Rykker nærmere konkurs

BERGEN (Dagbladet): Sportslig er Brann i krise. Økonomisk nærmer Bergens-klubben seg døden. Nedrykk betyr konkurs, innrømmer klubbledelsen.

I går ble det nesten utenkelige virkelighet: For første gang vinner Sogndal over Brann på Stadion, og Bergens-klubben dumpet ned på kvalikplassen. 1. divisjon er ikke lenger en diffus teoretisk mulighet. Brann-direktør Bjørn Dahl innrømmer at et nedrykk til 1. divisjon betyr konkurs for Brann.

- Ja, ut fra dagens situasjon så er det tilfellet, svarer Dahl på Dagbladets spørsmål om klubben går til skifteretten hvis nedrykket blir et faktum.

Sindige Sogndal

Gårsdagens kamp i Bergen var ikke så mye et vestlandsderby som en klassisk sekspoengskamp. Både Brann og Sogndal kjente gufset fra 1. divisjon.

Sogndølingene var sindige og solide, ventet på de sjansene som bød seg og viste ingen nåde.

På toppen av poengkamp og vestlandsderby dreide kampen seg om penger. Branns skrale økonomi er allerede velkjent. Lavere publikumstall enn forventet og dårligere butikk enn budsjettert på spillersalg hjelper ikke på en fra før skakkjørt pengebinge.

- Nei, det er tøft. Veldig tøft, sier direktør Dahl.

Han peker på at 1. divisjonsspill vil bety færre tilskuere og atskillig dårligere sponsoravtaler som grunner til at Brann ikke vil klare et nedrykk økonomisk. Klubbens eneste håp ligger eventuelt i velvillige kreditorer og bankforbindelser.

- I det trange kapitalmarkedet er vel ikke det mye å håpe på?

- Kanskje ikke, men vi må i hvert fall prøve det, sier Dahl.

Etter kampen i går var Brann-publikummet hørbart misfornøyd med laget. Flere skrek ut sin vrede mot trener Teitur Thordarson, og ba ham pakke seg vekk fra Bergen.

Teitur-tillit

- Teitur har full tillit i klubbledelsen. Jeg ser ingen grunn til å gå ut å lete etter ny trener nå. Det vi i klubben må gjøre nå, er å jobbe sammen for å komme på rett kjøl igjen, sier Dahl.

Thordarson var en slagen mann i går kveld og la ikke skjul på det.

- Nå tillater jeg meg å være deppa og grave meg ned litt. Tror det er sunt iblant, sier Thordarson. Islendingen avviser alle spekulasjoner om at han vil trekke seg fra trenerjobben.

- Helt uaktuelt at jeg trekker meg. Da må i så fall klubben be meg, sier han.

Selv forklarer han gårsdagens tap med tre billige Sogndal-mål. Omtrent samme forklaring har han hatt de seks andre gangene Brann har tapt hjemme i år.

- Nei, klart det ikke bare er uflaks. Det handler også om vår egen udyktighet, sier treneren.

Alvoret preget islendingen i garderoben etter kampen. Alvoret i situasjonen ga han tydelig og klart uttrykk for.

- Det er en alvorlig situasjon. Det må alle være klar over. Nå handler det om å redde klubben fra å rykke ned fra Tippeligaen. Men den jobben skal vi faen meg klare, sier han innbitt.

SPIKEREN I KISTA: Geirmund Brendesæther og Ivar Rønningen er ikke helt fornøyde der de må innse at Tommy Øren har laget målet som sikret Sogndals første seier på Brann Stadion. Petter F. Olsens redusering hjalp lite.