- Rye er en fin klubb for VOKSNE DAMER

Denne kvintetten kaller seg «Rye- jentene» og skriver på internett om sine opplevelser på sykkelsetet for å inspirere andre jenter.

SOGNSVANN (Dagbladet): De fem Rye-damene Heidi Harviken (34), Guri Stoknes Hafting (48), Linda Bahr (43), Randi Warland (31) og Tone Kristin Larsen (42) har alle i voksen alder lagt sin elsk på terrengsykling og blitt gode venner gjennom sportsklubben Rye i Oslo.

Lidenskap

Damene fra så forskjellige steder som Ålesund, Sandnes, Trondheim, Elverum og Nittedal dyrker den felles lidenskapen flere ganger i uka, og erfaringene fra trening og alle rittene som er gjennomført de siste årene deler de med andre på internett.

- Vi skriver om å være jente på sykkel og gleden ved å sykle, sier Tone Kristin Larsen, som med sine 11 år i Rye er klubbveteranen i kvintetten.

De fire andre i jentegruppa har kommet til mellom 2002 og 2007. En periode som også på landsbasis har vært gode rekrutteringsår for damer på sykkel.

Inspirert av kollega

- Å være en gruppe gir oss en større «drive» enn om vi hadde vært hver for oss, sier Linda Bahr, som sammen med Tone Kristin og Randi startet «Rye-jentene» for tre år siden.

Tanken bak var å bygge opp et eget lag i klubben - bestående av damer med målsetting om å vinne ritt i sine respektive klasser.

SYKKELJENTER: Fra venstre, Randi Warland, Tone Kristin Larsen, Linda Bahr, Guri Stoknes Hafting og Heidi Harviken fra sportsklubben Rye. Foto: NINA HANSEN/ Dagbladet
SYKKELJENTER: Fra venstre, Randi Warland, Tone Kristin Larsen, Linda Bahr, Guri Stoknes Hafting og Heidi Harviken fra sportsklubben Rye. Foto: NINA HANSEN/ Dagbladet Vis mer

Siden har trioen i satsingsgruppa vokst til en kvintett, med Guri Stoknes Hafting og Heidi Harviken på laget. Guri sluttet seg til laget for to år siden, mens Heidi har én sesong.

Guri var 41 år da hun meldte seg inn i Rye for syv år siden.

- Jeg ble inspirert av en kollega på jobben, som dro meg med på trening. Der følte jeg meg godt ivaretatt, sier hun.

- Søkt miljøet selv

I 30-åra var hun ikke så aktiv, men ble voldsomt inspirert når hun kom seg på sykkelsetet.

- Syklingen har gitt meg masse idrettsglede, nye venner og ikke minst den deilige følelsen av mestring. Å oppdage at man i godt voksen alder fortsatt er trenbar, og merke framgang, er veldig inspirerende, sier 48-åringen.

Guri vektlegger også betydningen av å tilhøre et sosialt godt muljø.

- Som regel er foreldres tilknytning til idretten gjennom barna. For meg var det viktig å få et miljø som er mitt, uavhengig av om jeg har en sønn som driver idrett eller ei. Dette er et miljø jeg har søkt selv.

- Rye er en fin klubb for VOKSNE DAMER

- Trener sammen

Heidi Harviken (34) var vant til å trene alene før hun meldte seg inn i klubben og jentegruppa for ett år siden. Det valget ga henne et stort løft.

- Sosialt er det veldig bra i Rye, ikke minst for voksne damer. Vi trener sammen, mekker sykkel sammen og utveksler tips og råd. Gjennom mestring får man også lyst på stadig nye og større utfordringer, sier Heidi Harviken - som sammen med Guri vant klassen kvinner senior i årets Styrkeprøven MTB - et seksdagers etapperitt for terrengsyklister fra Trondheim til Oslo.

I samme ritt gikk Tone til topps med sin mann Tord Bern Hansen i mix-klassen, mens Linda tok bronsen sammen med broren Jonny Bahr.

Alle damene er trener også på landeveissykkel, men synes det er artigst å sykle i terreng.

- Fin kombinasjon

- Kombinasjonen av mestring, grensesetting, konkurranse, utholdenhet og opplevelse er så utrolig fin, sier Randi Warland.

- Sjansen for å slå seg er naturligvis større når du sykler i skogen, og derfor er det mange jenter som ikke tør begynne med det. Men da går de også glipp av den moroa det er. Følelsen du får når du mestrer noe nytt er veldig god, sier Linda Bahr.

- Hjelper på humøret

Hun synes syklingen bare blir morsommere og morsommere med åra.

- Når du først har kommet inn i dette miljøet, så er det nesten umulig å slutte. Dessuten hjelper det bra på humøret. Om du har en dårlig dag så kommer du i fort i godt humør når du treffer folk ute. Det er deilig for kropp og sjel.

- Det er så enkelt som at når mennesker beveger seg sammen, så får man en gruppefølelse, sier Tone Kristin Larsen.

- Og så kjenner vi mange i marka etter hvert. Før jeg begynte i Rye kjente jeg ingen, nå sier jeg hei til nesten alle jeg møter på sykkeltur, sier Heidi Harviken.

SK Rye ble stiftet helt tilbake i 1920, ved vannposten på gamle Grünerløkka brannstasjon av fem gutter i alderen 10-13 år. Mange klubber som ble stiftet på den tiden gikk raskt i oppløsning, men i Ryes historie trekkes det fram at enigheten, demokratiet, samholdet og kameratskapet var så bra at klubben vokste raskt.

Ifølge «Rye-jentene» kjennetegner de samme verdiene klubben i dag.