Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien 2018: Start-Stabæk

Rykker ikke ned

To av Norges skarpeste fotballhoder har tatt på seg ansvar i nedrykksstriden. Det er dårlig nytt for de andre lagene som kjemper for eliteserieplassen.

SEIER: Start og Kjetil Rekdal vant mot Stabæk. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SEIER: Start og Kjetil Rekdal vant mot Stabæk. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Start-Stabæk 2–1 (0–0)

ENKELTE POENG, SELV om alle teller like mye, er veldig mye viktigere enn andre. De tre Start vant mot Stabæk er av den typen. For plutselig er det ikke bare en betydelig porsjon håp i Starts kamp for å overleve en sesong som så død ut etter ti serierunder.

Med Kjetil Rekdal er det blitt realisme.

Da han tok over etter tilv serierunder hadde Start sju poeng.

Etter seieren over Stabæk i runde 16 har de 14.

HENNING BERG har tatt på seg en tilsvarende jobb i Bærum. Nedrykksstriden fra bunnen per dato – Sandefjord (6), Start (14), Stabæk (14), Lillestrøm (14), Bodø/Glimt (16) og Strømsgodset (17, en kamp mindre spilt) – forteller alt om det. Men i motsetning til Rekdal, som møtte denne skjebnekampen etter en måned på Sørlandet, gikk Henning Berg til sin første av mange skjebnekamper med bare ei halv uke på treningsfeltet.

Selv om ingen kan skremmes gode så du med tydelighet at det var for lite.

TAP: Stabæks trener Henning Berg. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
TAP: Stabæks trener Henning Berg. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

PÅ 90-TALLET var Kjetil Rekdal og Henning Berg to av de klokeste fotballhodene i det mest framgangsrike landslaget vi noen gang har hatt. 2000-laget under Nils Johan Semb hadde nok bedre fotballspillere, men som lag, av forskjellige årsaker, kunne de ikke måle seg med Drillos. Og to av årsakene til det var Kjetil Rekdal og Henning Berg – sjefer, taktikere og vinnerskaller.

Det handlet om å vinne, nær sagt med alle midler.

Hver gang.

START FIKK EN leksjon fotballkynisme da Kjetil Rekdal overtok den skakkjørte skuta på Sørlandet. Stabæk, kanskje det snilleste, hyggeligste og mest spillende av alle 16 lag i Eliteserien, har de siste dagene fått en innføring i råskapen som gjorde Henning Berg til den fotballspilleren han var. Men i tillegg til kynisme og råskap handlet denne kampen også om to strategers taktiske valg og disposisjoner.

Stabæk var best fra start.

Da Start fikk flyttet opp spillet og satt dem under litt press med noen crossballer så du hvorfor Henning Berg er nødvendig på Nadderud.

EN STRØKEN KONTRING i stort tempo, med akkurat nok spillere til å kjøre angrepet som en stafett fra brudd til mål, ga Stabæk ledelsen (Tonny Brochmann). Da de skulle forsvare den husket de ingenting av det Henning Berg har snakket om de fire dagene han har vært i klubben. For du gir ikke bort store målscorende rom og taper dueller i egen boks når du har tre poeng i lomma i en viktig bortekamp i nedrykksstriden.

Da krever Henning Berg at du er på stasjon.

Og ofrer utseendet ditt om så er.

STABÆK VAR IKKE der og er for svake i den bakre fireren satt under press. Vadim Demidovs manglende fart, et faktum som gjør at han altfor ofte kommer på etterskudd, er en ting. Mangel på tilstedeværelse der det smeller en annen. Og derfor fikk Start de åpningene de trengte da laget evnet å løfte seg etter 0–1.

Kevin Kabran (1–1) og Aremu Afeez tok vare på mulighetene og vant kampen.

FORTJENT? JA, ABSOLUTT. Kjetil Rekdal har gjort Sør Arena til starts hule. Mange lag høyere enn Stabæk på tabellen vil få merke det. Og når Henning Berg får sommeren på seg, og den kommer beleilig i Bærum, neste serierunde er ikke før om tre uker, vil Eliteserien merke at også han er tilbake.

Skal jeg sette pengene mine på noe nå er det derfor at Start og Stabæk ikke rykker ned.

Fakta: Start – Stabæk 2-1 (0-0)

4282 tilskuere

Mål: 0-1 Tonny Brochmann (49), 1-1 Kevin Kabran (60), 2-1 Afeez Aremu (62).

Dommer: Tom Harald Hagen, Grue.

Gult kort: Elliot Käck, Start, Vadim Demidov, Stabæk.

Lagene:

Start (4-2-3-1): Jonas Deumeland – Simon Andreas Larsen, Damion Lowe, Henrik Robstad, Elliot Käck – Erlend Segberg, Afeez Aremu – Aron Sigurdarson (Espen Berger fra 90.), Tobias Christensen (Kasper Skaanes fra 77.), Espen Børufsen – Kevin Kabran.

Stabæk (4-4-2): Sayouba Mandé – Andreas Hanche-Olsen, Vadim Demidov, Daniel Granli, Jeppe Moe – Hugo Vetlesen, Tobias Borchgrevink Boerkeeiet, Tonny Brochmann (Ola Brynhildsen fra 65.), John Hou Sæter (Oscar Aga fra 86.) – Franck Boli, Ohi Omoijuanfo.