FIFA

Rykteflom etter bildet

Under sist helgs tungvektsoppgjør mellom Anthony Joshua og Oleksandr Usyk ble FIFA-president Gianni Infantino observert med Kronprins Muhammed bin Salman av Saudi-Arabia. Siden har ryktene svirret.

STORE PLANER: FIFA-presidenten Gianni Infantino var gjest i Saudi-Arabia. Her sammen med Muhammed bin Salman. Foto: Giuseppe CACACE / AFP
STORE PLANER: FIFA-presidenten Gianni Infantino var gjest i Saudi-Arabia. Her sammen med Muhammed bin Salman. Foto: Giuseppe CACACE / AFP Vis mer
Publisert

Det ble en kamp for historiebøkene da ukrainske Usyk slo britiske Joshua i Jeddah, og forsvarte samtlige av sine VM-titler.

Hendelsene i etterkant av kampen ble også tema for diskusjon etter at Joshua, på bisart vis, tok tak i mikrofonen for å hylle sin ukrainske overmann.

Det som kanskje har størst betydning for idrettens framtid skjedde utenfor bokseringen. For på tribunen fanget kameraene den mektige saudiarabiske prinsen, Muhammad bin Salman, i prat med FIFA-president Gianni Infantino.

VM i potten?

Dette er andre gangen på to år at Infantino er observert i Saudi-Arabia. For litt over et år siden deltok den mektige FIFA-presidenten blant annet i en reklamevideo for gulfstaten.

Saudi-Arabia har gjort det til et poeng å bli mer og mer deltakende i idretten. De har blant annet avholdt Formel 1-løp, profilerte boksekamper og har også en avtale med det spanske fotballforbundet om å avholde den spanske supercupen.

I tillegg har nasjonen 80 prosent eierskap i Premier League-klubben Newcastle gjennom det statlige investeringsfondet PIF (Public Investment Fund).

ÅPNINGSKAMPEN: Muhammad bin Salman og Gianni Infantino var begge på plass under åpningskampen av VM i 2018. Da Bin Salman sitt Saudi-Arabia møtte Vladimir Putin og hans Russland. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
ÅPNINGSKAMPEN: Muhammad bin Salman og Gianni Infantino var begge på plass under åpningskampen av VM i 2018. Da Bin Salman sitt Saudi-Arabia møtte Vladimir Putin og hans Russland. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

Infantino og Bin Salman har også blitt gjenstand for et av idrettens mest famøse bilder de siste åra, da de to, sammen med Russlands president, Vladimir Putin, ble avbildet under åpningskampen av VM i 2018.

Og det er nettopp VM som hevdes å være et slags motiv for den saudiarabiske prisen, skal man tro blant andre Tariq Panja, en av verdens fremste gravejournalister innen idrett.

- Saudi-Arabia er desperate etter å arrangere VM, og har gjennom de siste åra maktet å komme nærmere Infantino enn det noe annet fotballforbund har klart. Følg med her, skriver Panja på Twitter.

Som de fleste vet, så skal en annen stat i Midtøsten, Qatar, arrangere VM i 2022. Det går av stabelen i perioden november-desember. Det virker ikke å ha stoppet Saudi-Arabias motivasjon til å søke om arrangement av VM.

Ifølge Inside the Games, som igjen siterer egyptisk media, så ser Egypt på mulighetene for å arrangere VM i 2030. Blant nasjonene de ønsker å søke i samband med er nettopp Saudi-Arabia. Også Hellas nevnt som et mulig tredje land som kan være med i en slik søkeprosess.

Så langt er det bare Spania og Portugal som har gått sammen om en offisiell søknad til å arrangere VM i 2030. Det mesterskapet vil også markere 100 år siden det aller første VM ble spilt, den gang i Uruguay.

Tungvektsduell

Infantinos tilstedeværelse i Saudi-Arabia, underveis i den profilerte tungvektskampen, er også oppsiktsvekkende grunnet ryktene om en mulig ny tittelkamp i Saudi-Arabia.

Både London Evening Standard og Daily Mail rapporterer at mye ligger til rette for at Oleksandr Usyk og legendariske Tyson Fury skal møtes til kamp, som vil bety at samtlige av tungvektstitlene i verden vil stå på spill.

Usyk, slik nevnt, forsvarte nettopp sine titler i Saudi-Arabia. Fury har til gode å bokse i Saudi-Arabia, men har deltatt i wrestling-stevner med WWE (World Wrestling Entertainment) i det arabiske landet.

I SAUDI: Tyson Fury deltok i et stevne i Saudi-Arabia i 2019 for WWE. Foto: Fayez Nureldine / AFP.
I SAUDI: Tyson Fury deltok i et stevne i Saudi-Arabia i 2019 for WWE. Foto: Fayez Nureldine / AFP. Vis mer

Saudi-Arabia skal, igjen, være potensielle verter for kampen. Det oppsiktsvekkende er likevel at datoen det skal være snakk om er 17. desember, 2022. Kvelden før VM-finalen i nabolandet Qatar.

Ifølge lederen for den olympiske komité i Saudi-Arabia, Prins Abdulaziz bin Turki Al-Faisal, så er fokuset til nasjonen på å kunne arrangere et sommer-OL.

- Vi er åpne for å diskutere med IOC om et OL i framtida. Jeg mener Saudi-Arabia har vist at vi kan avholde slike arrangementer, sa Al-Faisal til Inside the Games nylig.

- OL er vårt ultimate mål. Vi tenker på det, og vi mener at det er noe vi kan gjøre.

Skulle Saudi-Arabia arrangere et sommer-OL, så vil de bli det første arabiske landet til å arrangere de olympiske lekene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer