GJENNOMSØKTE ROMMET: Arrangøren gikk gjennom VM-arenaen med fluesmekke etter at det ble funnet en flue inne i glassburet dagen før VM-åpningen. Foto: NTB: Scanpix
GJENNOMSØKTE ROMMET: Arrangøren gikk gjennom VM-arenaen med fluesmekke etter at det ble funnet en flue inne i glassburet dagen før VM-åpningen. Foto: NTB: ScanpixVis mer

Rykket ut med fluesmekker før Carlsens VM-åpning

Sjakkhistorien full av klager på forstyrrende elementer.

(Dagbladet): Magnus Carlsen og Vishy Anand spilte remis i åpningspartiet i sjakk-VM og partiet var over allerede etter halvannen time.

Det er massiv sikkerhet rundt VM-kampen og tv-bildene på NRK viste blant annet hvordan fotografer kjempet for de beste plassene utenfor det 14 millimeter tjukke, lydtette glasset mellom sjakkspillerne og publikum.

Før åpningspartiet lørdag formiddag var ingenting overlatt til tilfeldighetene.

Blant annet ble glassburet til spillerne gjennomsøkt av en person med fluesmekke. Bakgrunnen var at det i går ble funnet fluee inne der VM-partiene spilles.

Reglementet til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) er knallharde når det kommer til forstyrrende elementer.

Reglene sier blant annet at det ikke er lov til å distrahere motstanderen på noen som helst måte. Det innebærer urimelige krav, urimelige tilbud om remis eller bruk av gjenstander eller ting som lager lyd.

Sjakkhistorien er nemlig full av spillere som har klaget på forstyrrende elementer.

Solbrillebråk I oppgjøret i kandidatmatchen i 1974 hadde Victor Korchnoi blitt plaget av Anatolij Karpovs vane med å stirre motstanderen i senk.

Fire år senere svarte Korchnoi med å spille første parti i VM med solbriller med speil. Det førte til at Karpov ble stirrende i sitt eget speilbilde.

Karpov protesterte, men til ingen nytte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SMEKK: 
En mann med fluesmekke gjennomsøker spillelokalet på Hyatt Regency hotell i Chennai før VM-kampen.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SMEKK: En mann med fluesmekke gjennomsøker spillelokalet på Hyatt Regency hotell i Chennai før VM-kampen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

I 1978 hadde spillerne en kontrakt som bare tillot dem å vippe på stolen. Snurring på stolen var forbundt.

Også i den legendariske VM-kampen mellom Bobby Fischer og Boris Spassky ble det mye bråk. Blant annet klaget Fischer på støy fra tv-kameraene til stede - og krevde at de nederste rekkene med publikummere ble fjernet.

Så publikum Før VM-start i dag forventet Carlsen at glasset mellom spillerne og publikum skulle være et enveisglass, slik at spillerne ikke kunne se tilskuerne, skriver TV 2.

Men i går ble det kjent at det var mulig å se gjennom glasset fra begge sider.

FLUE I ROMMET: En flue fant veien inn i spillelokalet før VM-kampen til Carlsen. Det fikk arrangøren til å gå grundig til verks før selve kampen startet.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FLUE I ROMMET: En flue fant veien inn i spillelokalet før VM-kampen til Carlsen. Det fikk arrangøren til å gå grundig til verks før selve kampen startet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Vi ble opprinnelig fortalt at dette skulle være enveisglass, slik at Carlsen og Anand ikke kunne se ut. Men av forskjellige grunner ønsket arrangøren å ha toveisglass. Og slik det er gjort nå med mye lys i spillelokalet og lite lys blant publikum, tror jeg det er en god løsning, sa  Carlsens pappa Henrik til TV 2.

Det ble et kort og jevnspilt parti mellom VM-spillerne i dag - og uten utenomsportslig drama. Men Carlsen var bare mellomfornøyd.

- Det var ikke dette jeg ønsket, men det får en ikke hver dag. Jeg er ikke glad, men ikke ulykkelig heller. Slik matchen gikk var det ikke mer å hente, sier Carlsen.

Andre parti mellom Anand og Carlsen spilles søndag. Da spiller Carlsen med svarte brikker