Putin-venn Anatoly Karpov:

Ryktene florerer: - Kraftig advarsel

Tidligere verdensmester i sjakk Anatoly Karpov (71) skal være hardt skadd etter et fall utenfor parlamentsbygningen i Moskva. Eller er han egentlig det? Rapportene er like mange som de er forskjellige.

SKADD: Ryktene florerer etter at det har kommet meldinger om at Anatoly Karpov (nr. 4 f.v) skal være skadd etter et fall. Her sammen med Vladimir Putin tilbake i 2011. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel
SKADD: Ryktene florerer etter at det har kommet meldinger om at Anatoly Karpov (nr. 4 f.v) skal være skadd etter et fall. Her sammen med Vladimir Putin tilbake i 2011. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kom det meldinger om at en av de største sjakkspillerne gjennom tidene, Anatoly Karpov, var innlagt på sykehus etter et fall.

Karpov som nå er medlem av det russiske kommunistpartiet, skal ha blitt skadd etter et fall utenfor parlamentsbygningen i Moskva.

71-åringen har i lang tid vært venn av Vladimir Putin og har ved flere anledninger forsvart den nåværende invasjonen av Ukraina, i tillegg til invasjonen av Krim-halvøya tilbake i 2014.

SKADD? Ryktene svirrer rundt helsetilstanden til Anatoly Karpov som skal være skadd etter et fall i Moskva. Foto: AP Photo/Sang Tan
SKADD? Ryktene svirrer rundt helsetilstanden til Anatoly Karpov som skal være skadd etter et fall i Moskva. Foto: AP Photo/Sang Tan Vis mer

Det var derfor til stor overraskelse for mange da Karpov i en uttalelse skal ha bedt om en avslutning på krigen.

- Jeg skulle ønske krigen tok slutt slik at fredelige mennesker ikke ville dø. Jeg snakker ikke om soldater og offiserer. Jeg kunne overhodet ikke forestille meg at russere og ukrainere skulle gå i krig, skal Karpov ha sagt til kasakhstansk TV.

Motstridende rapporter

Flere medier, deriblant storavisa New York Times, har omtalt Karpovs angivelige fall utenfor parlamentsbygningen i Moskva. Men historiene er like forskjellige som de er mange.

  • Andrej Kovalev hevder på sin Telegram-konto at Karpov ble lagt i kunstig koma etter et angrep.
  • Karpovs datter bekreftet at faren lå i koma, men at det ikke skulle dreie seg om noe angrep.
  • Karpovs kone fortalte i et intervju til den russiske sportsavisa Sport Express at den tidligere verdensmesteren var hjemme og at alt var bra med ham.
REKLAMEVIDEO: Den russiske sjakkstjerna, Sergej Karjakin delte nylig en video som promoterer hans nye sponsor. Video: Rødt Kort. Vis mer

Også den russiske stormesteren Sergej Karjakin har kastet seg på. Mannen som blant annet ble slått av Magnus Carlsen i langsjakk-VM i 2016, har siden Russlands invasjon levert sjokkerende utspill om sine meninger rundt krigen.

Han har blant annet havnet i åpen konflikt med Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Karjakin har til russiske statseide medier uttalt følgende om Karpovs angivelige fall:

- Jeg er i kontakt med folk rundt ham. Situasjonen er selvfølgelig vanskelig fordi det var et uheldig fall. Han er innlagt på sykehus, men legene sier at det går framover, sa Karjakin til Izvestija - avisa som regnes å være kommunistpartiets talerør.

Også WorldChess.com har omtalt fallet. De skriver at Karpov skal ha falt og pådratt seg hodeskader.

GENERALLØYTNANT: Arne Bård Dalhaug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GENERALLØYTNANT: Arne Bård Dalhaug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- En kraftig advarsel

Den pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug kjenner ikke til detaljene i saken om Karpov, men viser til tidligere hendelser der russiske topper har blitt både skadd og drept etter å ha uttalt seg kritisk om Putins krigføring.

- De menneskene som har blitt utsatt for angrep kan vi dele inn i tre kategorier, mener Dalhaug.

  • De som har hoppet av til Vesten.
  • De som er interne opposisjonelle.
  • Journalister.

- Om det viser seg at Karpov har blitt angrepet, så tror jeg det er ment som en advarsel. Det finnes en lang rekke med personer som har ytret seg kritisk, og som har blitt skadd på mystisk måte, sier Dalhaug til Dagbladet.

Som allerede nevnt skal det til og med innad i familien ha kommet motstridende meldinger.

- Det er nok et spørsmål om hva de tør å si. Det er en kraftig advarsel til familien. Hvis det er tilfellet at han er alvorlig skadd, har de sikkert fått beskjed om å være forsiktig, mener han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer