presset igjennom av den internasjonale olympiske komite (IOC), gjør at sensasjonen Grace Bullen får bedre sjanser i mesterskap framover.Vis mer

AKKURAT nå ser det ikke ut som om den norske brytesensasjonen Grace Bullen trenger noen hjelpende hånd for å bli best i sporten sin. I løpet av fire sommermåneder har 17-åringen vunnet EM, VM -og OL-gull, og det på et vis som denne tre tusen år gamle klassiske idrettsgrenen knapt har sett maken til som moderne sport:

•• Gjennom tre internasjonale mesterskap har motstanderne fra resten av verden fått inn ett eneste lite poeng mot Grace.

Seinest i finalen i Ungdoms-OL forleden mot den kinesiske Asia-mesteren Xingru Pei, brukte Fredrikstad-jenta bare litt over ett minutt på å vinne.

Likevel er hun i all sin suverenitet et godt eksempel på mulighetene som ligger i en fornyet olympisk bevegelse.

FOR brytesporten er den første idretten som er blitt reformert av den internasjonale olympiske komite (IOC). De siste årene er det blitt snakket mye om IOC sin anledning til å forme de ulike idrettsgrenene positivt gjennom den makten som naturlig følger med det eksklusive eierskapet til de olympiske lekene. Sykkelsporten er for eksempel stadig blitt truet med eksklusjon på grunn av dopingproblemet sitt, uten at ordene har vært fulgt opp med handling.

På samme vis måtte OL-arrangørene i London 2012 reversere forsøket sitt på å stenge lekene for dopingdømte deltakere. Det viste hvor kronglete slike store internasjonale reformer gjerne er.

Men i bryting gikk det fort.

FOR DA eksekutivkomiteen i IOC forrige vinter foreslo å stryke bryting fra OL-programmet på grunn av all triksingen og en svak kvinneprofil i sporten, startet det en omveltning på matta. På bare noen måneder ble brytepresidenten kastet, mer åpne regler innført og antall kvinneklasser økt.

Den endringen gjorde at den kommende IOC-presidenten Thomas Bach og andre reformvennlige lett kunne støtte bryting som OL-gren igjen, og sporten fikk fornyet tillit i den såkalte olympiske familien sist høst.

Den reformen får en direkte konsekvens for Grace Bullen inn mot neste store mål. I Rio-2016 er kvinneklassene i fribryting økt fra fire til seks. Det gjør at Grace som nå konkurrerer i 60 kilo-klassen, om to år kan velge om hun satser i 58, 63 -eller 69. Den direkte trusselen fra IOC presset fram full likestilling mellom menn og kvinner i antall OL-klasser.

DER går det en linje mellom ungdoms-OL som ble avsluttet i Nanjing i går, og neste olympiske arrangement som starter på Lillehammer i februar 2016. I dette halvannet året skal IOC jobbe tett med norsk idrett for å forsterke den fornyelsen av bevegelsen som IOC-president Bach presser fram.

Der selve Nanjing-lekene viste et ganske annerledes norsk idrettsbilde med medaljer i jentebryting, svømming, stup og guttehåndball; pluss fine plasseringer i golf og jente-roing, er det helt andre endringer IOC leter etter med dette arrangementet:

•• Om IOC-president Thomas Bach tar en selfie av bevegelsen sin på samme vis som han den siste uka vennlig har lekt seg med mobiltelefonen under ungdoms-OL, ser han en bevegelse som mangler bred tillit i Vest-Europa.

Fordi Putins ekstremt dyre og høyst privat russiske Sotsji-OL i etterkant er blitt stående som en uløselig utfordring for viktige deler av den olympiske bevegelsen, trenger IOC nå konkrete endringer for å fenge i nasjoner der innbyggerne fritt kan velge om de vil være med på moroa.

DEN olympiske idretten må mest av alt gjenvinne troverdigheten. Disse nye ungdomslekene er et forsøk på det; på samme vis som IOC gjennom opprettelsen av en egen global TV-kanal, satser på å vise omverdenen en bevegelse mer preget av fengende idrett enn forstokket idrettspolitikk.

Nå øker også IOC den direkte pengestøtten til OL-arrangørene for å dempe den svært forståelige vesteuropeiske motstanden mot dyre arrangementer. Det innebærer for eksempel at arrangøren av vinterlekene 2022 vil få et direkte tilskudd på rundt 6 milliarder kroner, slik IOC i forbindelse med Ungdoms-OL på Lillehammer 2016 rykket inn med drøyt 110 millioner kroner til studentboliger for å få den norske staten til å bevilge 232 millioner til dette arrangementet.

Nettopp Ungdoms-OL på Lillehammer er tett knyttet til ønsket om å få vinter-OL 2022 plassert i Norge, men der stopper foreløpig sammenhengen mellom de nødvendige reformene i IOC og nordmenns egen OL-vilje.

Gårsdagens to nasjonale meningsmålinger viste ingen endring på den bastante motstanden mot Oslo-OL 2022. Bare Grace sin egen aldersgruppe har et klart flertall for disse lekene, men også der er 17-åringen avhengig av en hjelpende hånd.

 KULT MED OL IGJEN?  IOC-president Thomas Bach har brukt ungdoms-OL i Nanjing til å fornye bevegelsen sin. Reformene vil hjelpe en norsk brytersensasjon, men holder det til å overbevise nordmenn om Oslo-OL? FOTO: AFP/ Johannes Eisele.
KULT MED OL IGJEN? IOC-president Thomas Bach har brukt ungdoms-OL i Nanjing til å fornye bevegelsen sin. Reformene vil hjelpe en norsk brytersensasjon, men holder det til å overbevise nordmenn om Oslo-OL? FOTO: AFP/ Johannes Eisele. Vis mer