Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

AaFK klar for Eliteserien

Rykket opp - kan bli historisk

AaFK har muligheten til å kunne kalle seg «tidenes beste OBOS-ligalag»

OPPRYKK: Aalesunds FK er klar for Eliteserien. Nå kan de i tillegg bli historiske. Reporter: Emilie Rydning. Video: Fotball Media Vis mer
  • Tromsdalen - Aalesunds FK 0-1 (0-1)

Aalesunds Fotballklubb har vært overlegne i OBOS-ligaen denne sesongen, og trengte bare ett poeng mot Tromsdalen for å sikre opprykket i kveld.

Eliteserien er neste stopp for sunnmørsklubben, som akkurat gikk glipp av opprykket forrige sesong. Den gangen kastet de bort et stort forsprang, og ble passert av Viking og Mjøndalen på tabellen.

I år har AaFK vært bunnsolide fra start til slutt, og de skuffet heller ikke mot Tromsdalen.

- Det kjennes veldig bra. Vi har for så vidt skjønt at vi kom til å rykke opp, men akkurat i det øyeblikket det skjer, er det fint å kunne kjenne på den tryggheten. Men å rykke opp her med 50 tilskuere på tribunen og null ramme – det var litt spesielt, sa Aafk-trener Bohinen til NTB etter kampen.

JUBEL: AaFK rykket opp. Foto: NTB scanpix
JUBEL: AaFK rykket opp. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tok ledelsen

Lars Bohinens menn har bare tapt en eneste kamp i år, og på Alfheim tok de ledelsen midtveis i den første omgangen.

Torbjørn Agdestein sleit med spilletid i starten av sesongen, men har funnet tonen på topp sammen med Pape Habib Gueye den siste tiden.

I kveld scoret han sitt åttende mål for sesongen mot nedrykksklare Tromsdalen.

VEKKER OPPSIKT: 4. divisjonsspilleren Christer Johansens triks er i ferd med å ta av på Instagram. Video: privat. Klipp: Kristoffer Løkås Vis mer

Dominert

AaFK tok seg til kvartfinalen i cupen, og imponerte stort ved å både slå ut Rosenborg og Molde. Ålesunderne virker godt rustet for Eliteserien, og nå kan Bohinen allerede begynne å planlegge neste sesong.

AaFK har vist seg som et fysisk overlegent lag i år, ispedd flere teknisk begavede spillere. Ingen har sluppet inn færre mål (23) og ingen har scoret flere (61). Spesielt Niklas Castro har vært instrumentell i det offensive spillet, og står med tosifret mål og assist. Det gjør at han topper NTB-børsen i divisjonen, og nylig ble han belønnet med en plass i Chiles landslagstropp.

Verken han eller lagkameratene vartet opp med en festforestilling mot Tromsdalen, men bakover var AaFK like solide som vanlig og ved full tid kunne de strekke hendene i været og juble for opprykk.

Kan overgå Start

Det gjenstår tre kamper av sesongen, og AaFK har fremdeles muligheten til å sette en historisk poengrekord i OBOS-ligaen.

Etter kveldens seier står de med 70 poeng på nest øverste nivå, og kan maks komme opp i 79 poeng ved sesongslutt.

Poengrekorden i OBOS-ligaen er det Start fra 2004 som har. Den gangen rykket sørlendingene opp med 74 poeng - ti poeng foran Aalesunds som også tok turen opp det året.

Bodø/Glimt fra 2017 er det nest sterkeste laget som har spilt i divisjonen. Det året rykket nordlendingene opp med 71 poeng.

I de resterende tre kampene skal AaFK både ta imot Start og Sandefjord på hjemmebane - som begge jakter den siste opprykksplassen. Det er med andre ord ingen lett oppgave som står foran Bohinen og co. om de skal klare rekorden.

Kampen om andreplassen står mellom Sandefjord og Start, mens flere lag kjemper om en playoff-plass. KFUM Oslo, Nest-Sotra, Sogndal, Kongsvinger og Raufoss har alle mulighet til å rykke opp gjennom playoff.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media